Word abonnee

Hockey

Frédérique Matla: ‘Meid, je bent lekker bezig’

Paul Raats

Hockey

Frédérique Matla: ‘Meid, je bent lekker bezig’

door: Jasper Boks
9 november 2021
6 tot 11 minuten lezen

Frédérique Matla scoort altijd en overal. De spits van de Nederlandse hockeyvrouwen was in Tokio ook weer goud waard. Ze scoorde in zeven van de acht duels, werd topscorer van het toernooi en veroverde de olympische titel. Een gesprek over een gouden droom, Lionel Messi, ijskonijnen en huilbuien.

Goud

“Die gouden olympische medaille is van jongs af aan het grote doel geweest. Ik ben na de Spelen in Rio aangesloten bij het Nederlands team. We wonnen in die periode drie keer het EK en we werden wereldkampioen. Geweldig. Maar telkens zei ik tegen mezelf: het mooiste toernooi moet nog komen.

Aan het einde van de olympische finale tegen Argentinië zat ik op de bank. We stonden 3-1 voor en telden langs de kant met elkaar af tot het eindsignaal. We omhelsden elkaar, juichten, maar het besef dat het was gelukt, kwam bij mij pas toen ik die gouden medaille om mijn nek had. Toen ik ‘m vastpakte en ernaar keek… Er is er geen een zo mooi als die, hij is zwaarder, mooier en gouder dan al die andere gouden plakken. Er zit zoveel bloed, zweet en tranen in die medaille.

De postolympische dip is ook voor mij een bekend fenomeen. Na de Spelen was ik heel moe en lusteloos, pas toen merkte ik hoe zwaar de afgelopen jaren zijn geweest. Tot de olympische finale had ik nooit wat gevoeld, ik ging altijd maar door. Na de Spelen was ik ook ineens ziek, dat ben ik echt nooit. Terug in Nederland moest ik echt even ‘aarden’. Ik ben twee weken op vakantie geweest met m’n vriend, daarna begon de competitie alweer. Ik vond het lastig om de boel weer op te pakken en ik merk nu nog dat de intensiteit lager is dan tot en met de Spelen. Die vijf jaar zijn zo intensief geweest.

‘Argentijnse fans vergeleken mij met Lionel Messi, omdat het er bij mij heel stilistisch uitzag als ik de bal aan de stick had. Mooi compliment toch?’

Ik heb goede gesprekken gevoerd met mijn mental coach over waar ik de komende tijd energie uit wil halen. Ik heb meegedaan aan een campagne voor Spieren voor Spieren met kinderen die een lichamelijke beperking hebben. Zij bezorgden mij zo’n leuke dag, ik heb zoveel energie van hen gekregen. Ik wil graag mijn bachelor Gezondheid & Maatschappij halen aan de Universiteit van Wageningen. Wat de sport betreft: volgend jaar is het WK in eigen land en ik kijk ook alweer uit naar de Spelen van Parijs. Over drie jaar wil ik nog een keer olympisch goud winnen, maar dan met familie en vrienden op de tribune.”

Het record

“Ik werd topscorer van de Spelen met negen goals. En ik pakte een bijzonder record: scoorde in dertien wedstrijden op rij, waarvan zeven op de Spelen. Op de finale na heb ik in elke wedstrijd gescoord in Tokio. In de finale werd de eerste goal in eerste instantie achter mijn naam gezet maar de bal bleek via de stick van Margot van Geffen het doel in te zijn gegaan. Ook prima, maakte me echt niets uit. Tijdens de Spelen werd ik na elke wedstrijd waarin ik weer scoorde herinnerd aan het record van Lisanne Lejeune en in de halve finale tegen Groot-Brittannië pakte ik het.

Tekst gaat verder onder de foto

Frédérique Matla

Zelf was ik niet bezig met dat record maar nu ik het heb, vind ik het wel mooi. Ik ben er trots op dat ik het telkens weer waarmaak. De kunst van scoren is voor mij een resultaat van lekker in m’n vel zitten. Ik ben eigenlijk helemaal niet bezig met per se scoren, dat obsessieve heb ik niet. Als ik scoor is het mooi meegenomen, maar het draait maar om één ding: winnen.

De mooiste goals zijn natuurlijk de belangrijke goals. De ontlading die ik dan voel… Afgelopen jaar heb ik dat vaak gehad. Niet alleen op de Spelen, maar ook in de halve finale van de European Hockey League met Den Bosch toen ik één minuut voor tijd scoorde tegen Amsterdam en we na shoot-outs wisten te winnen. Het hele team ging los. En in de play-offs om de landstitel scoorde ik ook vlak voor tijd tegen Amsterdam. Dat betekende de landstitel. Ik heb meteen weer kippenvel als ik erover vertel.

Helden Magazine 59

Het eerste gedeelte van het verhaal van Frédérique Matla komt voort uit Helden Magazine 59. Sifan Hassan is onze Held van het Jaar en siert de cover van het dubbeldik eindejaarsnummer. Ze kwam, zag en overwon. Hassan deed wat niemand voor haar deed: drie olympische medailles winnen op de middellange afstanden op dezelfde Spelen.

Heel bijzonder is ook het verzoek dat Barbara Barend kreeg van Bibian Mentel. Vlak voor haar overlijden, op 29 maart dit jaar, wilde Bibian nog een keer een groot interview geven met het verzoek het verhaal na haar overlijden te publiceren. In het verhaal spreekt zij nog één keer iedereen toe die haar lief hebben. 

In Helden Magazine 59 lees je een uitgebreid interview met Fabio Jakobsen en zijn aanstaande vrouw Delore. Ze blikken samen terug op de zware val in Polen, waarbij Fabio bijna het leven verloor én hoe hij zich dit jaar heeft teruggevochten. Daarnaast spraken we een van de sterkhouders van Ajax, Daley Blind in het bijzijn van zijn vrouw, dochter, moeder en twee zussen. Rolstoeltennisster Diede de Groot won dit jaar de Golden Slam. De dubbelvier zorgden voor het eerste olympische roeigoud bij de mannen in 25 jaar én Sjinkie Knegt vertelt over het leven na het ongeluk met de houtkachel.

Ook in Helden Magazine 59 hebben Jeffrey Hoogland en Shanne Braspennincx het mooi geflikt met z’n tweeën, beloonde Tom Dumoulin zijn terugkeer met olympisch zilver op de tijdrit en groeide Denzel Dumfries uit tot de Held van Oranje tijdens het EK. Overigens won Abdi Nageeye niet alleen olympisch zilver op de marathon, maar coachte hij ondertussen ook zijn maatje naar brons en is Harrie Lavreysen de koning van de sprint.

Verder zijn vrienden Niek Kimmann en Jelle van Gorkom allebei in het bezit van een olympische medaille. Dai Dai N’tab was ooit een feestbeest, nu is hij een van de snelste schaatsers van het land. Sanne van Dijke won olympisch brons, maar verloor in aanloop naar de Spelen haar broer en daarna haar trainingsmaatje. Reshmie Oogink blikt in ‘De dag dat’ terug op het moment dat ze in Tokio te horen kreeg dat ze corona had. Victoria Koblenko ontmoet daarnaast olympisch kampioen Kiran Badloe én Caitlin Dijkstra staat in de ‘Leeuwinnen in het Rijks’ stil bij De Liefdesbrief.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: