Word abonnee

Voetbal

Sarina Wiegman, Vrouwen met ballen

KNVB

Voetbal

Sarina Wiegman, Vrouwen met ballen

door: Barbara & Frits Barend
29 mei 2019
4 tot 9 minuten lezen

Sarina Wiegman is sinds begin 2017 bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. Ze veroverde in haar eerste jaar meteen de Europese titel met de ploeg en maakt zich nu op voor haar eerste WK. Helden legt haar een aantal stellingen voor.

In tegenstelling tot mannen gaan vrouwen niet ‘stiekem’ stappen op trainingskamp of tijdens een toernooi
“Stappen is bij vrouwen helemaal geen issue. Hoewel… Vrouwen uit mijn tijd als international hebben me later weleens verteld dat ze tijdens een trainingskamp op stap gingen. Het is heel belangrijk om na een wedstrijd even te ontspannen, maar in zijn algemeenheid kennen wij dat niet, dat vrouwen ’s nachts de hort op gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Sarina Wiegman

Alle eredivisieclubs zijn verplicht een vrouwenafdeling te hebben
“Absoluut oneens. Ik vind wel dat alle eredivisieclubs het vrouwenvoetbal moeten ondersteunen en een bijdrage moeten leveren aan een lange termijnvisie. Een aantal profclubs buiten de vrouweneredivisie neemt al de ontwikkeling van talentvolle meiden op zich, een hartstikke goede ontwikkeling. We hebben op dit moment nog te weinig speelsters van niveau die voor een volwaardige eredivisie van zestien, laat staan achttien, clubs kunnen zorgen. De KNVB heeft de organisatie gelukkig weer naar zich toegetrokken, het niveau van de eredivisie stijgt en op termijn mogen we blij zijn als de eredivisie groeit van acht naar twaalf clubs.

We moeten ervoor zorgen dat het niveau van de wedstrijden hoog blijft. FC Twente is kampioen, tot de voorlaatste speelronde waren met PSV en Ajax erbij drie titelkandidaten. Dat is een positieve ontwikkeling. Vergeet ook niet dat de eredivisie pas twaalf jaar oud is, dat het niveau in die tijd echt enorm is gegroeid. En ja, het is nu tijd voor de volgende stap.

‘Het is heel belangrijk om na een wedstrijd even te ontspannen, maar in zijn algemeenheid kennen wij dat niet, dat vrouwen ’s nachts de hort op gaan.’

Natuurlijk is het ook voor meisjes een droom om in een Feyenoord-shirt te mogen spelen. Feyenoord begint komend seizoen met een belofteteam. Het valt formeel weliswaar niet onder de betaaldvoetbaltak, maar los waar het onder valt, het belangrijkste is dat de leiding van de club zich er hard voor maakt, ook financieel. En dat is bij Feyenoord zeker het geval. Hierdoor krijgen talentvolle speelsters dezelfde faciliteiten en staf als de talentvolle jongens en mannen. Dus afgestemd met school moeten ook de meiden elke dag trainen. Natuurlijk is het een probleem dat er in Limburg geen eredivisieclub is. Sommige meiden gaan naar PSV en een aantal gaat nu naar België. En wat talenten betreft, raad ik meiden net als bij de jongens aan niet te snel naar het buitenland te gaan, dus de stap pas te maken als ze eraan toe zijn.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Sarina Wiegman komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: