Word abonnee

Helden in het nieuws

Murray: ‘Ik moest mijn lichaam opnieuw ontdekken’

door: Jasper Boks
12 februari 2015

Andy Murray is de grootste publiekstrekker van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Schot is weer helemaal terug. Donderdagmiddag neemt hij het in de tweede ronde op tegen Vasek Pospisil.

“Een jaar geleden had ik nog issues met mijn rug. Nu voel ik me fysiek veel beter en in Australië heb ik goed gespeeld. Ik ben ook eerder naar Rotterdam gekomen dan voorheen, wil per se scherp zijn vanaf het begin,” zegt Andy Murray.

De 27-jarige Schot heeft een missie. Na een lastig jaar heeft hij nu de orde in het mannentennis weer hersteld: er is weer sprake van The Big Four. Murray had in 2013 de aanval op de eerste plaats van de wereldranglijst ingezet, zo leek het. Met behulp van coach Ivan Lendl wist hij het laatste stapje te zetten. Hij won olympisch goud in Londen, pakte in 2012 ook zijn eerste Grand Slam-titel bij de US Open en in 2013 won hij Wimbledon, 77 jaar nadat Fred Perry als laatste Britse man wist te winnen op het heilige gras. Maar Murray speelde ook al twee jaar met pijn, na de US Open van 2013 ging hij onder het mes. Een ruggenwervel werd afgeschaafd.

'De laatste maanden genoot ik weer van het tennis'

Begin 2014 stond hij weer op de baan, maar na de herniaoperatie was hij niet meteen de oude. In maart kwam ook nog eens een einde aan de samenwerking met Lendl. De voormalige nummer één van de wereld had teveel andere bezigheden, waardoor hij niet voldoende tijd met Murray door kon brengen, luidde de officiële lezing van de breuk. Murray verloor door de mindere resultaten zijn kompanen Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer uit het oog. Pas aan het einde van het jaar ging hij weer winnen. Hij won de toernooien van Shenzhen, Wenen en Valencia. “Ik heb er heel bewust voor gekozen om onder het mes te gaan, wist ook dat ik eenmaal terug op de baan niet meteen het niveau van voor mijn operatie zou halen. Eigenlijk moest ik mijn lichaam opnieuw ontdekken. Ik heb vorig jaar veel getest en veel geleerd. De laatste maanden genoot ik weer van het tennis.”

En vorige maand stond hij in de finale van de Australian Open, waarin hij kansen kreeg op zijn derde Grand Slam-titel, maar uiteindelijk toch verloor van Djokovic. Hij klom door het resultaat wel weer op naar plek vier. Met uitzicht op meer.

'Ik heb in Australië bij vlagen mijn beste tennis gespeeld'

“Als ik de Australian Open als geheel bekijk, ben ik niet teleurgesteld. Je begint aan een Grand Slam-toernooi met 128 spelers en er zijn er 127 die hun laatste wedstrijd verliezen. Ik zat bij de laatste twee, er gingen er 126 eerder naar huis, dat is niet slecht. Ik heb in Australië bij vlagen mijn beste tennis gespeeld.”

De aanval op de zo begeerde eerste plaats op de wereldranglijst is ingezet. Murray heeft door de mindere resultaten van vorig jaar de komende tijd weinig punten te verdedigen, terwijl dat bij zijn concurrenten juist wel het geval is.

Een goed resultaat in Rotterdam, waar hij in 2009 de titel pakte, kan hem alweer in de top drie van de ranking brengen.

‘We kregen een hoop kritiek te verduren, maar Amélie en ik hebben wel bewezen dat het werkt'

Bij zijn missie krijgt Murray hulp van Amélie Mauresmo. De oud-tennisster is sinds juni vorig jaar zijn coach. Over de opvallende samenwerking – niet eerder werkte een toptennisser met een oud-toptennisster – werd aanvankelijk lacherig gedaan en Mauresmo zou hem niet terug naar de top kunnen brengen, zei ook Tim Henman. Bij de Australian Open bedankte hij de Franse ex-tennisster in het openbaar. ‘We kregen een hoop kritiek te verduren, maar Amélie en ik hebben wel bewezen dat het werkt. Als ik Lindsay Davenport zie als coach van Madison Keys, dan denk ik dat vrouwelijke coaches zeker een trend kunnen worden in de toekomst. Het was heel dapper van Amélie om deze job aan te nemen.’

Ook in Rotterdam staat hij stil bij de samenwerking met Mauresmo, ooit nummer één van de wereld bij de vrouwen en in 2009 gestopt. “We hebben nu voor het eerst de gehele voorbereiding op het seizoen samengewerkt en dat heeft goed uitgepakt, getuige ook mijn finaleplaats bij de Australian Open. Ook als ik mijn spel van het einde van vorig jaar vergelijk met nu, gaat het veel beter.”

'Ik ben op zoek naar een extra coach'

Maar waar hij bij Lendl tegenaan liep, loopt Murray nu opnieuw tegenaan bij Mauresmo. Ook zij heeft een drukke agenda, was afgelopen weekend nog captain van het Franse Fed Cup-team. Murray: “Amélie is niet met me mee, ze werkt 25 weken per jaar met mij. Ik speel en train veertig tot 45 weken per jaar en heb dus vaker een coach nodig dan 25 weken per jaar. Ik ben daarom op zoek naar een extra coach.”

Murray laat niets aan het toeval over. Bij het ABN AMRO WTT gaat hij voor niets anders dan de titel, het brengt hem weer een stapje dichterbij de eerste plaats op de wereldranglijst.

Delen: