Word abonnee

Helden in het nieuws

Evertse: ‘Generale repetitie voor het WK’

door: Jasper Boks
30 mei 2014

Liefst zeventien Nederlandse boten doen mee aan het EK roeien van 30 mei tot en met 1 juni in Belgrado. Het is de opmaat naar het WK, eind augustus op de Bosbaan in Amsterdam.

“Het EK is de generale repetitie voor het WK,” zegt technische directeur Hessel Evertse van roeibond KNRB. Van 30 mei tot en met 1 juni wordt in Belgrado het EK roeien gehouden. Maar het ‘echte’ werk is natuurlijk het WK op de Bosbaan in Amsterdam, van 24 tot en met 31 augustus dit jaar.

Nederland vaardigt liefst zeventien boten af naar Servië. Elke ploeg heeft het volgens Evertse in zich om de top vijf op het EK te halen. “We verwachten dat tachtig procent van de ploegen die doelstelling ook gaat waarmaken. In aanloop naar het WK is het fantastisch dat we met zo’n grote afvaardiging naar het EK gaan.”

Op het WK van vorig jaar stond Nederland in het medailleklassement op plek negen en op de zesde plaats van de Europese landen. Evertse: “Wij hebben als bond een top vijf-ambitie en hopen dat we bij het EK al bij de beste vijf landen van Europa zitten. Landen als Litouwen, Italië en Noorwegen willen we voorbij en stapje voor stapje proberen we dichtbij de grote Europese roeilanden Groot-Brittannië en Duitsland te komen. Dat gaat niet zomaar.”

De inkomsten die de roeibond kreeg van NOC*NSF zijn afgenomen, op de ambities van de KNRB heeft het geen invloed. “We hebben afgelopen tijd geïnvesteerd in nieuwe boten en ergometers. En we hebben de Bosbaan opgekalefaterd, daar wordt nu dag en nacht door de beste roeiers van het land getraind. We hebben ervoor gekozen minder geld te steken in dure trainingskampen in het buitenland. Het geld gebruiken we om roeiers naar meer internationale wedstrijden af te vaardigen. Uit de evaluatie van de Spelen in Londen kwam naar voren dat veel van onze roeiers minder dan veertig internationale wedstrijden hadden geroeid. Dat is veel minder dan de concurrentie. We willen er nu naartoe dat de Nederlandse roeiers veel vaker starten.”

Delen: