Word abonnee

Wielrennen

Cees Bol: ‘Nuchter sprinten kan niet’

Rodney Kersten

Wielrennen

Cees Bol: ‘Nuchter sprinten kan niet’

door: Diana Kuip
2 juni 2022
4 tot 9 minuten lezen

Bij de podiumpresentaties van Team DSM steekt Cees Bol (26) letterlijk boven de rest uit, met zijn 1,94 meter. Niet een gebruikelijke lengte voor een wielrenner. Niet per se handig voor bergetappes, qua gewicht. Wel goed voor een boel spiermassa om hard te kunnen trappen in een sprint.

Groot

Eigenlijk was het niet de bedoeling wielrenner te worden. Tot zijn vijftiende was Cees Bol een fanatiek schaatser, maar een groeispurt gooide roet in het eten. “Je zou het misschien nu niet zeggen, maar ik was altijd te klein voor mijn leeftijd. En ineens groeide ik vanaf mijn veertiende ongeveer twaalf centimeter per jaar. Ik kreeg er pijn aan beide knieën door.

Tekst gaat verder onder de foto

Cees Bol

Je pezen en spieren groeien op dat moment langzamer dan je bot, waardoor er te veel spanning staat op het aanhechtingspunt. Schaatsen is heel statisch, eigenlijk een krachtsport. Ik raakte uiteindelijk geblesseerd van heel hard krachttrainen en heel hard groeien tegelijk. Ik werd daardoor niet meer geselecteerd, en dat was het begin van het einde van mijn schaatscarrière.”

Cees zou uiteindelijk de 1,94 meter aantikken. Vanaf zijn zestiende ging de focus volledig op het fietsen, iets wat hij al sinds zijn zevende deed bij wielervereniging DTS. Toen vooral als zomeractiviteit naast het schaatsen. Bij het fietsen bouwde hij het rustig op, de knie ging steeds beter, waarschijnlijk omdat de krachttraining wegviel. Tot het ineens heel hard ging. Op zijn zeventiende won Cees als tweedejaars junior zijn eerste klassieker. En de week daarop nog één. “Voor ik het wist, vroegen ze me voor de nationale selectie. En een maand later belde Rabobank en mocht ik bij hun opleidingsploeg.”

Werktuigbouwkunde

De opleidingsploeg van Rabobank was voor alle jonge wielrenners een droom, aangezien het de perfecte springplank was richting een profcarrière. Maar voor de zekerheid ging Cees er toch werktuigbouwkunde bij studeren. Waarom? “Goede vraag. Ik wilde eigenlijk ingenieur worden, maar aangezien die universiteit in Delft is, koos ik voor de hbo-opleiding in Alkmaar. Dan kon ik bij mijn ouders in Zaandam blijven wonen.

‘Ook als ik me minder voel, is het handig om dat gewoon te benoemen. Ik had toen soms de neiging om me beter voor te doen dan ik me fysiek voelde’

Ik weet niet precies wat ik me erbij voorstelde, maar ik vind het leuk om met technische dingen bezig te zijn en na te denken over hoe processen beter kunnen. Maar uiteindelijk bleek de studie vooral veel uit wiskunde en programmeren te bestaan. Ik vond het niet leuk genoeg om gemotiveerd te blijven naast het vele fietsen. In de winter haalde ik al mijn vakken wel, maar ’s zomers werd het niks. Na anderhalf jaar ben ik ermee gestopt.”

Helden Magazine 62

Het eerste gedeelte van het verhaal van Cees Bol komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Vivianne Miedema, Ruud Gullit op de cover. Gullit spreekt zich uit over Max Verstappen, Marco van Basten, Louis van Gaal, Erik ten Hag, Ronald Koeman, Virgil van Dijk, Memphis Depay en de Black Lives Matter-discussie.

De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.

In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.

Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.

Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: