Word abonnee

Helden in het nieuws

Hoe is het nu met Orlando Engelaar

door: Marlies van Cleeff
12 november 2015

Orlando Engelaar is sinds dit seizoen voetballer af. In Helden 18 spraken we hem over geluk. Hoe is het nu met hem? Hoogste tijd voor een update.

Engelaar speelde achtereenvolgens bij NAC, Racing Genk, FC Twente, Schalke 04, PSV, Melbourne Heart en opnieuw FC Twente. Zijn carrière kende pieken en dalen. Zo groeide de middenvelder in zijn laatste jaren bij een tegenvallend PSV ongewild uit tot zondebok vanwege zijn hoge salaris. Engelaar diende zijn vierjarig contract uit en verdween via de achterdeur.  

Maar Engelaar kwam ook veertien keer uit voor Oranje. Op het EK 2008 was hij basisspeler en vormde hij met Nigel de Jong het defensieve blok op het middenveld. Onder Marco van Basten werd met grote cijfers gewonnen van Italië en Frankrijk, de finalisten van het WK 2006. Oranje verloor uiteindelijk in de kwartfinale van Rusland.

Engelaar wilde in zijn laatste seizoen FC Twente met alle liefde uit de brand helpen. De club presteerde na het landskampioenschap echter nooit meer zo goed als dat jaar. Maar ook de 36-jarige Engelaar kan het tij niet keren en besluit na 316 duels en 48 goals dat het mooi geweest is.

Je bent officieel voetballer af: hoe bevalt dat?
“Prima! Het gaat goed met me. De beslissing om te stoppen was de juiste. Het was mooi geweest. Tijdens mijn carrière was ik al bezig met wat ik daarna wilde gaan doen. Sinds een paar jaar ben ik verbonden aan SeiSei, een managementbureau in de entertainment, lifestyle en sport. Zangeres Sharon Doorson zit bij ons en danser Timor Steffens. Toen ik nog voetbalde was ik er al een tijd op de achtergrond bij betrokken, nu ben ik er vol ingestapt.”

'Ik ben aan een soort tweede leven begonnen'

Voor jou dus geen zwart gat?
“Toen ik eind 20, begin 30 was dacht ik al: wat ga ik hierna doen. Je weet als voetballer; er komt een tijd dat het afgelopen is. Het duurt niet eeuwig. Ik wilde iets hebben waar ik meteen in kon rollen na het voetballen. Een bedrijf dat klaar was om mij mee te nemen. En ik merk: er is zoveel meer in het leven dan voetbal. Ik hou ook veel van muziek. Het is de bedoeling dat ik me meer ga focussen op de sportkant, en ja, daar hoort voetbal natuurlijk bij. Maar de eerste weken heb ik weinig gedaan en genoten van mijn gezinnetje.”

In Helden 18, twee jaar geleden, zei je: ‘Ik denk dat als ik het ultieme geluk eenmaal heb, ik het nooit meer los zal laten’. Heb je dat gevonden?
“Absoluut! Ik heb een mooie lieve vrouw én een nieuwe carrière. Ik heb er vorig jaar een prachtige dochter bij gekregen, Tika. Ze is nu 1,5 jaar oud. Daarnaast heb ik natuurlijk een fantastisch zoontje, Terrence. Hij wordt in december vijf jaar. Ik ben gelukkig.”

Dit klinkt als een nieuw begin?
“Zeker, ik ben aan een soort tweede leven begonnen. Omdat ik nu ook meer thuis ben, kan ik echt een band creëren met mijn dochter. Ik kan haar uit bed halen, verhaaltjes voorlezen voor het slapen. Het is fantastisch om haar zo te zien opgroeien. Dat had ik met mijn zoontje minder, omdat ik toen nog vol in het voetbal zat. “

Veel oud-voetballers gaan verder in de voetbalwereld, als trainer bijvoorbeeld. Heb jij die ambitie ook?
“Voorlopig niet. Ik kon bij de jeugd van Feyenoord beginnen en een trainerscursus doen, maar dat wilde ik niet. Ik heb voor ons bedrijf gekozen. Maar zeg nooit, nooit. Wie weet in de toekomst.”

'Veel mensen zouden voor zo’n carrière tekenen, dat besef ik me heel goed'

Hoe kijk je terug op je carrière?
“Ik heb zeker ook mindere periodes gehad, zoals bij PSV, maar het goede gevoel overheerst. Ik had misschien langer op topniveau en bij een topclub in het buitenland willen spelen. En meer interlands. Aan de andere kant; ik heb bij een mooie club in het buitenland kunnen spelen en ik heb een EK meegemaakt. Veel mensen zouden voor zo’n carrière tekenen, dat besef ik me heel goed.”

Delen: