Word abonnee

Helden in het nieuws

Terugblikken: het zilveren jaar van Sharon van Rouwendaal

door: Jasper Boks
24 december 2015

Helden Online telt in december af naar 2016 en doet dat door dagelijks een sportmoment van 2015 te belichten. Vandaag: het zilveren jaar van Sharon van Rouwendaal.

De slagen van Sharon van Rouwendaal waren in 2015 krachtig. De pas 22-jarige zwemster liet tijdens de WK zwemmen in het Russische Kazan van zich horen. En hoe! Ze keerde met drie zilveren medailles huiswaarts.

Sharon begon de WK met drie wedstrijden in het open water: tien kilometer, vijf kilometer en tien kilometer met het team. Op de vijf kilometer greep ze net naast het eremetaal, op de tien kilometer was het twee keer raak. Op de aansluitende WK langebaan won Van Rouwendaal ook nog zilver bij de 400 meter.

'Het is echt ontzettend knap om met de startnummers van de open water wedstrijd nog op je rug het zilver te pakken op de 400 meter vrije slag'

Ex-zwemster Marleen Veldhuis vertelde aan Helden Online dat Sharon haar het meest opviel tijdens de WK zwemmen: “We hebben nog samen gezwommen, ik wist dus waar zij toe in staat is. Haar drie medailles komen voor mij dan ook niet onverwacht. Het is echt ontzettend knap om met de startnummers van de open water wedstrijd nog op je rug het zilver te pakken op de 400 meter vrije slag. In een ontzettend sterk deelnemersveld ook nog, heel cool.”

Tekst gaat verder onder de foto

Van Rouwendal zelf vond haar PR en de zilveren plak op de 400 meter haar hoogtepunt van 2015. “Na de wedstrijd op het WK in het open water was ik erg onzeker, want ik had maar twee dagen om me voor te bereiden op het zwembad. Maar ik verraste iedereen door een PR te zwemmen met 4.03,02. Zelfs mijn coach was verrast. Van tevoren zei hij dat het onmogelijk was om daar een medaille te halen. Daardoor wilde ik juist laten zien dat het wél mogelijk was.”

En je coach is niet snel tevreden, hebben we wel gemerkt de laatste tijd…
“Ja, dus dat was wel het hoogtepunt van 2015, dat ik sportief mijn gelijk kon halen.”

Sharon van Rouwendaal werd door NOC*NSF samen met Dafne Schippers en Sanne Wevers genomineerd voor sportvrouw van het jaar. Die eer ging naar Dafne Schippers. Maar de nominatie op zich zegt al genoeg over het succesvolle ‘zilveren’ jaar van Van Rouwendaal.

Delen: