Word abonnee

Wielrennen

Tourmomenten Dione de Graaff

ANP

Wielrennen

Tourmomenten Dione de Graaff

door: Dione de Graaff
28 juni 2021
2 tot 7 minuten lezen

Dione de Graaff is natuurlijk ook deze Ronde van Frankrijk het gezicht van De Avondetappe. We vroegen de presentatrice naar haar vijf Tour-momenten. Op 5: Chris Froome rent in gele trui en zonder fiets de Mont Ventoux op, op 14 juli 2016.

“Herman van der Zandt en ik gingen in 2016 voor het eerst samen De Avondetappe presenteren. Die etappe naar de Mont Ventoux was bizar. Door de harde wind konden de renners niet doorrijden naar de top en werd de streep in Chalet Reynard gelegd. Het was heel erg druk langs de weg. En toen was er die val door een motor die door de drukte niet verder kon. En daar rende ineens Chris Froome in zijn gele trui, maar zonder fiets op zijn onhandige klikschoentjes tussen het publiek omhoog. Dat was zo onwerkelijk en idioot. Zie ik dit nou goed, dacht ik.
Ik zat bij een wijnboer in Carpentras naar de tv te kijken met Wilfried de Jong, want daar vandaan zou de uitzending van De Avondetappe die avond komen met Wilfried als gast. We moesten snel schakelen. Het was mooie sport, maar het draaiboek voor de uitzending dat we hadden opgesteld kon meteen de vuilnisbak in. Ik vind die onverwachtse momenten het mooist. Dan moet je anticiperen. Wilfried is daar natuurlijk geweldig in, die kan zo makkelijk switchen. Het werd daardoor een fantastische uitzending.
En het mooie was dat er eindelijk sensatie was, al won Froome dat jaar wel gewoon de Tour. Er gebeurde tenminste wat. De overmacht van de Sky-ploeg duurde al een paar jaar. Heel knap, maar het maakte het koersverloop een beetje saai. Het leek allemaal een beetje computergestuurd. Ik vond het niet de leukste jaren om de Tour te volgen. Neemt niet weg dat ik ook in die jaren kon genieten van geluksmomentjes of bijzondere verhalen van renners in de achterhoede, daar ging ik in die tijd wat meer naar op zoek. Voor mij is wielrennen veel meer dan met de armen omhoog over de streep rijden. Het gaat mij bovenal om de verhalen.”

Het volledige verhaal lezen? Je kunt het magazine in de winkel halen óf online bestellen!

Delen: