Word abonnee

Helden in het nieuws

‘Genoeg Nederlandse dramatiek in Rio’

door: Jasper Boks
11 augustus 2016

Frits Barend volgt de Spelen vanuit Nederland, hoofdredacteur Jasper Boks zit in Rio. Dagelijks onderhouden ze een briefwisseling.

Frits: Ola Jasper. Ik hoorde van een persbus die is beschoten. Vooraf waren er zorgen over de veiligheid van iedereen die naar Rio ging. Heb je al moeten rennen voor je leven?

Jasper: Ha Frits. Je vergeet soms dat je in de gevaarlijkste stad van Zuid-Amerika bent. We slapen in de buurt Lapa waar de sociale controle hoog is, stappen nabij ons appartement in de bus van de organisatie en laten ons naar het olympisch park brengen. Onderweg zien we de favela’s en zien we de zwervers op straat liggen. Maar als we uitstappen zijn we in, wat ze noemen, de olympic bubble. Het is een afgesloten wereldje, je komt er niet in voordat je accreditatie is gescand, je tas door de scan is geweest en je door een detectiepoort bent gelopen met daarachter militairen die er streng op toezien dat alles in orde is.

Gisteren hoorden we inderdaad van de beschoten bus. En wat denk je? De bus waarmee ik gisteravond terugreed, kon halverwege niet verder. Daar stonden we langs de weg. De deur van de bus werd op slot gedaan met ons erin, want niet ver van de plek waar we stonden, was een grote favela. Toen dacht ik toch wel even aan die beschoten bus. Wij stonden stil, waren toch een vrij eenvoudig target. En ik merkte dat ik niet de enige was in de bus die dat dacht. Drie kwartier lang hebben we gewacht, toen kwam er een nieuwe bus. Voor het overstappen werd er gezegd: ‘Snel overstappen, niet te lang buiten blijven staan.’

'Na vijf dagen is er in elk geval al genoeg dramatiek met Nederlandse sporters in de hoofdrol'

Frits: Gisteren voorspelde je goud van judoka Kim Polling. Ze verloor al in de eerste ronde. Natuurlijk was het zilver van Tom Dumoulin en het brons van Anna van der Breggen welkom, maar het zit de Nederlandse sporters daar in Rio nog niet echt mee. Hoe ervaren jullie dat daar?

Jasper: Na vijf dagen is er in elk geval al genoeg dramatiek met Nederlandse sporters in de hoofdrol. Het begon al voor de Spelen met de gebroken pols van Dumoulin en de gekneusde vingers van Epke Zonderland. Daarna hadden we de val van Annemiek van Vleuten, die overigens het ziekenhuis heeft mogen verlaten, gevolgd door de zaak Yuri van Gelder. En gisteren kwam daar de tragiek van Ellen van Dijk bij, die als ze niet in de greppel was beland tijdens de tijdrit, zeker een medaille en wellicht zelfs goud had gewonnen. Wat te denken van amazone Adelinde Cornelissen. Haar paard Perzival werd gestoken door een insect, liep een infectie op, waardoor ze haar kür moest staken. Einde Spelen. Heel erg sneu voor de vrouw die vier jaar geleden maar nipt naast het goud greep. En ja, de prestatie van Kim was ook tragisch. Ze kwam als topfavoriet naar Rio, maar verloor in de verlenging van de latere winnares van olympisch goud uit Japan. En gisteren kwam ook een einde aan de mislukte Spelen van Femke Heemskerk, die afsloot met de geweldige quote dat ze zich deze Spelen als Max Verstappen in een Lada voelde.

'Ranomi moet haar pijlen richten op de 50 vrij, op die afstand kan ze door haar uitstekende start en onderwaterfase meedoen om de medailles'

Frits: Ik durf het bijna niet te vragen, maar gaan we vandaag medailles winnen met Henk Grol en Ranomi Kromowidjojo?

Jasper: Ranomi is weliswaar regerend olympisch kampioene op de 100 meter vrije slag, maar afgaande op haar halve finale zal ze niet in aanmerking komen voor een medaille. Ze ging als zevende de finale in. Het was niet goed, erkende ze. ‘Ik ga volle bak en zie wel hoe hard ik ga en hoe hard de rest gaat.’ Als ze een medaille wil winnen, dan zal ze op z’n minst haar persoonlijk record van 52,75, stammend uit 2012, moeten zwemmen.

Er is de afgelopen vier jaar veel gebeurd met haar. Na Londen vertrok haar vertrouwensman en coach Jacco Verhaeren, ze kreeg te maken met motivatieproblemen en wisselde tweemaal van coach. De concurrentie zat ondertussen niet stil. Vooral Cate Campbell niet, die geldt als de torenhoge favoriete op de 100 vrij. Ranomi moet haar pijlen richten op de 50 vrij, op die afstand kan ze door haar uitstekende start en onderwaterfase meedoen om de medailles.

Dan die andere Groninger. Henk wil maar één ding: goud. Hij is al jaren een van de beste judoka’s in zijn klasse, zo niet dé beste. Toch staat Henk nog met lege handen waar het gaat om olympische titels en wereldtitels. Hij won in 2008 en 2012 brons op de Spelen en pakte driemaal zilver op de WK. Ik merk om me heen dat iedereen Henk de titel gunt. Hopelijk houdt hij z’n koppie erbij, heeft hij eindelijk die dag waarop alles voor hem bij elkaar komt. Mark Huizinga won in 2000 de laatste Nederlandse gouden medaille in het judo. Henk zou niet misstaan in het rijtje Anton Gesink, Wim Ruska en Mark Huizinga.

Vandaag begint trouwens ook het baanwielrennen. De baansprinters Jeffrey Hoogland, Nils van ’t Hoenderdaal, Matthijs Büchli en de op de baan teruggekeerd Theo Bos zijn kanshebber voor een medaille op de teamsprint. 

Delen: