Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: de doorbraak van Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee

door: Marlies van Cleeff
19 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: de definitieve doorbraak van baanwielrenners Jeffrey Hoogland en Elis Ligtlee.

Op de EK in het Zwitserse Grenchen in oktober kronen Hoogland en Ligtlee zich tot de nieuwe koning en koningin van het baanwielrennen. Wij zochten ze op in het huis van de baanwielrenners in Alkmaar.

“We kennen elkaar al langer dan acht jaar, hebben allebei de overstap gemaakt van BMX naar de baan. Dan is het echt leuk om te zien dat het bij Jeffrey ook zo goed gaat,” vertelt Elis. Jeffrey knikt: “Als zij wat presteert, is dat prachtig om te zien. Helemaal toen we het tegelijkertijd zo goed deden op de EK.”

De pas 21-jarige Ligtlee was in februari bij de WK in Frankrijk al onverwachts goed voor zilver op de sprint. Op de EK in Zwitserland deed het krachtmens er een tandje bovenop. Ligtlee veroverde goud op het olympische onderdeel keirin, goud op de sprint, brons op de teamsprint en zilver op de niet-olympische 500 meter tijdrit. De 22-jarige Hoogland verraste door zelfs met drie Europese titels naar huis te keren: op de teamsprint, de sprint en de kilometer tijdrit.

“Ik had niet verwacht dat het er zo snel uit zou komen, was van tevoren best onzeker. Maar het voelde perfect die dagen. Ik mag eigenlijk wel wat meer vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen. Bewust worden van wat ik kan, dat besef ik nog niet echt,” blikt Elis terug. “We doen het in verhouding ook nog maar kort, een paar jaar,” vult Jeffrey aan. “Ik had ook niet het idee dat we zo zouden pieken. De teamsprint ging meteen al heel goed. Daarna ging dat eigenlijk gewoon zo door. Sindsdien is de aandacht voor het baanwielrennen ook echt gestegen. Leuk dat Nederland het nu zo in de gaten houdt.”

Wat hebben jullie aan elkaar?
Elis: “In de trainingen kan ik tactisch veel van Jeffrey leren. Het starten bijvoorbeeld.
Jeffrey: “Dat ligt me wel, ja.”
Elis: “Maar voor een wedstrijd moet ik echt niet op hem letten. Hij heeft een aparte manier van voorbereiden, is koning klagen. Ik probeer hem te helpen, maar dat hij wil dan toch niet.”
Jeffrey: “Ha, ja dan kan ik beter met rust gelaten worden.”
Elis: “Jeffrey ligt na een training of wedstrijd soms ook te creperen van de pijn. Ik moet dan ook heel hard om hem lachen.”  
Jeffrey: “Het is zo'n krachtsport, je voelt je benen soms echt niet meer. Iemand anders moet dan aan mijn benen schudden en me op mijn andere fiets tillen.”
Elis: “Troosten doet op dat moment eigenlijk ook niks. Dan wil je alleen maar naar de fysio.
Jeffrey: “En daarna lach je er weer samen om: 'je was kapot hè?'”

De prestaties van het duo zijn uiteraard niet onopgemerkt gebleven in de wielerwereld. In december werd Ligtlee gekroond tot talent van het jaar. Hoogland werd zelfs genomineerd voor Wielrenner van het jaar, samen met Tom Dumoulin (die de prijs uiteindelijk won), Robert Gesink en Mathieu van der Poel.

Wat mag Nederland in de toekomst verwachten van dit gouden duo?
Jeffrey: “We staan pas aan het begin van onze carrière. De piek bij het baanwielrennen ligt pas op je 26e, toch? Dus we beginnen net!”
Elis, lachend: “Dan pas! Oei, dan moeten we dus nog heel lang!”
Jeffrey: “Het doel is goed presteren Rio. Daarna zien we wel.”

Delen: