Word abonnee

Voetbal

Mark Parsons: Hollandse meester

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Mark Parsons: Hollandse meester

door: Marlies van Cleeff
2 juni 2022
6 tot 11 minuten lezen

Mark Parsons (35) is de eerste buitenlandse bondscoach van de Oranjevrouwen. De Brit, tevens in het bezit van een Amerikaans paspoort, wil met een vernieuwde selectie op het EK in Engeland (6-31 juli) het succes evenaren van de afgelopen jaren. We nodigden Mark uit in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Zelfportret als de apostel Paulus van Rembrandt van Rijn.

“Rembrandt van Rhijn schilderde zichzelf hier als de apostel Paulus. Hij zit in de gevange­nis. In de rechterbovenhoek zie je nog heel vaag de tralies. Uit zijn jas steekt een zwaard en hij heeft een manuscript in zijn handen. Dat zijn tekenen dat het de apostel Paulus is,” legt rondleider Robert Uterwijk ons uit terwijl we met Mark Parsons, zijn vrouw Hannah en dochter Edie naar het schilderij kijken. Robert vervolgt: “We weten niet waarom Rembrandt zichzelf zo portretteerde. De verklaring kan simpel zijn, dat een klant graag een Paulus aan de muur wilde hebben.

Tekst gaat verder onder de foto

Mark Parsons

Rembrandt is hier 55 jaar, in die tijd was dat ongeveer de leeftijd die men stelde voor het aan­ breken van ‘de oude dag’. Rembrandt ziet er uit als een broze, oude man met een open blik.” Mark bekijkt het werk van de Hollandse meester. “Of ik de vergelijking tussen Rembrandt en mezelf zie?” Lachend: “Ik zie er op dit moment ook uit als 55, hoewel ik pas 35 ben. Het is een hectische periode met de Oranjevrouwen, een race tegen de klok.”

Hagelslag

Bij je inburgeringscursus in Nederland hoort natuurlijk een bezoekje aan het Rijksmuseum. De ‘Hollandse meester’ staat voor een Hollandse meester…
Lachend: “Ik ga hier niet weg voordat ik een foto met De Nachtwacht heb gemaakt. Mijn vrouw en ik houden enorm van kunst. Van mijn technische staf moet ik hierna naar Madurodam in Den Haag, de volgende stap in mijn crash course over Nederland.”

Na de Olympische Spelen in Tokio werd jij bondscoach van de Oranjevrouwen. Wat was jouw eerste indruk van Nederland?
“Mijn schoonvader was vrachtwagenchauffeur en reed heel Europa door. Hij was altijd lyrisch over Nederland. Toen ik hem vertelde dat er een bond was die mij had benaderd om coach te worden, zei hij meteen: ‘Zeg alsjeblieft dat het Nederland is.’ Van alle Europese landen had hij de beste ervaring met Nederlanders.

Ik kwam het eerst in Nederland in 2016, om speelsters te scouten. Toen ik in Amsterdam rondliep, belde ik mijn vrouw en zei: hoe kan het dat we hier nooit eerder zijn geweest? Ik werd zo hartelijk ontvangen, Nederlanders laten je welkom voelen. En iedereen spreekt Engels.” Lachend: “Alsof jullie de Engelsen ruiken. Jullie schakelen moeiteloos over van taal. Een speelster vroeg me in februari: hoe vind jij Nederlanders? Ik zei dat ik tot dan toe alleen maar positieve ervaringen had. Zij zei: ‘Maar wij zijn zo direct en hebben het hart op de tong.’ Ik ben zelf ook direct. Nederlanders zijn ook logi­sche denkers. Slim, creatief, denken in oplossingen en aan de volgende stap die gezet moet worden. Zo ben ik ook. Er is alleen een ding dat ik niet snap van Nederland: hagelslag. Waarom zou je je kinderen chocola geven bij het ontbijt?”

‘In 2018 ben ik na een lang seizoen niet op vakantie gegaan met mijn gezin, maar heb ik een week lang meegelopen met Erik ten Hag bij Ajax’

Wij moeten jou nog leren kennen. Hoe zou jij jezelf omschrijven?
“Ik geef veel om andere mensen. Ik werk graag samen met een groep en hou van het proces om met elkaar mooie dingen te bereiken. Daar haal ik ongelooflijk veel energie uit. Als coach ben ik heel eager om mezelf te verbeteren. In 2018 ben ik na een lang seizoen niet op vakantie gegaan met mijn gezin, maar heb ik een week lang meegelopen met Erik ten Hag bij Ajax. Zo heb ik ook geregeld uren door Amerika gereden om te spreken met andere coaches in andere sporten, zoals basketbal­ coaches. Ik stel harde eisen aan mezelf.”

Wat is jouw geheim als coach?
“Hard werken en altijd verbetering zoeken. Het menselijke aspect komt voorop, de speelster staat centraal. Ach, iedere goede coach geeft hetzelfde antwoord. Coachen lijkt simpel, maar die punten consequent blijven uitvoeren, dat is het moeilijkst.”

Je coacht al vanaf je achttiende, nu ruim zeventien jaar. Je begon je carrière bij Chelsea. Waarom koos je ervoor om vrouwen te coachen en niet mannen?
“Bij Chelsea heb ik ook de jongens onder acht onder mijn hoede gehad. Later kwam ik bij de meisjes terecht via een goede collega en vriend van me, Keith Harmes. Hij coachte de meisjes onder 16 en ik wilde altijd alles van hem weten. Keith bleef geduldig mijn vragen beantwoorden en liet mij meekijken bij zijn ploeg. Bij Chelsea ben ik zijn assistent geworden. Maar de belangrijkste reden waarom ik koos voor vrouwenteams is omdat vrouwen ook eager zijn. Vrouwen willen weten wat we gaan doen, waarom we dat doen.

Ze willen betrokken zijn in het hele proces. Mijn ervaring was dat jongens meer zoiets hadden van: geef mij de bal en zeg me wat ik moet doen. Tegenwoordig vind ik dat wel veranderd. Jongens en man­ nen willen net zo betrokken zijn in het teamproces als meisjes en vrouwen, ze spreken zich nu alleen meer uit. Het is meer geaccepteerd dat mannen ook hun gevoelens uiten.”

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Mark Parsons komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms en Shanice van der Sanden.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: