Word abonnee

Voetbal

Wim Jonk: ‘Ik hoor de stem van Cruijff vaak in mijn hoofd’

ANP

Voetbal

Wim Jonk: ‘Ik hoor de stem van Cruijff vaak in mijn hoofd’

2 juni 2022
7 tot 12 minuten lezen

FC Volendam keert terug in de eredivisie, mede dankzij trainer en kind van de club Wim Jonk. We blikken aan de hand van foto’s terug op de indrukwekkende carrière van de inmiddels 55-jarige Volendammer. Onder anderen Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Louis van Gaal, Frank Rijkaard, Guus Hiddink, Dick Advocaat en echtgenote Gina passeren de revue.

25 oktober 1987

Een 21-jarige Wim Jonk haalt uit namens FC Volendam tegen Fortuna Sittard.

Tekst gaat verder onder de foto

Wim Jonk

“Volendam staat bekend om de vele goede voetballers en muzikanten die uit het dorp komen. En natuurlijk om de vis. Mijn vader had een viswinkel en viskarren, mijn broers Nico en Erik werken nu allebei in een viswinkel. Ik had niet zoveel met vis, werd na de middelbare school schilder. In de jaren tachtig was het heel normaal om een baan naast het voetbal te hebben.”

Draaide veel om voetbal in huize Jonk?
“Zeker. Mijn broers konden ook ontzettend goed voetballen, maar kozen steeds vaker voor de Dijk, voor het uitgaansleven. Ook veel talenten uit de jeugdteams waarvoor ik speelde, konden uiteindelijk de verleiding van de Dijk niet weerstaan. Je kunt wel stellen dat de aantrekkingskracht van de Dijk het dorp veel goede voetballers heeft gekost.”

Zeggen jouw broers weleens dat ze trots op je zijn?
“Van huis uit zijn wij heel nuchter, dus een compliment heb je bij ons niet snel te pakken. Maar ik merk dat ze trots op me zijn. Laatst ook met de promotie van Volendam; ze vonden het heel gaaf dat het de ploeg met mij als trainer was gelukt.”

Gerrie en Arnold Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar, nu weer Robert Mühren, Henk en Joey Veerman; hoe kan het dat een dorp als Volendam door de jaren heen zoveel goede voetballers heeft voortgebracht?
“RKAV Volendam, de amateurtak bij ons, is een van de grootste voetbalverenigingen in Nederland. Heel veel jeugd gaat bij ons op jonge leeftijd op voetbal. Afgelopen jaren zijn we veel energie gaan stoppen in die amateur- en jeugdtak, zodat in de toekomst weer meer talenten doorbreken.”

Op de foto zien we jou op doel schieten. Het afstandsschot was een van je handelsmerken.
“Ik was daar heel erg op aan het trainen, realiseerde me al vroeg dat ik heel gevaarlijk kon zijn als ik beschikte over een goed schot. Daar heb ik veel profijt van gehad. Toevallig heb ik er vanmorgen op getraind met een paar spelers die bij ons in de as spelen en met de vleugelaanvallers. Op het afstandsschot mag vandaag de dag best wat meer getraind worden.”

18 juli 1988

Ajax-trainer Kurt Linder poseert in stadion De Meer met de nieuwe aanwinsten Wim Jonk, Ron Willems, Hans Werdekker, Stefan Pettersson en Mark Verkuyl.

Tekst gaat verder onder de foto

Wim Jonk

“Johan Cruijff wilde me hebben, maar op het moment dat ik werd gepresenteerd was Johan net vertrokken naar Barcelona. Kurt Linder volgde hem op. De transfer naar Ajax was voor mij een droom die uitkwam. Ik was heel benieuwd hoever ik kon komen met meer training en betere spelers om me heen. Al vond ik het tegelijkertijd ontzettend jammer dat Cruijff net was vertrokken. Ik had heel graag onder hem willen trainen.”

Hoe kwam Cruijff bij jou terecht?
“Hij had mij zien spelen. Het rare is: toen hij belde, zat ik een beetje op dood spoor bij Volendam. In het eerste jaar dat ik bij het eerste speelde, in het seizoen 1986-1987, waren we kampioen van de eerste divisie geworden. In het tweede seizoen begon ik goed, maar kwam uiteindelijk op de bank terecht. Bobby Haarms nam eerst contact met me op, zei: ‘Johan gaat je om één uur bellen.’

Om precies één uur ging de huistelefoon. Ik kreeg Bobby aan de lijn en hij zei alleen: ‘Daar komt-ie.’ Toen kreeg ik dus Johan aan de lijn. Het gesprek ging op z’n Cruijffs: ‘Ik hoor goeie dingen over jou, heb je ook zien spelen. Logisch dat er andere clubs voor je zijn, maar volgend jaar gewoon bij Ajax spelen. Dat is logisch toch?’ Het was een kort, maar heel gaaf gesprek. Daarna heeft het nog even geduurd voordat er weer contact werd opgenomen, want Johan vertrok.”

‘Het gesprek ging op z’n Cruijffs: ‘Ik hoor goeie dingen over jou. Logisch dat er andere clubs voor je zijn, maar volgend jaar gewoon bij Ajax spelen. Dat is logisch toch?”

Hoe was de beginperiode bij Ajax?
“Onder Linder kwam ik al snel in de basis, hij was enorm fan van mij. Maar hij werd er al na een maand of drie uitgegooid. Spitz Kohn volgde hem op. In mijn tweede seizoen kwam Leo Beenhakker. Ik had een goede klik met Leo, speelde alleen niet alles, meestal pas als Jan Wouters er niet bij was. Nou was het in die tijd zo dat Jan geregeld een wedstrijd miste als hij weer eens iemand een elleboog had gegeven…”

3 mei 1992

Ajax heeft in de finale van de UEFA Cup over twee duels Torino verslagen. Uit in Turijn werd het 2-2, mede dankzij een afstandsschot van Jonk, in het Olympisch Stadion in Amsterdam bleef het 0-0. Jonk, derde van links, heeft de bokaal in handen. Om hem heen onder anderen Michel Kreek, Marciano Vink, Edwin van der Sar, Sonny Silooy en Frank de Boer.

Tekst gaat verder onder de foto

Wim Jonk

“Ontzettend gave tijd. De trainingen waren vaak ook een feest. Er was zoveel kwaliteit. De hele Europese campagne was bijzonder. Louis van Gaal was net hoofdtrainer geworden. We speelden dat seizoen vaak heel goed voetbal, scoorden makkelijk. Een van de wedstrijden waarna ik Van Gaal ontzettend blij zag, was de uitwedstrijd tegen Osasuna in de achtste finale, die we met 1-0 wonnen. We gingen die wedstrijd iets anders spelen. Normaal speelden we vol op de aanval, maar Van Gaal was bang dat we dan in het mes zouden lopen. ‘Gedoceerd spelen’ noemde Louis het. We lieten in Pamplona zien dat we ook al heel professioneel voor de dag konden komen.

Aan de goal die ik in de eerste wedstrijd van de finale maakte, word ik nog geregeld herinnerd. Prachtig dat iets waarop ik veel trainde er op dat moment uitkwam. Die goal tegen Torino was een van de mooiste afstandsschoten uit m’n carrière.”

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Wim Jonk komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: