Word abonnee

Voetbal

Shanice van de Sanden: ‘Sjaan kom op, het komt goed’

Petrovsky & Ramonie voor Nike

Voetbal

Shanice van de Sanden: ‘Sjaan kom op, het komt goed’

door: Barbara Barend
29 mei 2019
6 tot 11 minuten lezen

Voetbalster Shanice van de Sanden groeide twee jaar geleden uit tot publiekslieveling. Na het EK maakte ze een droomtransfer naar Olympique Lyon. Ze won er de Champions League en gaf in de finale drie assists. Ze draagt de successen op aan haar moeder die in haar eentje zes kinderen opvoedde.

“Ik geniet elke training, sta met de beste speelsters van de wereld op het veld. Elke training is van goede kwaliteit. Ik speel dit jaar helaas niet zoveel als ik zou willen, dat is soms frustrerend,” zegt Shanice van de Sanden. Neemt niet weg dat de snelle rechtsbuiten net weer een landstitel aan haar palmares heeft toegevoegd. En met Lyon haalde ze opnieuw de finale van de Champions League, waarin ze OranjeLeeuwinnen Lieke Martens en Stefanie van der Gragt trof. “Ik wil voor het WK nog wel voldoende wedstrijdritme opdoen.

Het Nederlands elftal is zo belangrijk voor me. Ik heb het daar vaak met Memphis Depay (speler van de mannen van Olympique Lyon, red.) over. Mem en ik hebben beiden dat fijne gevoel met het Nederlands elftal. We voelen daar warmte en respect, zijn allebei gevoelsmensen. Hier in Frankrijk is de cultuur anders, zijn ze vaak arrogant. Of je nou goed bent of niet, het maakt ze niet uit.”

Hebben jullie steun aan elkaar, Memphis en jij?
“We spreken elkaar weleens op de club. Voor Memphis is het ook niet altijd makkelijk. Iedereen zegt altijd maar: ‘O ja, Memphis…’ Ze hebben altijd wel een mening over hem, maar hij heeft ontzettend veel bereikt en is nog maar 25. We kennen elkaar door en door. We praten niet per se over gevoelens, maar wel over hoe de situatie is in Frankrijk, hoe de mensen hier met ons omgaan. Memphis is ook echt geïnteresseerd en daagt me uit na te denken over mijn toekomst. ‘Sjaan, waar zou je hierna nog heen willen? Je speelt nu al bij de beste clubs van de wereld. Je moet spelen en prijzen pakken,’ zegt hij tegen me. Ik moet zeggen dat Kenny Tete, die ook bij Lyon speelt, ook ontzettend lief is. Die komt altijd bij me zitten als ik aan het lunchen ben. Dat is zo’n gevoelige jongen die Kenny, niet normaal.”

Memphis en jij lijken wel een beetje op elkaar, zijn allebei door je moeder opgevoed, hebben een moeilijke jeugd gehad. En jullie trekken heel erg je eigen plan.
“Daarin lijken we zeker op elkaar. Als ik naar Memphis kijk, dan denk ik geregeld: zo ben ik ook. Ik kan heel erg eigenwijs zijn op momenten dat mensen een mening over mij hebben, dat heeft hij ook heel erg. We werken allebei keihard en we weten waar we naartoe willen.”

En volgens mij hebben jullie ook allebei een klein hartje.
“Zeker weten.”

Ben je weleens eenzaam in Lyon?
“De laatste tijd valt het wel mee, maar natuurlijk heb ik ook momenten dat ik me eenzaam voel. Ik ben toch ver weg van m’n familie. Lyon is maar een uurtje vliegen van Amsterdam… Maar tegelijkertijd wil ik ook belangrijk zijn, schitteren op de momenten dat het moet. En ja, als ik belangrijk wil zijn, dan hoort eenzaamheid er ook bij. Zoals het er ook bij hoort dat heel veel mensen wat van je vinden. Dat is toch anders dan als je op kantoor zit.”

Maar ik heb als ik naar huis ga nog kinderen die ‘hoi mama’ zeggen. Woon je alleen of woon je samen met iemand daar?
“Ik woon alleen, ben nog vrijgezel. Gisteren zei ik nog tegen mijn teamgenoten na de wedstrijd dat het fijn zou zijn als je thuiskomt en daar met iemand lekker kunt knuffelen. Natuurlijk mis ik dat wel, maar het zal wel komen op het moment dat het er moet zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto

Shanice van de Sanden

Krijg je niet heel veel aanzoeken?
“Natuurlijk krijg ik die wel…”

De prinses op het witte paard is nog niet langsgekomen?
“Nog niet. Hopelijk komt dat nog.”

‘Iemand ontmoeten en dan samen een gezinnetje stichten, ja, dat zie ik wel voor me. Maar ik moet eerst iemand vinden, hé.’

Je bent al best wel een tijd vrijgezel, toch?
“Ja, en ik sta ook zeker open voor een relatie. Ik heb laatst ook nog wel gedatet met een meisje, maar dat was uiteindelijk niks. Ik ben dus wel aan het daten, maar het moet wel klikken en het moet goed voelen.”

Vinden Memphis en Kenny het raar dat je op vrouwen valt?
“Daar had ik het ook een keer met Memphis over. Toen zei hij: ‘Hoe dan?’ Toen zei ik: ‘Ik weet niet Mem, ik val gewoon op vrouwen.’ Toen zei hij: ‘Ik zie jou uiteindelijk nog wel eindigen met een man.’ Grappig hoe hij dat zei.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Shanice van de Sanden komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: