Word abonnee

Helden in het nieuws

Kenny Tete: ‘Ik keek erg tegen Stam op’

door: Marlies van Cleeff
26 november 2015

De carrière van Kenny Tete zit in de lift. Sinds een half jaar is de 20-jarige Tete de onbetwiste rechtsback van Ajax en heeft hij zijn debuut voor Oranje mogen maken. Wij legden hem vijf stellingen voor.

Op straat leer je beter voetballen dan in de F-jes van Ajax.
“In de F-jes van Ajax leer je de basistechnieken en blijf je juist van de straat, waardoor je ook niet in de verleiding kan komen om de verkeerde kant op te gaan. Maar op de straat leer je winnen. Het koste wat het kost willen winnen van je vrienden of van een een andere buurt. Op straat word je harder. En hier heb je alle faciliteiten om daarna nog beter te worden.

Mijn ouders zijn verhuisd, ze wonen niet meer in Amsterdam Oost. Maar af en toe als ik in de buurt ben rij ik langs. Het is er zo verpauperd, alles is veranderd. Ik zie niemand meer op straat voetballen, dat vind ik raar. Misschien voetballen ze wel op de PlayStation. De nieuwe Kenny Tete heb ik dus nog niet gespot, maar die zal vast wel komen.

Nu woon ik in Amsterdam op mezelf, maar ik zie mijn ouders en twee zusjes elke week. Ze zijn nog jong; vijf en acht. Ze hebben het niet eens door dat ik bij Ajax speel. Ik ga weleens mee naar hun school en dan willen sommige kinderen met me op de foto. Dan vragen mijn zusjes daarna: ‘hoezo wil je met mijn broer op de foto?' Dat vind ik alleen maar mooi.”

Tekst gaat verder onder de foto

Ik heb de beste tackle van Nederland.
“Dat ga ik niet over mezelf zeggen. Het is leuk dat iedereen lovend over me praat, maar aan de andere kant brengt dat ook wel druk met zich mee. Niet dat ik daar last van heb, het is alleen maar positief bedoeld. Die roem is leuk, maar ik hou mijn cirkel graag klein. Alleen goede vrienden en mijn familie zitten daarin en ik ga niet te veel de straat op.

Als ik terugkijk is het zo snel gegaan. Ik zei vroeger altijd tegen mijn vrienden dat ik in het eerste wilde spelen. Dan speel je eindelijk, draai je eerst een beetje proef. Maar vanaf de start van dit seizoen ging het alleen maar beter en beter. Eerst keek ik de kat uit de boom en nu ben ik basisspeler, ten koste van Ricardo van Rhijn, ja. We hebben een goede band en geven elkaar tips. Maar hij heeft niet de behoefte om zijn positie bij Ajax met mij te bespreken. Dat deel je denk ik met een vertrouwenspersoon.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jaap Stam is de beste Nederlandse verdediger ooit en zal dat voorlopig blijven.
“Absoluut. Als kleine jongen keek ik erg tegen hem op en nog steeds is hij mijn voorbeeld. Ik kan zoveel van hem leren. Leiderschap, uitstraling… Je bent al bang als je als voetballer naar hem kijkt. Ik wil dat aanvallers dat ook bij mij krijgen. Van de huidige verdedigers hebben Thiago Silva, Raphaël Varane en Sergio Ramos dat. Zij hebben al zoveel duels gewonnen, dan krijg je vanzelf die uitstraling.”

Maar dat we zogenaamd geen goede verdedigers in Nederland meer zouden hebben, vind ik niet terecht. Er komen er genoeg aan. Bovendien verdedig je als team en dat begint ook voorin.”

Tekst gaat verder onder de foto

De jongere spelers zullen last hebben van het mislopen van het EK.
“Onbewust wel. De kans dat ik op het EK had gespeeld, is denk ik niet groot. Maar de oudere jongens zeggen dat er niks mooiers is dan het meemaken van een eindtoernooi. Ook al speel je niet, je leert zoveel. Maar we gaan niet. Dat is jammer en daar kunnen we niks meer aan doen. Toch had ik er nooit aan gedacht dat ik nu al bij het Nederlands elftal zou zitten. Ik kwam binnen en voelde me zó ongemakkelijk. Net alsof ik de eerste dag naar de brugklas ging. Ook voor die speech was ik ontzettend aan het stressen. Ik heb verteld waar ik vandaan kwam en heb over mijn zusjes gekletst. Maar ik was blij toen die minuut voorbij was.

Ach, ook de oudere spelers zijn ooit als jonge jongen binnengekomen. Ik ga in ieder geval mijn stinkende best doen om de nieuwe rechtsback van Oranje te worden. Ik geef altijd alles. Dat ziet iedere trainer ook wel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Vorig jaar maakten we een kleine misstap, dit jaar wordt Ajax gewoon weer kampioen.
“We hebben een hele goede selectie, maar we moeten er als groep wel in geloven.

De oudere groep had meer die kampioensvibe. Deze ploeg wil absoluut kampioen worden, maar we durven het nog niet echt uit te spreken. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Over vijf jaar speel ik nog bij Ajax.
“Laten we maar ‘ja’ zeggen. Tenzij ik me zo goed ontwikkel dat ik naar Barcelona mag. Of Engeland.”

Delen: