Word abonnee

Handbal

Rafael van der Vaart & Estavana Polman: ‘Wij zouden ook samen op het kamp kunnen wonen’

John Kramer

Handbal

Rafael van der Vaart & Estavana Polman: ‘Wij zouden ook samen op het kamp kunnen wonen’

door: Frits Barend
29 mei 2019
7 tot 12 minuten lezen

Rafael van der Vaart en Estavana Polman leerden elkaar in 2016 kennen. Frits Barend speelde daarbij de rol van bemiddelaar. Voor het tienjarige bestaan van Helden reisde Frits af naar Esbjerg voor een bezoek aan de handbalster, de ex-voetballer en hun bijna tweejarige dochtertje Jesslynn.

Rafael van der Vaart zit op Tweede Paasdag in de sporthal van het Deense Esbjerg met zijn bijna tweejarige dochter Jesslynn op schoot te kijken naar een handbaltopper. Zoals regelmatig dit seizoen is Estavana Polman de uitblinker. Als we na de wedstrijd vragen wanneer Rafael zijn laatste goede wedstrijd heeft gespeeld, antwoordt zijn vriendin Estavana gevat: “Gisteravond!” Eenmaal thuis gaat Rafael meteen facetimen met Damian, zijn zoon uit zijn eerdere huwelijk. “Pikkie, Es heeft weer gewonnen en weet je wat ze zei? Waarom ga jij overmorgen niet naar Hamburg als Damian moet voetballen!”

Damian: “Echt waar? Geweldig. Es, ik houd van jullie.” Later die avond belt Damian nog twee keer. “Papa, ik vind het zo fijn dat je overmorgen komt kijken. Ik hou van je. Kus, kus, kus.”

Rafael zegt nadat hij heeft opgehangen: “Ik snap hem. Als zoon vind je het extra leuk als je vader komt kijken. Mijn carrière was ook de droom van mijn vader, zonder dat hij me ooit heeft gepusht. Hij zag mijn talent. En dat herhaalt zich nu een beetje met Damian en mij. Ik vind hem echt een talent, al zegt mijn vader dat ik op mijn twaalfde, dertiende iets verder was. Damian moet vooral genieten, zoals ik geniet als ik naar hem kijk. En Es geniet mee.”

Packagedeal

De volgende ochtend, als Estavana traint, loopt Rafael twee uur lang onopgemerkt door Esbjerg achter de kinderwagen. “Dat vindt die kleine lekker en ik ook. Beweeg ik tenminste nog een beetje. Nadat ik in november vorig jaar ben gestopt, heb ik bijna geen bal meer aangeraakt, sterker: ik heb het voetballen geen seconde gemist.”

Estavana zegt als iedereen weer thuis is: “Rafael is een geweldige vader, hij is altijd vrolijk. Tegelijk is het heel irritant als iemand altijd vrolijk is. Niets is hem te veel. Uurtje speeltuin met Jes? Geen probleem. Twee uurtjes wandelen? Hij is al weg. Naar het zwembad? ‘Dat doe ik wel,’ zegt hij. We hebben samen voor die kleine gekozen en dat merk ik ook. Hij onttrekt zich nooit aan zijn verantwoordelijkheden. En natuurlijk is het niet altijd makkelijk, als ik een Europa Cup-wedstrijd speel en hij in Nederland moet zijn voor de NOS. Als hij twee weken weg is voor zijn nieuwe werk als analist, dan zijn er thuis twee en in Hamburg één die hem opeisen zodra hij terug is. Dat moeten we goed organiseren.”

Rafael: “Estavana was meteen geweldig met Damian. Sinds de geboorte van Jes begrijpt ze mij nog beter als ik over Damian praat. Ik vind me trouwens helemaal geen bijzondere vader en vind dat jullie het normale tot abnormaal verheffen. Ik ben een normale vader.”

Heb jij je ook afgevraagd of je van je tweede kind net zoveel gaat houden als van je eerste?
Rafael: “Heel even, ja. Ik was wel blij dat we een meisje kregen en ben trots dat ze de naam Van der Vaart draagt. Het blijft fascinerend hoe je van je kinderen kunt houden.”

Estavana: “Ik had daar nooit bij stilgestaan tot Raf een keer tegen me zei dat hij het best wel spannend vond hoe hij op zijn tweede kind zou reageren. Raf zegt de hele dag tegen Jesslynn en Damian en ook tegen mij: ‘Ik hou van je.’ Thuis zeiden zijn vader en moeder dat ook de hele dag, bij ons thuis nooit. Ik hou echt heel veel van Raf, maar ik zeg het niet. Maar tegen Jesslynn zeg ik het nu ook. Ha, en zelfs tegen Raf zeg ik af en toe dat ik van hem hou!”

Estavana en Rafael kregen in 2016 een relatie. Nadat Rafael een door Helden gemaakte mini-documentaire van Estavana had gezien, vroeg hij om haar nummer. Drie jaar later hebben ze een dochter van bijna twee en is Estavana ook stiefmoeder.

Estavana: “Toen ik voor Rafael koos, wist ik dat ik er een zoon bijkreeg. Ha, het was als het ware een packagedeal. Ik was destijds 23 en heb daar nooit enig probleem in gezien, het is allemaal heel natuurlijk verlopen. Ik ben ook heel nuchter, ik ben de vriendin van de vader van Damian en niet zijn moeder. Hij heeft maar één moeder en dat begrijp ik.”

Rafael: “Ik merkte dat het meteen klikte tussen Damian en Es. Als Damian bij ons is, hoopt hij altijd dat Es thuis speelt, zodat we naar de wedstrijd kunnen. Hij is haar fanatiekste supporter. Ik herinner me nog een wedstrijd tegen Kopenhagen. Esbjerg stond ruim voor, maar Kopenhagen kwam helemaal terug. Had hij tranen in zijn ogen, vond hij zo erg. Scoorde Es vlak voor tijd de winnende. Ik zweer je, voor mij heeft hij nog nooit zo hoog gesprongen!”

Tekst gaat verder onder de foto

Rafael van der Vaart

Estavana: “Hij weet dat hij bij ons altijd welkom is en dat ik hem nooit anders zal behandelen dan Jesslynn. Ik ben dankzij Damian ook een echte knuffelaar geworden. Hij sliep eerst tussen ons in, maar omdat Raf snurkt, slaapt hij nu alleen bij mij. Heerlijk is dat, dat vinden we beiden zo gezellig. Hij wordt alleen zo groot. Wat mij echt ontroert, is hoe lief Damian met Jesslynn is, hoe gek hij op zijn zusje is. Als Raf en Damian met de auto aankomen uit Hamburg, staan Jes en ik voor het raam. Als ze Damian ziet, begint ze gewoon te stuiteren van opwinding.”

Estavana: ‘Ik heb meteen tegen Damian gezegd dat ik zijn moeder niet ben, maar dat ik er altijd voor hem ben en dat ik echt van hem houd.’

Rafael: “Die twee zijn zo leuk met elkaar. Als Damian binnenkomt, dan bestaan wij niet meer. Als we die twee samen zien, dan kun je spreken van optimaal geluk. Maar hou op met dat ik een bijzondere vader ben.”

Estavana: “Ik vind Raf sowieso een bijzonder mens, hij is mijn vent!”

Rafael, lachend: “Geloof me, dan ben je een heel bijzonder mens als je haar vent bent. Dit interview lijkt een soort therapie. Wat ik zo leuk vind, is dat Es geen onderscheid maakt, Jes en Damian krijgen dezelfde liefde van haar. Bovendien gelden voor Jesslynn en Damian dezelfde regels, dus ook Damian moet gewoon gehoorzamen.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Rafael van der Vaart en Estavana Polman komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: