Word abonnee

Schaatsen

Sjinkie Knegt: uit de kunst

Marcus Koppen

Schaatsen

Sjinkie Knegt: uit de kunst

door: Robert Prins
20 juni 2017
6 tot 11 minuten lezen

Sjinkie Knegt behoort al jaren tot de wereldtop in het shorttrack. Begin dit jaar pakte hij bij het WK in Ahoy twee keer goud. De komende maanden staat alles in het teken van de Spelen van Pyeongchang. Maar eerst een bezoekje aan het Rijksmuseum.

“Het zijn hectische dagen,” zegt Sjinkie Knegt als we bij de informatiebalie van het Rijksmuseum staan te wachten op rondleider Toon Berghahn. De Fries is net teruggekomen van twee weken trainingskamp in het Zuid-Franse Font-Romeu. “Ik ben nu een paar dagen thuis en dan vertrek ik alweer voor vijf dagen naar Corsica. Het is onwijs druk, maar ik heb het er graag voor over. Bij de Spelen moet ik in absolute topvorm zijn. Het is belangrijk om in de zomer een goede basis te leggen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Toon begeleidt Sjinkie langs de vele schilderijen en kunstwerken die er te zien zijn. Bij het grootste schilderij van het museum blijven de twee even staan. Op het doek, dat ruim vijf meter hoog en acht meter breed is, is de Slag bij Waterloo afgebeeld. Sjinkie luistert aandachtig naar wat Toon allemaal te vertellen heeft over de bloedige veldslag die is te zien op het kunstwerk van Jan Willem Pieneman uit 1824. “Ik ben eigenlijk helemaal geen kunstliefhebber, maar ik vind het allemaal erg interessant,” zegt hij enthousiast. “Enkele jaren geleden ben ik al eens in het Rijksmuseum geweest. Ook toen heb ik dit schilderij gezien, maar als iemand er wat over vertelt, maakt dat het allemaal een stuk leuker.”

Gekkenhuis
Als de twee in een zaal komen met daarin veel gouden voorwerpen, verschijnt er een grote glimlach op het gezicht van de 27-jarige short- tracker. “Die kleur komt mij bekend voor.” Al snel gaat het gesprek over het afgelopen WK. Begin dit jaar pakte Sjinkie in Rotterdam Ahoy als eer- ste Nederlandse shorttracker ooit een gouden WK-medaille op een individuele afstand, namelijk de 500 meter. Ook met de relayploeg ver- overde hij op spectaculaire wijze een gouden plak. “Het WK in eigen land was geweldig. Ik krijg nog altijd kippenvel als ik eraan terugdenk. Drie dagen achter elkaar was het één groot gekkenhuis. Achtduizend mensen die compleet uit hun dak gingen. Zoiets maak je niet vaak mee.” Sjinkie vervolgt: “Een gouden medaille op de 500 meter had ik totaal niet verwacht. Dat is niet bepaald mijn favoriete afstand. Helaas eindigde ik door een tegenvallende 1000 meter als tweede in het algemeen klassement. Toch zorgde de gouden medaille met de relayploeg voor een mooie afsluiter van een fantastisch georgani- seerd toernooi. Ik denk dat we met onze prestaties het shorttrack weer wat populairder hebben gemaakt in Nederland. Als het aan mij ligt, wordt er vaker een toernooi in ons land georganiseerd.”

Delen: