Word abonnee

Uit helden

Braas: ‘Mevrouw Braas hoor ik niet klagen over mijn lichaam’

door: Jasper Boks
20 april 2014

Roel Braas is Nederlands troef in de skiff. De krachtpatser hoopt bij het WK roeien, van 24 tot en met 31 augustus op de Bosbaan in Amsterdam, voor een medaille te gaan. Helden sprak met de voormalig hovenier over kracht, zijn lichaam en roeikwalen.

Kracht
“Een skiffeur moet sterk zijn. Je kunt veel goed maken met techniek, maar kracht is de sleutel, vooral bij de mannen.”

“Het verhaal dat ik zo sterk ben dat ik ooit zo’n ergometer kapot heb getrokken, klopt niet hoor. En denk nou niet dat roeien in de skiff een soort Sterkste Man van de Wereld-verkiezing is. Je mag namelijk niet te zwaar zijn.”

“Het gaat om de verhouding tussen het aantal kilo's dat je weegt en het vermogen dat iemand kan leveren. Iemand van tachtig kilo kan dus echt wel winnen van iemand die honderd kilo weegt en sterker is. Het gaat om de juiste balans tussen lichaamsgewicht en kracht.”  

'Roeien in de skiff is geen Sterkste Man van de Wereld-verkiezing'

Roeilichaam
“Ha, als ik voor de spiegel sta, denk ik altijd: wat heb ik toch een fantastisch lichaam! Mevrouw Braas hoor ik ook niet klagen, hoor. Volgens het ideaalbeeld is de man afgetraind en hij heeft een sixpack en brede schouders. Nou, dat kun je allemaal krijgen van roeien.”

Roeikwalen
“Ik voel weleens wat als ik zwaar heb getraind. Maar ik denk altijd: mijn werk als hovenier was een zwaardere aanslag op mijn lichaam dan het roeien. Ik was de hele dag met zware tegels van vijftig kilo per stuk aan het sjouwen, bomen aan het omzagen en grond aan het verrijden met kruiwagens. Dat was veel zwaarder voor mijn rug.”

'Dit is een lachertje vergeleken bij wat ik gewend was'

“Daarbij vergeleken stelt de belasting van het roeien niet zoveel voor. Dit is een lachertje vergeleken bij wat ik gewend was.”

Een interview met roeiers Roel Braas en Inge Janssen staat in Helden Magazine, die vanaf donderdag in de winkel ligt.

Delen: