Word abonnee

Helden in het nieuws

De Jong: ‘Trots op de jongens die een transfer hebben gemaakt’

door: Barbara Barend
3 september 2014

Nigel de Jong was de motor op het middenveld van Oranje, in Brazilië. Hem viel veel eer te beurt. Vanavond in en tegen Italië, in de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal na het WK, is de 29-jarige middenvelder er weer gewoon bij. Ook onder bondscoach Guus Hiddink zal hij een belangrijke rol vervullen. Helden Online sprak met hem.

Je hebt een dijk van een WK gespeeld. Hoe kwam je binnen bij AC Milan na het afgelopen WK? Keken ze anders naar je?

“Het respect is groot, ik was de laatste die weer bij de groep aansloot na het WK. De Italianen zijn groot fan van Nederland. Zeker bij AC Milan, dat natuurlijk een schitterende historie heeft met Nederlandse voetballers. Ze waren in Italië ook in extase en verrast; door onze manier van spelen en de eenheid die we vormden.”

'Dat veel spelers een mooie transfer hebben kunnen maken na het WK is ook mede te danken aan Van Gaal'

Is het lekker om na Louis van Gaal nu te gaan werken met Guus Hiddink, een heel andere bondscoach?

“Met Van Gaal werken is heel intensief. Hiddink laat ons wat meer los. Maar ook hij heeft zijn eigen regeltjes, eist ook discipline. De groep is professioneel genoeg om het goed op te pakken. We moeten niet als iemand ons een vinger geeft, meteen de hele hand pakken. Dan gaat het de verkeerde kant op.”

Vind je de keuze voor Hiddink na Van Gaal een begrijpelijke van de KNVB?

“Ik vind het alleen maar goed om nu met een ander beleid te maken te krijgen. Van Gaal heeft fantastisch werk geleverd, heeft de spelers naar een heel hoog niveau gebracht. Het succes is vooral aan Van Gaal te danken. Dat veel spelers een mooie transfer hebben kunnen maken na het WK is ook mede te danken aan Van Gaal.”

Hoe kijk jij naar de jongens die na het WK van club zijn gewisseld?

“Ik ben heel trots op jongens als Bruno Martins Indi en Daley Blind. Veel van de jonge jongens werden voor het WK al afgeschreven. We zijn in onszelf blijven geloven en het is heel inspirerend geweest voor de groep om zo ver te komen. Die jonge spelers zijn allemaal uitgegroeid tot volwaardige internationals, zijn fantastische spelers geworden.”

'Het was altijd mijn intentie om bij AC Milan te blijven'

Heb jij als ervaren international ook tips gegeven aan jonge spelers als Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi?

“Ja, ik heb met ze gesproken op de hotelkamers. Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen te delen, heb ook de periode gekend waarin ik twijfelde over mijn kwaliteiten. Ik ben destijds ook opgevangen bij de club en Oranje, kreeg bijvoorbeeld van Clarence Seedorf adviezen. Als je ziet dat die jongens raad nodig hebben, moet je die geven. En mede daardoor zijn we een eenheid geworden. Acceptatie was het toverwoord op het WK. Dat die jongens zo gegroeid zijn in korte tijd en nu mooie transfers maken naar het buitenland is de kers op de taart.”

Jij werd in verband gebracht met Manchester United. Had je gehoopt op een transfer?

“Ik ben heel blij met waar ik nu zit. Milan is een fantastische club. Voor het sluiten van de transferdeadline hebben we weer goede spelers binnengehaald. Denk aan Fernando Torres en Marco van Ginkel. Het was altijd mijn intentie om bij AC Milan te blijven.”

'We zijn nu derde geworden en vier jaar terug tweede op een WK. Dat kunnen ons er niet veel nazeggen. Wat overheerst is trots'

De wereldtitel was dichtbij. Heb je wakker gelegen van het WK?

“Ik was natuurlijk teleurgesteld, maar heb er geen traantje om gelaten. We konden onszelf niets verwijten. We zijn nu derde geworden en vier jaar terug tweede op een WK. Dat kunnen ons er niet veel nazeggen. Wat overheerst is trots. Bij terugkomst in Nederland merkte ik ook dat de mensen trots op ons waren, omdat we volgens hen boven verwachting gepresteerd hadden. We kregen de heldenstatus aangemeten. Vond ik mooi.”

Als het gaat om de hoofdprijs: dat moet over twee jaar maar gebeuren op het EK…

“We gaan er natuurlijk wel weer voor. Het verwachtingspatroon zal weer hoger komen te liggen. We hebben nog steeds een goede mix en een goede coach, dus ik denk dat we op het EK opnieuw ver kunnen komen.”

Delen: