Word abonnee

Uit helden

Daley Blind: ‘Heel trots op mijn vader’

door: Barbara Barend
10 oktober 2015

Oranje gaat de komende week proberen om zich op miraculeuze wijze te plaatsen voor het EK. De verdediger met de meeste ervaring, Daley Blind, vertelde in Helden over zijn band met de bondscoach, zijn vader Danny Blind. 'Thuis is hij mijn vader en ben ik zijn zoon, bij het Nederlands elftal is hij nu de bondscoach en ben ik een van de spelers die net zo hard zijn best moet doen om geselecteerd te worden als ieder ander.'

Daley Blind verliet op zijn achttiende het ouderlijk huis om een niet alledaagse reden. “Ik ging vroeg het huis uit omdat mijn vader assistent-trainer werd bij Ajax en ik bij de selectie kwam. Dat mijn trainer mijn privéleven kon controleren, vond ik een vervelend idee. Ik wilde vrij zijn en niet dat mijn trainer wist hoe laat ik thuiskwam en controleerde of ik altijd gezond at. Ik zag dat als een aantasting van mijn privacy. Ik ging een kilometer van ons ouderlijk huis wonen en besloot meteen zelf te koken en niet elke avond bij mijn ouders te gaan eten. Het wordt profvoetballers vaak afgeraden om jong alleen te wonen, maar ik wilde en kon het.”

Danny Blind was assistent van Martin Jol. En Jol zag het niet zitten in de Daley, liet hem zelfs op huurbasis naar FC Groningen gaan.

Was dat niet gek?
“Ja en nee. Omdat ik al alleen woonde, hoefden we het er aan tafel niet over te hebben. Jol maakte de keuzes. De verhouding tussen mijn vader en mij was heel duidelijk: we wilden het familiegevoel op geen enkele wijze betrekken bij Ajax. Ik denk dat we daar beiden heel goed in zijn geslaagd.”

Ik denk dat er wedstrijden waren, waar ik na afloop een vier kreeg omdat ik Blind heet'

Word je ‘als kind van’ soms harder beoordeeld?
“Ha, jullie herkennen de situatie? Dat zal soms hebben meegespeeld. Ik denk dat er wedstrijden waren, waar ik na afloop een vier kreeg omdat ik Blind heet. Als ik geen Blind had geheten, had ik een zes gehad. Er werd, misschien onbewust, anders naar me gekeken. Maar dat is ook menselijk. Als ik een bekende naam zie, kijk ik ook anders naar hem dan naar namen die ik niet ken. Ik heb daarmee leren leven, ik heb me er nooit druk om gemaakt, heb er bij Ajax ook nooit echt last van gehad, zeker niet bij de jongens met wie ik speelde. Ik heb de perikelen rond mijn vader bij Ajax altijd heel ver van me kunnen houden. Frank de Boer heeft daar een belangrijke rol in gespeeld, hij heeft als trainer op een heel natuurlijke wijze alle perikelen binnen de club heel ver weg van de spelersgroep gehouden. Hij zei vaak genoeg: ‘Ze zoeken het boven maar uit, wij doen ons ding, wij moeten kampioen worden.’ Dat was voor de spelersgroep heel prettig en veilig.”

Ook bij Oranje trof en treft hij zijn vader. Danny Blind was eerst assistant van Louis van Gaal bij Oranje en daarna van Guus Hiddink. Nu is zijn vader bondscoach.
Daley: “Ik was verrast dat Guus Hiddink alsnog vertrok, ik had in elk geval geen problemen met hem en mijn vader ook niet. Ik vond hem een heel goede man.”

'Natuurlijk is het bijzonder dat mijn vader nu bondscoach is, maar in wezen verandert er niets'

En nu is jouw vader dus bondscoach.
“Natuurlijk is het bijzonder dat mijn vader nu bondscoach is, maar in wezen verandert er niets voor hem en mij. Thuis is hij mijn vader en ben ik zijn zoon, bij het Nederlands elftal is hij nu de bondscoach en ben ik een van de spelers die net zo hard zijn best moet doen om geselecteerd te worden als ieder ander. Ik moet er zelf voor zorgen dat ik niet buiten de boot val. Als ik slecht presteer, gaat er gewoon een streep door m’n naam. Iedereen weet dat wij privé en voetbal heel goed kunnen scheiden. Dat neemt niet weg dat ik heel trots op hem ben. Ik wist en weet zeker dat we ons gaan plaatsen voor het EK.”

Het hele interview met Daley Blind is te lezen in de nieuwste Helden, die nu in de winkels ligt en tevens is te bestellen via Tijdschrift.nl. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: