Word abonnee

Helden in het nieuws

Roel Braas en Inge Janssen: ‘Soms is het een bloedbad in de boot’

door: Jasper Boks
6 augustus 2014

Roel Braas en Inge Janssen zijn boegbeelden van de Nederlandse roeiploeg, die van 24 tot en met 31 augustus meedoet aan de WK op de Amsterdamse Bosbaan. Met Helden Online bespreken ze typische roeikwalen.

Inge Janssen, op de WK met Nicole Beukers in de vrouwen dubbel twee: “Als ik een paar weken niet heb geroeid is het afzien, dan heb ik met flinke blaren te maken op de handen. Dat is even doorbijten. Het hoort er bij. Als ik in de boot stap, doen die blaren pijn, maar daarna voel ik ze niet meer.”

Skiffeur Roel Braas: “Blaren voel ik helemaal niet. Ik heb ook vaak schrammen. Stap ik uit de boot en zit ik onder het bloed. Ben ik met mijn nagel over mijn arm gegaan tijdens het roeien, zonder dat ik dat merkte. Je moet niet vergeten je nagels te knippen, anders wordt het een bloedbad in de boot.” 

Braas: 'Mijn werk als hovenier was een zwaardere aanslag op mijn lichaam dan het roeien. Ik was de hele dag met zware tegels van vijftig kilo per stuk aan het sjouwen'

Janssen: “Roeien is heel gezond, je gebruikt al je spieren. Maar ja, topsport is natuurlijk niet heel gezond voor het lichaam. De meeste roeiblessures hebben te maken met overbelasting. Rug, ribben en pols. Ik denk niet na over wat de voortdurende belasting van mijn rug betekent voor mij als ik een jaar of veertig ben.”

Braas: “Ik voel weleens wat als ik zwaar heb getraind. Maar ik denk altijd: mijn werk als hovenier was een zwaardere aanslag op mijn lichaam dan het roeien. Ik was de hele dag met zware tegels van vijftig kilo per stuk aan het sjouwen, bomen aan het omzagen en grond aan het verrijden met kruiwagens. Dat was veel zwaarder voor mijn rug. Daarbij vergeleken stelt de belasting van het roeien niet zoveel voor. Dit is een lachertje vergeleken bij wat ik gewend was.”

Janssen: 'Ik denk dat mensen die van ’s ochtends negen tot ’s middags vijf op een bureaustoel zitten vaker last van hun rug hebben'

Janssen: “En het is volgens mij ook niet gezond om je lichaam amper te belasten. Ik denk dat mensen die van ’s ochtends negen tot ’s middags vijf op een bureaustoel zitten vaker last van hun rug hebben.”

Braas: “Een muisarm! Het is niet goed om te veel te roeien of te tillen, maar het is ook niet goed om te lang naar je computerscherm te staren. Weet je wat belangrijk is? Dat je jong blijft in het hoofd. Ik bedoel: mijn schoonvader is 67 jaar en hij timmert nog elke dag een blokhut. Hij loopt helemaal gebogen met zijn rug, maar zegt altijd dat hij nergens last van heeft.”

Tekst gaat verder onder de foto

Inge Janssen en Roel Braas poseren voor fotograaf Timo Sorber van Helden Magazine

Deel twee van de miniserie over roeier Roel Braas

Delen: