Word abonnee

Voetbal

Caitlin Dijkstra: Alles is liefde

Dirk-Jan van Dijk

Voetbal

Caitlin Dijkstra: Alles is liefde

door: Marlies van Cleeff & Kelly van Tilborg
9 november 2021
6 tot 11 minuten lezen

Caitlin Dijkstra (22) speelde drie seizoenen voor Ajax en maakte afgelopen zomer de overstap naar FC Twente. Allemaal voor dat ene doel: een vaste waarde worden bij de Oranjevrouwen. We nodigden het talent uit voor een rondleiding in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij De Liefdesbrief van Johannes Vermeer.

“Op het schilderij van Johannes Vermeer zie je dat een rijk geklede vrouw verwachtingsvol een brief aanneemt van een dienstmeisje. Maar als je goed kijkt, zie je dat de brief nog dicht zit. Het zegel zit er nog op,” vertelt rondleidster Mirjam Lobbes als we samen met Caitlin Dijkstra naar het schilderij kijken. “Toch weten we bijna zeker dat het een liefdesbrief is. Dat komt doordat Vermeer in het schilderij een aantal details heeft verwerkt die refereren aan de liefde.

Tekst gaat verder onder de foto

Caitlin Dijkstra

Bijvoorbeeld het schilderij met het schip. Een schip betekende in die tijd: misschien ver weg, maar niet uit het hart. Zo maakten ze uit het schilderij op dat de rijk geklede vrouw waarschijnlijk een brief heeft ontvangen van een geliefd persoon die overzee is. Ook de wasmand is een symbool dat verwijst naar liefde. Vroeger stond in gedichtjes dat als je als vrouw te veel aan liefde dacht, je geen tijd meer had om de was te doen.” Caitlin heeft aandachtig geluisterd en reageert: “Met kunst heb ik niet zo veel, maar verwachtingsvol een brief ontvangen, dat herken ik dan weer wel. De momenten waarop ik als meisje met smart zat te wachten op een brief waarin stond dat ik geselecteerd was voor het districtsteam voor meisjes onder twaalf jaar.”

Beste vriendinnen

Wat inspireert jou?
“Voetbal is voor mij kunst. Er zijn weekenden dat ik achter elkaar wedstrijden kijk van alle Europese competities. Ik let sowieso op iedere centrale verdediger, de positie waar ik ook speel, aan zowel de linker- als de rechterkant.”

Het schilderij gaat over de liefde. Hoe groot is jouw liefde voor de bal?
“Mijn passie voor voetbal is heel groot. Ik was zes toen ik officieel begon met voetballen bij r.k.v.v. JEKA in Breda, maar als ukkie was ik ook altijd al met een bal bezig. Ik leefde op straat, voetbalde met mijn twee oudere broers of met vrienden.”

‘Ik heb ook nog een tijdje kungfu gedaan, maar uiteindelijk moest ik kiezen. Ik kon het niet meer combineren met voetbal’

Je hebt een vriendin. Is zij je andere grote liefde?
“Ik ben nu drieënhalf jaar samen met Vera ten Westeneind, maar we kennen elkaar al veel langer. We speelden samen bij CTO Eindhoven en vormden daar het centrale verdedigingsduo. Vera ging daarna naar PSV, maar moest stoppen door gescheurde kruisbanden aan beide knieën. We waren eerst beste vriendinnen en dat sloeg om in liefde. Na het WK voor meisjes onder de twintig jaar in 2018 hebben we het aan onze families verteld.”

Hoe waren de reacties?
“Vera’s broertje was de eerste die het wist, had het al snel door. Hij vroeg al aan haar: ‘Is Caitlin echt zomaar een goede vriendin?’ Mijn familie kende Vera natuurlijk ook veel langer, omdat we eerst ‘alleen’ beste vriendinnen waren. Mijn moeder was direct heel blij voor me en zei: ‘Ik dacht het al, jullie waren zoveel samen.’ Een typische reactie van een moeder. M’n vader reageerde ook heel positief. Toen we samen voetbalden, zag hij haar ook een beetje als zijn tweede dochter.

Het spannendste vond ik het om aan mijn broers Marvin en Justin te vertellen. Nadat ik het mijn ouders had verteld, wilde ik daar nog een week mee wachten. Maar mijn vader zei: ‘Nee, kom nu naar huis en vertel het ze, dan ben je er maar vanaf.’ Zij reageerden heel lief, ik had me druk gemaakt om niks. In december gaan Vera en ik samenwonen, we hebben een huis gekocht in Huissen.”

Helden Magazine 59

Het eerste gedeelte van het verhaal van Caitlin Dijkstra komt voort uit Helden Magazine 59. Sifan Hassan is onze Held van het Jaar en siert de cover van het dubbeldik eindejaarsnummer. Ze kwam, zag en overwon. Hassan deed wat niemand voor haar deed: drie olympische medailles winnen op de middellange afstanden op dezelfde Spelen.

Heel bijzonder is ook het verzoek dat Barbara Barend kreeg van Bibian Mentel. Vlak voor haar overlijden, op 29 maart dit jaar, wilde Bibian nog een keer een groot interview geven met het verzoek het verhaal na haar overlijden te publiceren. In het verhaal spreekt zij nog één keer iedereen toe die haar lief hebben. 

In Helden Magazine 59 lees je een uitgebreid interview met Fabio Jakobsen en zijn aanstaande vrouw Delore. Ze blikken samen terug op de zware val in Polen, waarbij Fabio bijna het leven verloor én hoe hij zich dit jaar heeft teruggevochten. Daarnaast spraken we een van de sterkhouders van Ajax, Daley Blind in het bijzijn van zijn vrouw, dochter, moeder en twee zussen. Rolstoeltennisster Diede de Groot won dit jaar de Golden Slam. De dubbelvier zorgden voor het eerste olympische roeigoud bij de mannen in 25 jaar én Sjinkie Knegt vertelt over het leven na het ongeluk met de houtkachel.

Ook in Helden Magazine 59 hebben Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx het mooi geflikt met z’n tweeën, beloonde Tom Dumoulin zijn terugkeer met olympisch zilver op de tijdrit en groeide Denzel Dumfries uit tot de Held van Oranje tijdens het EK. Overigens vertelt Frédérique Matla over haar weg naar de top, won Abdi Nageeye niet alleen olympisch zilver op de marathon, maar coachte hij ondertussen ook zijn maatje naar brons en is Harrie Lavreysen de koning van de sprint.

Verder zijn vrienden Niek Kimmann en Jelle van Gorkom allebei in het bezit van een olympische medaille. Dai Dai N’tab was ooit een feestbeest, nu is hij een van de snelste schaatsers van het land. Sanne van Dijke won olympisch brons, maar verloor in aanloop naar de Spelen haar broer en daarna haar trainingsmaatje. Reshmie Oogink blikt in ‘De dag dat’ terug op het moment dat ze in Tokio te horen kreeg dat ze corona had én Victoria Koblenko ontmoet daarnaast olympisch kampioen Kiran Badloe.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: