Word abonnee

Helden in het nieuws

EK vrouwen in Nederland wordt een groot feest

door: Jasper Boks
4 december 2014

Nadat de Nederlandse voetbalvrouwen zich vorige week voor het eerst kwalificeerden voor het WK voetbal en de Oranjeleeuwinnen onder negentien jaar in juli de Europese titel pakten, volgt in 2017 een nieuw hoogtepunt: Nederland organiseert dan het EK voor vrouwen. Hoe belangrijk is dat voor het vrouwenvoetbal? Helden Online belde met drie kenners.

Pauw: 'Een prachtige kans voor het vrouwenvoetbal in Nederland'

Vera Pauw was in de jaren negentig aanvoerder van het Nederlandse vrouwenelftal en van 2004 tot en met 2010 bondscoach van de Oranje vrouwen. Ze had de ploeg onder haar hoede op het EK in 2009.

“Fantastisch dat het EK in Nederland wordt gehouden, dat wordt een groot feest. Het succes van een EK of WK in Nederland heeft zich in andere sporten bewezen. Denk aan het WK hockey van afgelopen zomer. Zo'n groot toernooi is zo belangrijk voor de status van een sport, zorgt voor zo'n ongelooflijke boost.”

“In 2009 hebben we geprobeerd het EK al naar Nederland te krijgen, toen lukte het niet. Ook in 2013 ging het EK aan onze neus voorbij. Drie keer is dus scheepsrecht. Een prachtige kans voor het vrouwenvoetbal in Nederland.”

Koster: 'Of ik er zelf bij ben als speelster in 2017? Dat weet ik nog niet, ik bekijk het van jaar tot jaar'

Daphne Koster is aanvoerder van het Nederlands vrouwenteam. Ze miste de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië omdat ze vlak daarvoor beviel van dochter Sanne.

“Een EK in eigen land past bij de ontwikkeling die het vrouwenvoetbal doormaakt in Nederland. Het biedt zoveel kansen: voor het topvrouwenvoetbal in Nederland, de clubs en voor de breedtesport.”

“Toen we ons kwalificeerden voor het WK waren we op het acht uur journaal en alle kranten besteedden aandacht aan ons. Bij een EK in eigen land is er helemaal geen ontkomen aan, dan kun je niet om ons heen. Wij zijn als Nederlands vrouwenteam al heel benaderbaar en dat zal met een EK in eigen land nog meer het geval zijn. We hebben nu bijna 140.000 voetbalsters in ons land, een EK gaat denk ik invloed hebben op de populatie.”

“We hebben ons gekwalificeerd voor het WK van 2015 en weten dus nu al dat we er bij het EK in 2017 ook bij zijn als organiserend land. Dat is niet alleen voor het vrouwenvoetbal goed, maar voor het hele Nederlandse voetbal. Denk aan het EK voor de mannen in 2000, in Nederland en België. Maar ook tijdens het WK onder 20 in 2005 en het EK voor landenteams onder de 21 jaar zaten in Nederland de stadions vol.”

“Of ik er zelf bij ben als speelster in 2017? Dat weet ik nog niet, ik bekijk het van jaar tot jaar. Ik zit nu in de fase om van fit weer superfit te worden na de bevalling. Dat kost een hoop energie, maar is een leuk proces. Ik zal sowieso een rol vervullen tijdens het EK, maar welke zullen we wel zien.”

Lammers: 'Ik denk dat het EK voor de voetbalvrouwen het ijs net zo gaat breken als het WK van 1998 voor de hockeyvrouwen'

Marc Lammers was van 2000 tot en met 2008 bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen en werd met de ploeg wereldkampioen in 2006 en olympisch kampioen in 2008.

“In het hockey zag ik dat het elke keer weer een boost gaf als we een groot toernooi in eigen land hadden. Dat was zeker het geval met het WK hockey voor mannen en vrouwen in Utrecht in 1998. Dat was destijds de eerste keer. Vooral voor de vrouwen was de impuls gigantisch, meer nog dat het WK van afgelopen jaar.”

“Ik denk dat het EK voor de voetbalvrouwen het ijs net zo gaat breken als het WK van 1998 voor de hockeyvrouwen. Van de hockeyvrouwen bestond altijd het beeld dat ze studenten waren, die niet fit waren. Dat was ooit ook zo. Maar de hockeysters werden topsporters, waren heel fit en professioneel met hun sport bezig. De vrouwen moesten alleen wachten op een podium waarop ze dat konden laten zien. Ik denk dat ook bij vrouwenvoetbal bij veel mensen nog het idee bestaat dat het om amateurs gaat, die niet afgetraind zijn. Ik heb de vrouwen van nabij meegemaakt en weet dat daar helemaal niets van klopt. Nu kunnen ze dat bewijzen!”

“Wij hebben hetzelfde traject meegemaakt; van goed naar goud. Ik heb daarover gesproken met de voetbalvrouwen tijdens een presentatie. Toen ik bondscoach was van de hockeyvrouwen hebben we er ook heel bewust voor gekozen om strakke tenues te gaan dragen, om te laten zien dat de vrouwen fit waren. We hebben een documentairemaker toegestaan rond het team. Hij was al bij acht andere sporten langsgegaan, maar hij kreeg steeds 'nee' te horen. Wij zeiden 'ja' om iedereen te laten zien dat wij topsport bedreven. Wij hadden een podium nodig om de cultuurverandering te laten zien. Dat geldt dus ook voor de voetbalvrouwen. Binnenkort heb ik weer een gesprek met bondscoach Roger Reijners.”

“De sport zit zo in de lift, voetbal is de snelst groeiende vrouwensport. Voor de breedtesport is dit ook zo belangrijk, de meisjes hebben idolen nodig en die creëer je nog meer met een EK in eigen land. En als mensen de sport van nabij kunnen zien, dan zullen ze erkennen dat de voetbalvrouwen topsport bedrijven. Het gevolg er van zal zijn dat ze het vrouwenvoetbal gaan accepteren. De fase daarna is dat er respect voor hen ontstaat en de laatste stap is dat iedereen trots op hen wordt.”

Delen: