Word abonnee

Helden in het nieuws

Krajicek: ‘Van Rijthoven kan aan het grote werk ruiken’

door: Jasper Boks
26 januari 2016

Tim van Rijthoven heeft een wildcard gekregen van toernooidirecteur Richard Krajicek voor het kwalificatietoernooi van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Het achttienjarige talent timmert aan de weg, is bezig de stap van de junioren naar de senioren te maken en steeg de afgelopen maanden naar plek 585 op de wereldranglijst.

Van Rijthoven maakt deel uit van het tennistalententeam van ABN AMRO. Onder de noemer Partner van de Toekomst wordt hij geholpen bij zijn ontwikkeling door ambassadeur Krajicek. “De doelen van Tim waren in 2015 om de top vijf van de wereld bij de junioren te halen en meedoen om de titel bij een Grand Slam-toernooi. Helaas raakte Tim geblesseerd, hij was er acht maanden uit. Door het juniorentennis heeft hij een streep gezet toen hij weer fit was.”

Bij de senioren had Van Rijthoven meteen succes: hij won in korte tijd twee futures en maakte een grote sprong op de wereldranglijst. “Hij is nu klaar voor het spelen van challengers,” zegt Krajicek. “Met de wildcard voor het kwalificatietoernooi van het ABN AMRO WTT geven we hem de kans om aan het grote werk te ruiken. Het zal zwaar worden voor hem om het hoofdtoernooi te bereiken, daarvoor moet hij twee potten winnen en de tegenstand zal bestaan uit top 100-spelers. Aan Tim om in Rotterdam ervaring op te doen. Winnen zal lastig zijn, daarvoor moet hij nog een stap zetten. De stap van de jeugd naar de profs is lastig, daarom is het talentenprogramma zo belangrijk.”

Er ligt geen blauwdruk voor een succesvolle aanpak, weet Krajicek, Wimbledon-winnaar en voormalig nummer vier van de wereld, als geen ander. “Ik had zelf veel moeite om het niveau van de future-toernooien te ontstijgen. Toen dat eenmaal was gelukt, ging het bij mij heel snel. Nadat ik twee maanden challengers had gespeeld, ging ik naar de Australian Open. En daar bereikte ik meteen de vierde ronde. Niet veel later won ik mijn eerste ATP-titel. Zo zie je, de ontwikkeling gaat nooit in een rechte lijn. Het is aan Tim om goed te luisteren, hard te vechten en werken. Het begint met het maximale uit jezelf halen, dan zien we daarna wel verder.”

Delen: