Word abonnee

Helden in het nieuws

Eltingh: ‘Summum als Federer ooit meedoet’

door: Jasper Boks
27 november 2014

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zijn alweer voor de dertiende keer toernooidirecteuren van de AFAS Tennis Classics. In Apeldoorn schitteren de tennishelden van weleer van donderdag tot en met zondag.

“Ik heb vanmiddag nog getennist,” zegt Jacco Eltingh. “Ik speel te weinig, ben nu echt nog even in training gegaan voor het toernooi, moet er niet aan denken dat ik bij het eerste de beste dropshot iets achter in mijn been voel knappen.”

De 44-jarige Eltingh won in zijn loopbaan vier titels, stond negentiende op de wereldranglijst en vormde jarenlang een zeer succesvol dubbel met Paul Haarhuis. Ze wonnen alle Grand Slam-toernooien minimaal één keer. En na hun tenniscarrière gingen ze samen in zaken. Ze begonnen een bedrijf dat clinics verzorgt en sinds 2002 organiseren ze jaarlijks het tennistoernooi voor gepensioneerde tennishelden, de AFAS Tennis Classics.

“Het is vandaag de dag niet eenvoudig om mensen naar sportevenementen te trekken. Op voetbal en schaatsen komt nog wel publiek af, maar andere sporten merken dat het lastig is. Zoals het ook niet eenvoudig is om bedrijven aan een sportevenement te koppelen sinds de crisis.”

'Op Gonzalez krijgen we leuke reacties, hij is de man met een hand van steen'

Dit jaar doet de 48-jarige Haarhuis niet meer mee in het enkelspel. Hij zal alleen nog in het dubbelspel te bewonderen zijn. Net als Eltingh. De spelers die in Apeldoorn uitkomen in het enkelspel zijn Andy Roddick, Fernando Gonzalez, Jonas Björkman, Sergi Bruguera, Richard Krajicek en Sjeng Schalken. “Elk jaar halen we weer nieuwe spelers, de gemiddelde leeftijd ligt dit jaar op ruim 38 jaar. We gaan met onze tijd mee. Voor mijn generatie zijn John McEnroe en Björn Borg helden, de jongere generatie zal meer hebben met Andy Roddick en Marat Safin. Met die spelers zijn zij opgegroeid. Ook op Gonzalez krijgen we leuke reacties, hij is de man met een hand van steen. Wat een klappen geeft die gast met zijn forehand,” zegt Eltingh.

'Het is niet de bedoeling dat Haarhuis en Krajicek elke keer samen om de titel strijden'

De toernooidirecteuren blijven op zoek naar ‘kapstokjes’ waardoor toeschouwers, bedrijven en media bereid zijn naar Omnisport te komen. “We hebben met Roddick een voormalig nummer één van de wereld, hij is nog niet zo lang geleden gestopt en het zal heel lastig worden om hem te verslaan. Sjeng Schalken doet dit jaar voor het eerst mee. Ik heb zoveel bewondering voor Sjeng. Zijn tenniskledingmerk is op dit moment de grootste speler in Nederland in dat segment. En wat te denken van Richard Krajicek! Zijn been is eerder dit jaar doorgezaagd om de artrose in zijn rechterknie te vertragen. Hij wil nog zo graag tennissen dat hij zo’n zware ingreep ervoor over heeft en nu staat hij al weer bij ons. Ongelooflijk vind ik dat. En we hebben er bewust voor gekozen dat Paul dus niet meer meedoet in het enkelspel. Hij is nog fit genoeg, kan iedereen nog aan. Paul is net een machine, maar hij paste niet meer in de verhaallijn. We wilden weer vernieuwen en dan is het niet de bedoeling dat Paul elke keer met Richard om de titel strijdt.”

'Het zou summum als Federer ooit meedoet aan de AFAS Tennis Classics'

De editie van 2014 moet nog gespeeld worden, maar Eltingh kijkt al vooruit. “Natuurlijk zouden we het liefst Pete Sampras of Andre Agassi naar Apeldoorn halen. Maar zij vragen bedragen die we nu gewoon niet op kunnen hoesten. Dan moet ik zelf weer in het enkelspel gaan spelen om het spelersveld rond te krijgen en dat wil ik niemand aandoen. Wellicht als we er een goede subsponsor bij krijgen, dat we dan een van die mannen naar Nederland kunnen halen. Spelers waar ik nu aan zit te denken zijn eerder mannen als Safin, Gustavo Kuerten, Tim Henman en Juan Carlos Ferrero. En ook McEnroe kan weer een optie zijn. Hij heeft al een keer of vijf meegedaan aan ons toernooi, maar de afgelopen jaren niet meer. Als ik zie hoe populair hij nog altijd is.”

Wanneer verwacht je Federer, 33 inmiddels, aan te kunnen trekken voor jouw toernooi?
“Wie weet over twee jaar. Maar ik weet wel zeker dat we hem dan heel flink zullen moeten betalen. Maar het zou het summum zijn als Federer ooit meedoet aan de AFAS Tennis Classics.”

Delen: