Word abonnee

Uit helden

‘Het leven met Teun is als een rollercoaster’

door: Jasper Boks
10 augustus 2015

Teun van Vliet droeg in 1988 de gele trui. Daarna werd hij ziek. In 1990 moest hij stoppen met wielrennen. In 2006 werd hem verteld dat hij nog maximaal een jaar te leven had. Maar Teun is er nog altijd, 53 jaar inmiddels. Helden ging bij hem en zijn vrouw Hennita langs. 

Als wielrenner leeftijde hij op het randje, maar ook in zijn privéleven deed hij dat. Hij was altijd op zoek naar spanning en 'uitdagingen'. Teun was gevoelig voor de aandacht van vrouwen. Aan de huwelijkse trouw hield hij zich niet altijd tijdens zijn eerste huwelijk, waaruit twee dochters en een zoon voortkwamen. En ook toen hij in 1999 wat met Hennita kreeg, was zij niet altijd de enige. Zo verwekte hij tijdens een kortstondige relatie een dochter die inmiddels tien jaar is. 

Na zijn carriere greep Teun ook naar de fles, dat begon in 1994 en liep al snel de spuigaten uit. “Ik was iedere dag dronken, was alcoholist,” bekent Teun onomwonden, “ik dronk alles wat voor handen was: Bacardi-cola, Sambuca, Amaretto. Ik leidde een losbandig leven, het was een zooitje. Dat was al zo toen ik wat kreeg met Hennita. Ik weet niet waarom ze me er niet uit heeft gegooid. Dat is de liefde, denk ik. Andere vrouwen, drank; ze heeft heel wat met me te stellen gehad.”

'Het vreemdgaan heb ik afgezworen'

Hennita knikt: “Het leven met Teun is als een rollercoaster. Ik veel moeten doorstaan, maar ben nu eenmaal een meegaand type. Teun is moeilijk te temmen, daar was toen ik hem net kende al helemaal geen beginnen aan. Ik weet nog dat ik een keer 's ochtends de auto voor het huis zag staan, toen ik naar mijn werk ging. Die lag helemaal in elkaar. Teun was de avond ervoor naar een feestje geweest, was met een slok op en in de mist teruggereden. Was hij tegen een boom geknald. Toen ik vertrok, kwamen er net twee politieagenten aan. Die liepen hoofdschuddend een rondje om de auto. En Teun altijd maar roepen dat hij zo goed kon rijden. Nou, dat bleek wel.”

Teun: “Ik heb geleefd, heb nergens spijt van. Het vreemdgaan heb ik afgezworen, dat heb ik al tien jaar niet meer gedaan. En na 2006 ben ik gestopt met drinken. Nou, ik drink nog twee keer in de week een rode wijn.”

Het hele interview met Teun van Vliet en zijn vrouw Hennita is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt en tevens is te bestellen viaTijdschrift.nl. Het interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: