Word abonnee

Voetbal

Davy Klaassen: ‘Wie niet sterk is moet slim zijn, toch?’

ANP

Voetbal

Davy Klaassen: ‘Wie niet sterk is moet slim zijn, toch?’

door: Marlies van Cleeff
22 mei 2022
19 tot 24 minuten lezen

Davy Klaassen (29) maakte uitstapjes naar Everton en Werder Bremen, keerde terug bij Ajax om vervolgens aan de slag te gaan bij Inter in Milaan. De Ajacied maakte recent bekend terug te keren bij de club waar voor hem alles begon. Twee jaar geleden spraken we met Davy over toekomstige haarimplantaten, Louis van Gaal en zijn vriendschap met Daley Blind.

Mijn vriendin Laura kan niet wachten om haarimplantaten bij mij te zetten

Lachend: “Mijn vriendin staat er wel achter, maar ze gaat ze niet zelf zetten, hoor. Laura volgde een universitaire studie Criminologie en is inderdaad ook haarstylist, maar niet gespecialiseerd in het zetten van implantaten. Ze is beter met vrouwenkapsels. Laura vindt dat ik het moet doen als ik het graag wil. Ik denk ook dat het gaat gebeuren. Het is niet zo dat ik onzeker ben over mijn kale kop of er last van heb, ik lig er eigen­ lijk totaal niet wakker van, maar als ik het kan laten doen en het wordt mooi, waarom niet?”

Tekst gaat verder onder de foto

Davy Klaassen

Je wordt begin volgend jaar dertig. Hoe vind jij het om ouder te worden?
“Niet zo erg. Ik voel me ook niet oud. Ik sta iedere dag op het veld tussen jongere jongens. Dat houdt mij ook jong.”

Je bent misschien niet gezegend met een volle haardos, maar wel met een gezond stel hersenen. Je staat bekend om je slimme spel.
“Tot de vijfde klas deed ik vwo, maar dat jaar haalde ik niet en heb ik de keuze gemaakt om de havo af te ronden. Eigen­ lijk had ik er iets tussenin moeten doen. Wiskunde was mijn beste vak, mijn ruimtelijk inzicht is goed. Voetbal moet je ook met je hersenen spelen, dat is een belangrijk onderdeel van het spel. Zeker als je niet uitzonderlijk snel of sterk ben, zoals ik, moet je wel slim zijn om te over­ leven. Ik heb het mijn hele leven al meer van mijn slimheid en inzicht in het spel moeten hebben. Wie niet sterk is moet slim zijn, toch?”

‘Daley Blind en ik hebben het weleens over de kritiek die we krijgen, maar we weten ook dat we er toch niks aan kunnen veranderen’

Je speelt ook piano.
“Een ploeggenoot bij Werder Bremen speelde piano. We waren een keer met elkaar uit eten, er stond in het restaurant een piano, en hij ging er ineens op spelen. Ik vond dat zo vet. Wilde het al langer, vond de piano altijd al wat hebben. Ik nam les bij dezelfde leraar, nu zo’n ander­ half jaar geleden. Na mijn terugkeer in Nederland heb ik een leraar gevonden van wie ik iedere week les krijg.”

Van Nathan Aké en Stefan de Vrij zien we geregeld filmpjes voorbijkomen op sociale media waarin ze nummers van onder anderen Ludovico Einaudi spelen. Je snapt dat we benieuwd zijn naar jouw pianospel…
Lachend: “Ik kan inmiddels ook twee nummers van Einaudi spelen, maar ik speel alle soorten muziek, ook pop­ muziek. Mijn doel is om alles te kunnen spelen. Maar dat duurt nog wel even, hoor. Ik hou het graag nog even binnens­ huis.”

Oost of west, thuis is toch het allerbest

“Ik ben graag thuis. Heb het fijn met mijn vriendin, mijn hond, mijn familie… Ik ben altijd blij om thuis te zijn.”

Je vertrok in 2017 van Ajax naar Everton. Na een seizoen in Engeland ging je naar Werder Bremen om na twee seizoenen weer terug te keren bij Ajax. Heeft de voetbalwereld jou teleurgesteld?
“Nee. Ik weet van jongs af aan hoe het eraan toegaat en dat het niet altijd goed kan gaan. Zo stond ik er ook in toen ik naar Everton vertrok. Met die instelling wordt het ook makkelijker om te verwer­ ken wat er allemaal is gebeurd.”

Je raakte er vrij snel je basisplek kwijt. Hoe kijk je terug op dat jaar bij Everton?
“Als leerzaam. Qua voetbal paste de club niet bij me. Bij Ajax was ik een bepaalde mentaliteit gewend en boven­ dien gewend om voor de prijzen te spelen, ik vond het moeilijk om die mindset te moeten veranderen. Bij Everton en ook bij Werder Bremen heerste een andere mentaliteit, bij Ajax moet je elke wedstrijd winnen en kampi­ oen worden. Die positie hebben Everton en Werder niet. Daarom denk ik ook dat Ajax zo goed bij me past.”

Ronald Koeman haalde je naar Everton, maar werd na een paar maanden al ontslagen. Daarna werd hij bondscoach, maar werd je niet opgeroepen. Heb je hem nog vaak gesproken?
“Toen Ronald Koeman bondscoach was, heb ik hem nog een keer gesproken, hij zei dat hij me in de gaten hield. Daarna heb ik nooit meer contact gehad met hem. Ik kon het prima met hem vinden, hoor, maar voor ons allebei heeft Ever­ ton niet uitgepakt zoals we gehoopt en bedacht hadden. Uiteindelijk heb ik een mooie tijd gehad in Engeland. Laura en ik gingen voor het eerst met zijn tweeën in het buitenland wonen, dat was een grote stap voor ons. We hebben er veel van geleerd.”

Jij was het perfecte voorbeeld voor jonge spelers: je ging niet voor het grote geld, speelde zes seizoenen bij Ajax, en maakte toen pas een transfer.
“Eigenlijk klopte alles. Ik was 24 en had mezelf goed ontwikkeld bij Ajax. Ik was er op dat moment ook aan toe.”

Ruud Gullit was kritisch op Ajax en zei in de vorige Helden: ‘Ajax doet het goed als club, maar als de spelers uitwaaien, krijgen ze het lastig. Ik weet niet wat dat is, weet alleen dat ze bij Ajax moeten oppassen dat hun talenten niet constant gaan mislukken’. Hoe denk jij daarover?
“Bij Ajax hebben we een speelstijl die best specifiek is. Je ziet veel jongens die, als ze vertrekken bij Ajax, naar een club gaan met een andere speelstijl. Clubs die minder vanuit de opbouw willen spelen, maar waarbij het meer om ren­nen en beuken gaat. Van mijn tijd bij Everton heb ik geleerd dat je je daar over­ heen moet zetten. Ik dacht bij Everton: we kunnen toch gewoon de bal over de grond naar elkaar toe spelen en voor combinatiespel gaan?

Maar daar dach­ten ze heel anders. Daar kun je je dan heel erg aan gaan irriteren, maar dat gaat alleen maar ten koste van je eigen spel. Ik denk dat het een beetje overdreven gesteld is van Gullit dat Ajax moet oppassen. Er zijn genoeg ex-­Ajaxieden die wekelijks spelen bij hun club. En Matthijs de Ligt is net weer voor 80 mil­joen naar Bayern München vertrokken, dus het geldt niet voor iedereen. Andersom zie je het ook: jongens die uit het buitenland naar Ajax komen, moeten zich enorm aanpassen omdat we een ander idee van spelen hebben dan de meeste clubs.”

Bedoel je ook dat er in het buitenland meer geleund wordt op een aantal sterspelers en dat je je als speler bij een club als Ajax meer wegcijfert voor elkaar?
“Je hoeft je hier niet zozeer weg te cijfe­ren, maar bij Ajax is het tactisch wel veel beter op elkaar afgestemd dan bij an­dere ploegen. Clubs in Engeland kopen spelers voor zestig miljoen alsof het niks is en als het niet werkt, dan komt er een half jaar later weer een nieuwe trai­ner met een heel nieuw idee. Die koopt vervolgens weer een paar nieuwe, dure spelers. Dat is een heel andere visie dan Ajax heeft. Hoe Ajax het doet, zo hoort het in mijn optiek. Opleiden, bouwen, dezelfde visie blijven hanteren en die overbrengen op nieuwe spelers. Daarom heeft Ajax ook een van de beste jeugd­ opleidingen ter wereld.”

Bij Werder Bremen bloeide je weer op. Je speelde en was belangrijk voor de ploeg. Hoe kijk je terug op die twee jaar in Duitsland?
“Ik heb er echt een leuke tijd gehad, bij Werder vond ik mijn plezier weer terug. Ik wist dat het voetbal er niet hetzelfde was als bij Ajax, maar de ploeg had in ieder geval wel de intentie om te voet­ballen. Ik had een paar wedstrijden van Werder bekeken en zag duidelijk: ze willen die ballen ook tussen de linies spelen. Werder Bremen paste veel beter bij me dan Everton en ik hield ook van de Duitse mentaliteit. Het was een grote club, maar het voelde klein en familiair. We deden veel samen. In Engeland vond ik het veel individualistischer. Het eerste jaar bij Werder eindigden we als acht­ste. Dat was echt goed. Het tweede jaar was lastig. We kregen te maken met veel blessures, kwamen in de degradatiestrijd terecht, waar we op het nippertje uitkwamen. In de play­offs stelden we onze plek in de Bundesliga veilig.”

‘Daley Blind en ik hebben het weleens over de kritiek die we krijgen, maar we weten ook dat weer toch niks aan kunnen veranderen’

Na dat seizoen, in 2020, keerde je terug bij Ajax.

“Ik was heel blij met mijn terugkeer, het voelde alsof ik niet was weggeweest. In mijn eerste gesprek met Erik ten Hag voelde ik veel vertrouwen. Ik wist dat er nog meer van me werd gevraagd dan voorheen, dat zag ik ook als uitdaging.”

Daley Blind en ik hadden wel broers kunnen zijn
“Broers is een beetje overdreven, maar onze band komt wel in de buurt.”

Daley speelde bij Manchester United toen jij bij Everton zat, jullie liepen elkaars deur bijna letterlijk plat, toch?
“Bij Ajax speelden we al samen, maar in Manchester woonden we op vijf minuten lopen van elkaar. Het laatste half jaar zaten we allebei in hetzelfde schuitje, Daley speelde niet bij Manchester United, ik niet bij Everton. We zagen elkaar bijna iedere dag. Als onze vrouwen in Nederland waren, gingen Daley en ik met zijn tweeën iets doen, en als ze er wel waren, dan spraken we met zijn vieren af. We hebben er samen het beste van gemaakt. We hebben een heel goede band opgebouwd in die tijd. Het cirkeltje is rond, want nu spelen we weer met zijn tweeën bij Ajax. We zien elkaar heel vaak. Onze vrouwen gaan ook heel goed met elkaar om.”

Lijken jullie ook een beetje op elkaar?
“In sommige opzichten zeker. We ken­nen elkaar door en door, weten wat we wanneer van elkaar nodig hebben. We zijn allebei in ieder geval vrij nuchter.”

En op het oog ook een beetje hetzelfde type: de ideale schoonzoon?
Lachend: “Ik denk dat veel mensen dat inderdaad zo zien.”

Er wordt lovend over jullie gesproken, maar is er ook altijd kritiek. Als jij een mooie pass hebt gegeven of scoort, word je met Steven Berghuis vergeleken. Van Daley wordt gezegd dat hij te langzaam is.
“Als we ons daar druk om moeten maken… We hebben het weleens over de kritiek die we krijgen, hoor, maar we weten ook dat we er toch niks aan kunnen veranderen. We krijgen de steun van ons team, de trainers, andere mensen binnen de club en ik denk ook van de meeste fans. Maar er zijn altijd mensen die het niet aanstaat.”

Heb jij het gevoel dat je je dubbel moet bewijzen?
“Niet echt. Het boeit me echt wel wat de fans van me vinden, hoor, iedereen wil graag geliefd zijn. Maar dat gaat gewoon niet. Het belangrijkste is dat de mensen om me heen blij met me zijn.”

Je hebt als bijnaam Mister 1-0, omdat je vaak de openingsgoal maakt, dat zegt ook wel wat, toch?
Lachend: “Ach, het is in ieder geval een positieve bijnaam.”

Erik ten Hag is de beste trainer die ik ooit heb gehad

“Ik vind het lastig om trainers met elkaar te vergelijken, heb er meerderen gehad die belangrijk zijn geweest in mijn car­rière. Ik vind Erik een toptrainer, heb fijn met hem samengewerkt.”

Hij zette je vorig seizoen ook geregeld op de bank. In september vorig jaar was je drie weken geblesseerd, daarna raakte je je plek kwijt aan Steven Berghuis. Hebben jullie daar veel discussies over gevoerd?

“Het seizoen ervoor speelde ik veel. Nadat ik er drie weken uit had gelegen, was ineens mijn plek vergeven. Maar in die paar weken dat ik geblesseerd was, speelde de ploeg wel goed, dus dat was weer zijn tegenargument. Zeg het maar, wat moet je dan? Erik en ik hebben er zeker over gesproken, maar je kan praten wat je wil, de trainer bepaalt het toch. Hij had er zijn redenen voor. En het is niet zo dat ik hem dan ineens geen goede trainer of een aardige vent meer vind. Dat kan ik heel goed scheiden. Natuurlijk was ik het niet altijd met Erik eens, maar uit­ eindelijk heb ik afgelopen seizoen toch veel gespeeld en was ik belangrijk voor de ploeg.”

Ben jij die grillen van de voetbalwereld weleens spuugzat?
“Natuurlijk zitten er weleens dagen tussen dat ik denk: nu heb ik er even geen zin in. Maar als ik op het veld sta, dan ga ik toch weer gas geven. Als de trainer een beroep op me doet, wil ik niet achteraf kunnen zeggen: ik was er niet klaar voor.”

Bij het Nederlands elftal speelde je wel, daar kreeg jij juist de voorkeur boven Steven Berghuis. Was dat misschien een eyeopener voor Erik ten Hag?
“Het was een rare situatie. Ik speelde niet bij Ajax, maar wel bij het Nederlands elftal. Normaal gesproken is het eerder andersom. Erik ten Hag wist donders­ goed wat ik kan, een trainer gaat het spel niet ineens anders zien na een wedstrijd bij het Nederlands elftal.”

Erik ten Hag is vertrokken naar Manchester United. Verwacht je dat hij het er goed gaat doen?
“Ja. Erik heeft bewezen dat hij dat kan. Hij is duidelijk in wat hij wil. En of het dan goed of slecht gaat: Erik blijft bij zijn ideeën. Erik is standvastig, daarom denk ik dat het wel goed gaat komen. Ik hoor nu al dat jongens bij Manchester United zeggen dat ze dat de laatste jaren niet meer gewend waren en zich er goed bij voelen.”

Heb je weleens contact met Donny van de Beek, die onder contract staat bij Manchester United, maar de afgelopen twee seizoenen vooral genoegen moest nemen met een plaats op de bank?
“Zo af en toe bellen of appen we. Het is een lastige situatie voor Donny. Nu Erik ten Hag trainer is, hoop je dat hij misschien meer kans krijgt. Maar die garanties krijg je nooit. Achteraf weet je pas wat de goede keuze is. Blijven en het nog een kans geven, of vertrekken.”

Louis van Gaal had wat mij betreft veel eerder bondscoach mogen worden

“Ik ben heel blij met hem als bondscoach. Tot nu speel ik bijna alles onder Van Gaal en vind het ook fijn om onder hem te spelen.”

Was jij de grootste winnaar van de trainerswissel na het EK vorig jaar, toen Van Gaal, Frank de Boer opvolgde?
“Zeker, voor mij heeft zijn komst goed uitgepakt. Toen Van Gaal was aange­steld, had hij al met een paar jongens via Facetime gesproken, ook met mij. Hij liet toen al doorschemeren dat hij mij wilde laten spelen. Afhankelijk van het systeem. Hij zei: ‘Als we 4­3­3 spelen, dan is er plek voor jou.’ De eerste wedstrijd tegen Noorwegen mocht ik spelen, ik scoorde meteen. Sindsdien speel ik bijna alles, hartstikke fijn.”

Waarom vind jij Louis van Gaal zo’n prettige trainer?
“Hij is heel duidelijk en open, daar hou ik van. Je weet precies waar je aan toe bent, er zal nooit twijfel zijn hoe hij over je denkt. Dat laat hij wel merken, of het nou goed of slecht is. Een trainer als Van Gaal past goed bij mij. En hij heeft me in 2014 laten debuteren, dat is sowieso speciaal natuurlijk.”

Heb jij met Van Gaal in het najaar gesproken over je situatie bij Ajax?
“Van Gaal zei toen: ‘Je speelt minder, maar ben je wel fit? Dan stel ik je deze wedstrijden op.’ Ik was niet echt ver­ baasd, ik wist wel dat hij zo dacht. Het is heel lekker dat als het bij de club minder lekker loopt en je op maandagochtend binnenkomt bij het Nederlands elftal, je meteen hoort dat je speelt. Dat geeft veel vertrouwen.”

Snap jij altijd zijn keuzes?
“Uiteindelijk wel, want hij legt die altijd uit aan al zijn spelers. Dat brengt voor iedereen duidelijkheid, dat is straks bij het WK ook belangrijk. Er zullen jongens teleurgesteld worden, maar als je meteen vanaf het begin eerlijk bent, dan kun je een reserverol makkelijker accepteren.

Toen we in maart van systeem gingen wisselen en meer in een 3­5­2 of zoals Van Gaal zegt een 1­3­4­1­2 ­opstelling gingen spelen, zei hij tegen mij: ‘Ik geef op dit moment de voorkeur aan andere jongens en dat vind ik moeilijk om te zeggen, want je hebt het goed gedaan, maar in dit systeem is dat in mijn optiek beter.’ Hij was meteen duidelijk. In dat andere systeem heb ik uiteindelijk ook gespeeld, dus een situatie kan altijd weer wijzigen.”

In juni passeerde hij Georginio Wijnaldum voor de eerste vier duels in de Nations League. Snapte je die keuze ook?
“Dat heeft hij uitgelegd, daarom kwamen er ook geen scheve gezichten. Als speler kun je het er niet mee eens zijn, maar hij zal zijn keuzes wel altijd uitleggen. Ik vind: Gini is tweede aanvoerder, het liefst wil je hem er gewoon bij hebben.”

Dit jaar worden wij glansrijk kampioen

“Dat is wel de bedoeling. Ik verwacht veel van dit seizoen en van mezelf, maar dat moet ook als je bij Ajax speelt. Dan ga je af en toe misschien onderuit, dat is dan maar zo. Daar kom je het verst mee.”

Er zijn belangrijke spelers vertrokken zoals Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Sébastien Haller en Nicolás Tagliafico. Hoe kijk je naar die transfers?
“Fantastisch dat die jongens zulke mooie stappen hebben gemaakt, dat gun ik ze van harte. Ryan en Noussair komen uit onze jeugd en hebben dus lang bij Ajax gespeeld. Ze zijn jong, maar het is niet dat ze na één seizoen al weg zijn gegaan. Ze hebben veel zelfvertrouwen. Natuur­lijk is het spannend als je naar een andere club gaat, maar ze zijn sterk genoeg om zich te handhaven. En bij ons zijn er weer wat goede spelers bijgekomen.”

Dé transfer was die van Steven Bergwijn. Heb jij nog een rol gespeeld in zijn overgang van Tottenham Hotspur naar Ajax?
“Als we bij het Nederlands elftal waren, dan zeiden Steven Berghuis, Jurriën Timber, Daley en ik wel altijd: kom nou maar gewoon naar ons. We wil­ den hem er graag bij hebben. Op vakantie kwamen Daley en ik zijn zwager tegen, die sprak Steven toevallig net op Face­ time, dus toen hebben we het hem ook nog even gezegd.”

Hoe zie je jouw rol als er nieuwe spelers binnenkomen bij Ajax?
“Het is niet dat als er nieuwe spelers binnenkomen dat de oudere jongens even gaan uitleggen hoe het allemaal werkt. Je bent bezig als team, een nieuw­komer kijkt om zich heen en neemt in zich op wat er gebeurt. Dat gaat op een natuurlijke manier. Uiteraard is het zo dat de jongens die er al wat langer spelen iets meer dingen bepalen of betrokken zijn binnen de club.

Het team is best veranderd. Vorig jaar hadden we redelijk dezelfde groep gehouden, nu zijn er voor het eerst weer wat spelers weg en nieuwe bijgekomen. Er moet weer een team van worden gemaakt, maar ieder jaar valt dat wel weer in elkaar. Ik hoop dat ik een grote rol kan spelen, maar dat is altijd afwach­ten, dat hangt ook af van hoe het team zich ontwikkelt. Dat is moeilijk te voor­ spellen.”

Wat is jouw eerste indruk van jullie nieuwe trainer Alfred Schreuder, die in 2018 al assistent bij Ajax was onder Erik ten Hag?
“Ik werk nu voor het eerst met hem samen. De trainer is duidelijk, hij kent de club, dat scheelt een hoop.”

Ik kan niet wachten tot ik voetbaltrainer ben van mijn eigen kinderen

“Ik weet niet of ik trainer wil worden, maar als ik ooit kinderen krijg, dan sta ik later zeker langs de lijn bij hen te kijken. Dat hebben mijn ouders vroeger ook altijd gedaan bij mij.”

Denk jij al na over een leven na het voetbal?
“Ik denk erover na, maar ik heb nog geen concrete plannen. Als het goed is, heb ik nog een paar voetbaljaren te gaan.”

Sta jij zelf nog open voor een transfer naar het buitenland?
“Daar denk ik nu niet aan. Maar als er één ding is dat ik heb geleerd in de voetbalwereld, is dat je dat soort dingen niet kunt plannen. Wie weet wat er nog gebeurt…”

Helden Magazine 63

Het verhaal van Davy Klaassen komt voort uit Helden Magazine 63. We duiken in de slipstream van Max Verstappen. Sportief directeur Jan Lammers bespreekt zijn mooiste momenten op het circuit en Atze Kerkhof weet hoe het is om teamgenoot van Max te zijn.

In deze editie lees je een uitgebreid interview met de vrouwen in het leven van Abdelhak Nouri. Voor het eerst vertellen zijn moeder, zussen, schoonzussen en tante hun aangrijpende verhaal. Daarnaast heeft ook Kira Toussaint een bewogen tijd achter de rug. De zwemster verbrak een gepland huwelijk en vertrok naar Amerika. Ook spraken we met een van de nieuwe boegbeelden van het vrouwenvolleybal: Nika Daalderop.

Marcus Pedersen en Noor Omrani delen naast hun liefde voor de bal ook een hoofdkussen. Zijn broers Jens en Melle van ’t Wout klaar om de shorttrack wereld te veroveren. Jordan Teze speelde zich vorig jaar definitief in de kijker, Koen Bouwman won twee etappes en het bergklassement in de Giro én Ronald de Boer blikt terug op de Champions League-finale van 1995.

Verder is Riemer van der Velde oud-voorzitter van sc Heerenveen. Een gesprek over onder meer de ontwikkelingen van zijn club en Abe Lenstra. Timothy Beck haalde als estafetteloper de Zomerspelen en was vlaggendrager bij de Winterspelen in 2010 én Victoria Koblenko spreekt met judoka Michael Korrel over zijn kwetsbare kant in aanloop naar het WK.

Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine 63 via onze webshop. Geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Kies het abonnement dat bij jou past en word abonnee.

Delen: