Ruud Gullit is een van de boegbeelden van het Nederlandse voetbal, de aanvoerder van Oranje dat in 1988 Europees kampioen werd. Hij gebruikte zijn status om vaak openlijk stelling te nemen. Na zijn loopbaan werd hij trainer, maar maakte er nooit een geheim van dat zijn leven uit meer bestaat dan voetbal. Helden legt Ruud, actief als voetbalanalist, een aantal namen voor.
Tekst gaat verder onder de foto
Max Verstappen
“Ik heb hem bij Ziggo van dichtbij mogen meemaken. Hij is uitzonderlijk, zoals zijn rivaal Lewis Hamilton dat ook is. Max is apart, heel droog in zijn bewoordingen, heeft ook wel humor en weet precies wat hij wil. Hij is best wel down to earth, doet geen gekke dingen en is enorm gefocust. Wat dat betreft lijkt Max een beetje op Marco van Basten, die was ook zo gefocust, zag alleen maar dat ene.
Ik vind dat heel apart, had die extreme focus niet, had altijd ook andere interesses. Ik kon na een verloren wedstrijd pissig zijn en moest er dan even uit om dat gevoel weg te halen. Mensen dachten als ik ergens zat te eten na een nederlaag: hij zit gewoon te lachen met andere mensen. Daar had ik schijt aan, dat was mijn manier om van het klotegevoel af te komen. Rotmomenten gingen bij mij de hele tijd als een soort film door mijn hoofd en daar moest ik vanaf. Thuis werd het alleen maar erger, dus ging ik weg. Een ander gaat toch niet bepalen hoe ik een nederlaag moet verwerken?
Max zal dat herkennen. Hij is nu een internationale bekendheid. Allemaal leuk, maar bekendheid zorgt ook voor een inbreuk op je privacy, zeker als mensen voor jou bepalen hoe je je moet gedragen. Daar heb je dan ineens geen zin meer in. Het eerste wat je moet leren als je op zo’n hoge berg staat, is ‘nee’ zeggen, want iedereen wil wat van je. Maar als je ‘nee’ zegt, ben je ineens een klootzak, heb je kapsones.
Iedereen wil over jouw rug een verhaal maken en als je daar niet aan meewerkt, ben je een lul. Ik dacht: dan ben ik maar een lul. Ik leerde vrij snel te kiezen voor mijn eigen tijd. Anderen moeten leren respect te hebben voor mijn tijd en niet alleen voor hun eigen tijd. Van Basten had dat heel snel door, bij hem was het meteen ‘nee’. En bij Marco ging je niet doorzeuren, hoor. Geweldig hoe bot hij kon zijn. Max kan dat ook, denk ik, hij kan ook zeggen: ‘En nou wegwezen!’”
Had jij gehoopt dat hij Hamilton meer zou steunen in de Black Lives Matter-discussie?
“Nee, dat hoeft niet. Max staat aan het begin van zijn carrière. Ik denk dat hij in zijn hart die acties wel steunt, maar dat hij nu nog in een fase zit dat hij bij zichzelf denkt: laat mij eerst maar presteren voordat ik iets ga zeggen. Ik vind dat wel verstandig.”
Ben jij een Formule 1-fan?
“Ik ben helemaal geen motorsportfanaat. De frustratie die ik heb, is dat je als coureur nagenoeg volledig afhankelijk bent van je auto. Als je auto het niet doet, kun je nog zo goed zijn, maar dan win je niet en kun je dus jouw talenten heel moei lijk tentoonspreiden. Max heeft wel laten zien dat hij ook uit mindere auto’s veel haalt, maar toch. Ik vind het wel heel knap hoe Max veel Nederlanders enthousiast heeft gekregen voor deze sport.
Wat hij heeft gepresteerd in Zandvoort, winnen voor eigen publiek, is natuurlijk ongelofelijk. Prins Bernhard heeft veel kritiek gehad, maar nu kun je toch concluderen dat het goed is dat hij zijn nek heeft uitgestoken. Ik vind het een compliment waard dat hij de Formule 1 naar Nederland heeft gehaald. Er zijn altijd mensen die ergens tegen zijn. Kijk wat het teweeg heeft gebracht: Zandvoort was een beetje vergane glorie en bloeit helemaal weer op. Zandvoort leeft weer.
Ik ben bij een Grand Prix geweest op Monza, heb topdagen gehad, heb in de paddock gestaan, maar uiteindelijk heb ik daar de race gewoon op tv bekeken. Ik heb Max misschien nog twee keer twee seconden voorbij zien razen. Toeschouwers op de tribune doen een moord voor een plaats in de paddock. Ik had juist tussen die mensen op de tribune willen staan om te weten wat hen bezielt om er zo graag bij te willen zijn. Het is een bizarre, bijzondere wereld. Ik weet hoeveel energie en geld vader Jos Verstappen in zijn zoon heeft gestoken om hem deze sport te kunnen laten beoefenen. Nogmaals, als je geen geld hebt, kun je dit niet bereiken. Want een kart kost alleen al een vermogen.”
Jij had dus nooit Max Verstappen kunnen worden?
“Nee, en dat is ook een van mijn bezwaren. Rijden de beste coureurs in de Formule 1? De vader van Hamilton had twee jobs en zijn zoon werd al heel jong opgenomen in de stal van McLaren, dat was zijn mazzel. Max is uniek, maar als zijn vader geen geld had gehad, had hij niet dat hele lange traject kunnen doorlopen. Dat maakt de Formule 1 tot een heel elitaire sport.”
Heb jij wel wat met mooie auto’s?
“De meeste voetballers hebben wel een passie voor mooie auto’s, raken opgewonden van een Maserati of Lamborghini. Ik heb dat niet. Zoals ik ook niets met racen heb. Toch ben ik op dit moment een programma aan het maken, Burning Rubber, over auto’s en voetballers, onlangs nog met Andy van der Meijde. Wordt heel leuk. Ik vind het namelijk wel leuk mensen te ontmoeten die die passie voor auto’s wel hebben. Ik doe het ook omdat ik het maken van programma’s leuk vind. Zelf krijg ik heel veel aanbiedingen, maar stap pas in een project als alles is geregeld. Ik ga geen gasten bellen of me bezighouden met productie en redactie.”
Marco van Basten
“Marco zit echt in mijn hart. Ik vind hem heerlijk, beschouw hem als een vriend. Ik ben zo anders dan Marco en juist omdat hij zo anders is, vind ik hem zo leuk. Marco kan mensen echt nerveus maken, kan zo gefocust zijn. Ik vond Marco geniaal in wat hij kon en kon ook brullen van het lachen om de manier waarop hij op situaties reageerde. Marco moest een keer golfen met iemand die ook een vriend van mij is. Op een gegeven moment vroeg een ander of hij mee kon lopen. Die vriend vond het oké, maar Marco had daar eigenlijk geen zin in.
Die man bleek er ook nog eens niets van te kunnen. Op zo’n moment is Marco z’n dag helemaal naar de klote. Hij liep naar die man toe, vroeg hoe hij heette en zei: ‘Je kunt er helemaal niks van, dus je kunt twee dingen doen: doorlopen of na zeven holes naar buiten gaan.’ Dan kan ik brullen van het lachen.
Ik heb sneller lol in het leven en kan dingen makkelijker van me afzetten dan Marco. Als ik laat merken dat ik hem doorheb, begint hij zelf ook te lachen. Marco kan bij mij geen kwaad doen. Marco is Marco, is zo anders dan ik, zo bijzonder. Mede daardoor heb ik een soort van bewondering voor hoe hij met alles omgaat. Hij wil altijd en overal winnen, ik heb dat niet. Hij gaat skiën en de bloedhond gaat dan les nemen zonder dat iemand het doorheeft. Zelfs als hij gaat sjoelen, neemt hij les, als hij maar wint.”
Is hij de beste voetballer met wie jij samen hebt gespeeld?
“Ja, Marco was de beste. Johan Cruijff was natuurlijk ook heel goed, maar hij was voor mij meer een leermeester die ik op het einde van zijn carrière pas tegenkwam. De Marco met wie ik speelde, was echt geweldig, niveau Diego Maradona, echt uitzonderlijk. Als je drie keer de Gouden Bal wint, dan kun je wel wat, hè?”
‘Wat mij wel opvalt: zo goed en solide als Virgil van Dijk overkomt bij Liverpool heb ik hem bij het Nederlands elftal niet gezien’
Jij was toch ook een fantastische voetballer? Onderschat jij vaak jezelf niet?
“Dat doe ik niet, maar jullie vroegen mij naar Marco. Ja, ik weet dat ik goed kon voetballen. Maar ik kon ook oprecht genieten van andere spelers zoals de Braziliaanse Ronaldo. In die categorie zit Marco, de categorie van de heel grote uitzon deringen. Ik zat daar net even onder, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik heb het Gouden Balletje ook gewonnen, ben trots op mijn carrière. Maar je kunt toch wel zien dat er een paar zijn die nog iets extra’s hadden of hebben?”
Helden Magazine 62
Het eerste gedeelte van het verhaal Ruud Gullit komt voort uit Helden Magazine 62. In deze dubbeldikke editie schittert naast Ruud Gullit, Vivianne Miedema op de cover. De Oranje Leeuwinnen gaan in Engeland proberen hun Europese titel van 2017 te prolongeren. In het EK vrouwenvoetbal gedeelte spraken we met Dominique Janssen, Jackie Groenen, Jill Roord & Lynn Wilms, Shanice van der Sanden en bondscoach Mark Parsons.
In Helden Magazine 62 lees je nog meer interviews en reportages over voetbal. Een gesprek met Luis Sinisterra en zijn trotse moeder. Trainer en oud-voetballer Wim Jonk over Johan Cruijff, Louis van Gaal en Dennis Bergkamp, Molukse voetbalhelden Simon Tahamata & Jack Soumaru én keeper van landskampioen Ajax: Remko Pasveer.
Ook spraken we de in korte tijd uitgegroeide boegbeeld van de Nederlandse atletiek: Femke Bol, blikken we samen met drievoudig olympisch kampioen, hockeyster Lidewij Welten en een gesprek met Thomas Dekker over een leven van vallen en opstaan. Daarnaast nemen we de carrière door van mountainbike pionier Bart Brentjes en is Jetze Plat een voorbeeld voor velen.
Verder was Tim Montgomery de snelste man op aarde, is Cees Bol sprinter bij Team DSM en is Lewis Hamilton de succesvolste Formule 1-coureur aller tijden. Victoria Koblenko daarnaast interviewde Mister Nice Guy en marathonloper Björn Koreman én hockeyster Marijn Veen vertelt over de moeilijke tijd in aanloop naar het WK.
Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 62 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.