Word abonnee

Helden in het nieuws

Gertjan Verbeek: ‘Ik heb te doen met Van Basten’

door: Barbara Barend
1 oktober 2014

John van den Brom wordt vandaag gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van AZ. Hij volgt Marco van Basten op, die assistent wordt. En zo lijkt er eindelijk een einde te komen aan de soap bij AZ. We vroegen oud-AZ-trainer Gertjan Verbeek om een reactie op de situatie bij AZ, hoe het nu met hem zelf gaat en hoe hij kijkt naar de situatie bij zijn oudere oude club Heracles.

Als we Gertjan spreken is hij druk aan het werk in zijn blokhut in Dalfsen. Sinds zijn ontslag bij Nürnberg is hij daar eigenlijk voortdurend te vinden. En dat bevalt hem prima. “Natuurlijk ga ik het liefst weer aan het werk als trainer. Maar ik verveel me niet en zit ook niet met een rotgevoel thuis, loop niet met mijn ziel onder mijn arm. Ik noem mezelf werkzoekend, maar zeker niet werkeloos. Op dit moment speelt er helaas niets.”

'Ik word af en toe gebeld, zoals laatst voor een club in Saoedi-Arabië. Maar dat werd niets. Voor mij zijn financiën niet het belangrijkst'

“Ik word af en toe gebeld, zoals laatst voor een club in Saoedi-Arabië. Maar dat werd niets. Voor mij zijn financiën niet het belangrijkst. Ik wil dat er goede voorwaarden zijn, wil dat ik ergens goed kan werken met perspectief. Het buitenland trekt me het meeste. Ik zal niet ontkennen dat ik de Bundesliga fantastisch vind. Ik spreek de taal nu goed, ken de mores van de journalisten een beetje en vind de sfeer heel mooi. Zolang ik geen club train, werk ik aan mijn blokhut en doe ik werk voor FOXSports. Ik leer nu ook hoe dat aan de andere kant van die camera is. Voor mij goed om er zo eens naar te kijken. Tegelijkertijd leren die jonge gasten en meiden ook van mij. Ik ben daar heel open in en vind het leuk om ze te helpen en te zeggen hoe je het beste een vraag op een bepaald moment aan een trainer kan stellen.”

Met voorzitter Jan Smit van Heracles heeft Verbeek een speciale band. De twee sparren graag over voetbal en sparen elkaar dan niet. “Ik ben sinds mijn eerste trainersperiode in Almelo een klankbord voor Jan Smit. Dat ben ik ook nu en dat heeft niets met de huidige situatie te maken. Jan heeft me gepolst of ik destijds Jan de Jonge wilde opvolgen. Ik heb hem direct gezegd dat ik daar niets voor voelde. Dat heeft met meerdere dingen te maken. Waarvan? Dat vind ik niet netjes te vertellen. Ik heb Jan Smit ook gezegd dat hij Jan de Jonge niet moest laten bungelen. Als het vertrouwen weg is, dan moet je afscheid nemen. Klaar.”

'Maar goed, een terugkeer naar Heracles zit er echt niet in. En daarbij verdient Stegeman een eerlijke kans'

“Ik denk overigens dat Heracles het heel moeilijk gaat krijgen. Degradatie is echt een reële optie. Heracles heeft een nieuwe koers gekozen. Voorheen gaven ze jonge talenten die elders niet tot bloei kwamen een kans, zoals Duarte en Armenteros. Nu zoeken ze het meer in het aantrekken van routine en ervaring. Dat pakt tot op heden nog niet heel goed uit en dan blijft er wel een heel jonge en onervaren ploeg over die het moet doen. Ik zie ze niet ineens heel veel punten halen. Ik heb ook het gevoel dat de focus nu vooral op een nieuw stadion ligt en niet op het sportieve. Ze zouden niet de eerste club zijn die met een nieuw stadion degraderen. Overigens weet Jan dat ik er zo over denk. Ik zeg hem dit allemaal. Afgelopen zondag heb ik nog uitgebreid met hem gesproken. Maar goed, een terugkeer naar Heracles zit er echt niet in. En daarbij verdient Stegeman een eerlijke kans.”

Een terugkeer naar AZ zit er voorlopig ook niet in. Zijn ontslag daar, dat voor Verbeek uit de lucht kwam vallen, zit hem nog steeds niet lekker. Dat het sindsdien onrustig is bij de club uit Alkmaar, verbaast Verbeek niet. Ook de hele gang van zaken nu is volgens Verbeek te wijten aan mismanagement en kent alleen maar verliezers. Het terugtreden van Marco van Basten als hoofdcoach kwam voor Verbeek als een verrassing. Een stap die Verbeek prijst, van, zo blijkt, een zeer gewaardeerd collega. Verbeek wist niet dat Van Basten zo leed onder de spanning waar je als trainer mee te kampen hebt. “Ons vak is zeer stressvol. Ik heb mijn ontslag bij Feyenoord en ook AZ als, op zijn zachtst gezegd, onprettig ervaren. Ja, daar zat ik zeker mee. Maar gelukkig veroorzaakte dat nooit lichamelijke klachten bij mij. Ik vind het sneu om te merken dat Marco daar fysiek onder leed. Ik heb te doen met de mens van Basten. Ik vind het wel heel knap dat Marco zo eerlijk is. Hij kiest voor zijn gezondheid en dat is een moedig besluit. Ik wens hem dan ook het allerbeste.”

'De laatste keer hebben we ook gezellig bij Van Basten thuis in Amsterdam gegeten. Zijn vrouw had lekker gekookt'

Verbeek en Van Basten blijken meer dan goede collega's. “Ik weet niet of we elkaar vrienden kunnen noemen, maar goede collega's zijn we zeker. Of heet dat concullega's? Enfin, we kunnen het goed met elkaar vinden. We gaan een paar keer per jaar uit eten en ik ervaar dat als heel leuke avonden. We praten dan veel over het vak. Marco is ontzettend leergierig. Ik ben natuurlijk al wat langer werkzaam als trainer en hij wil graag van me weten hoe ik met situaties omga. Het gaat veel over de inhoud van het trainersvak, welke oefenstoffen te gebruiken bij welke trainingen, maar ook over het leiding geven aan een team of aan een club. En daarnaast hebben we het natuurlijk ook over andere zaken in het leven. Ik ken hem als een zeer toegankelijke man. Voor de buitenwereld lijkt hij misschien gesloten, maar vind je het gek als de hele wereld weet wie je bent? Ik heb daar soms al last van, kun je nagaan hoe dat voor hem is. De laatste keer hebben we om die reden ook gezellig bij hem thuis in Amsterdam gegeten. Zijn vrouw had lekker gekookt. We hebben wederom een heel leuke avond gehad. Hij heeft een leuke vrouw trouwens, en een knus huis.”

Ondanks de etentjes wist Verbeek dus niets over de stress waar Van Basten zoveel moeite mee had. “Nee, dat hebben we nooit besproken. Ik wist wel dat hij het trainerschap in Nederland wel prima vond. Ik weet nog dat AC Milan eventueel interesse in hem had als trainer. Ik heb hem weleens gevraag of hij dat wilde. Maar dat was voor hem geen optie. Hij vond Nederland groot zat. En bovendien had zijn familie zich al genoeg moeten aanpassen aan hem, al die tijd in het buitenland. Voor zijn familie bleef hij liever hier.”

'Laten we het erop houden dat Earnest Stewart niet erg duidelijk is en ongelukkig in de communicatie.  Dit is jammer voor AZ'

Overigens denkt Verbeek dat de hele situatie bij AZ niemand goed doet: niet AZ, niet Alex Pastoor – die is ontslagen wegens vermeend lekken naar de media – en ook zeker niet Van Basten. “Het is duidelijk dat hier alleen maar verliezers zijn. Als ik aan AZ denk, komen een paar woorden in me op: chaos, mismanagement en negatieve publiciteit. Ook hierin blinkt AZ uit in miscommunicatie. AZ was jarenlang een toonbeeld van rust en duidelijkheid door goede communicatie. Laten we het erop houden dat Earnest Stewart niet erg duidelijk is en ongelukkig in de communicatie. Dit is jammer voor AZ. Ze moeten oppassen dat er niet hetzelfde gebeurt als de afgelopen jaren bij Heerenveen. Iedereen was altijd heel positief ten opzichte van Heerenveen, maar door een paar jaren slecht beleid kan dit zo omdraaien. Bij Heerenveen zie je dat spelers ineens niet willen komen, sponsors zich afkeren en toeschouwersaantallen dalen. Ineens is PEC Zwolle die fijne, aanraakbare club. Nogmaals, AZ moet ervoor waken dat ze niet Heerenveen achterna gaan. Ze hebben stabiliteit en rust nodig, vooral in de leiding.”

Delen: