Word abonnee

Uit helden

Klaassen: ‘Naar mijn zin bij Ajax’

door: Barbara Barend
25 februari 2015

Johan Cruijff noemde hem al in één adem met Xavi en Toni Kroos. Davy Klaassen is net 22 jaar, maar het kroonjuweel uit de opleiding van Ajax. Donderdag zijn de ogen weer op hem gericht als Ajax het in de Europa League in Polen opneemt tegen Legia Warschau. Helden Magazine sprak hem.

De tijd van smijten met geld is voorbij bij Ajax. De club houdt de hand op de knip en doet weer waar het van oudsher goed in is: spelers opleiden. Uit onderzoek van een Zwitsers onderzoeksbureau bleek een jaar terug dat Ajax de beste jeugdopleiding van Europa heeft, liefst 69 spelers die in Amsterdam hun opleiding genoten, speelden op het hoogste niveau in Europa.

Er is ook geen andere keuze. In ons land zijn er geen sjeiks die de bodemloze portemonnee trekken of oligarchen die een voetbalclub als hobbyproject nemen. Dus is Frank de Boer bij Ajax coach én opleider. Onder hem is Davy Klaassen, van 21 februari 1993, al niet meer weg te denken uit het eerste van Ajax. Vorig jaar debuteerde hij als honderdste Ajacied in het Nederlands elftal.

'Ik heb geen club waarvan ik denk: daar zou ik echt heen willen. Dat was Ajax voor mij en daar speel ik nu'

Klaassen wordt alom geroemd. Johan Cruijff was lyrisch, vindt dat hij de kwaliteiten heeft om de absolute top te halen als centrale middenvelder. ‘Voor deze positie moet je positioneel sterk zijn, in staat om de balsnelheid te controleren en daarnaast de techniek hebben om met deze balsnelheid om te gaan. Xavi, Toni Kroos en Davy Klaassen kunnen dat,’ zei Cruijff eind oktober in zijn column in De Telegraaf. ‘Bij alle drie is de aanname perfect en ze kunnen zowel met links als rechts uitstekend passen. Let maar op, zodra Klaassen bij Ajax vanuit die positie speelt, wordt de balsnelheid meteen verhoogd. Bovendien lijdt hij zelden of nooit balverlies.’

Davy kreeg in mei 2014 de Johan Cruijff Prijs als grootste talent van de eredivisie, voor Memphis Depay van PSV. En dan te bedenken dat hij bijna het hele seizoen 2012/2013 miste met een liesblessure.

PEC Zwolle-trainer Ron Jans roemde Klaassen onlangs als nieuw rolmodel: iemand die de opleiding bij zijn club voltooit, daarna de tijd neemt om te rijpen in het eerste elftal en pas daarna de overstap naar het buitenland maakt.

Droom eens hardop. Wat voor carrière zie je voor je?

Davy: “Ik heb het naar m’n zin bij Ajax, heb geen club waarvan ik denk: daar zou ik echt heen willen. Dat was Ajax voor mij en daar speel ik nu. Mijn vader was een echte Ajaxfan. Als klein jongetje ging ik al met hem mee naar de thuiswedstrijden van Ajax. Van huis uit zijn we dus echt voor Ajax. Als ik dat wel zou hebben, dan zou ik het zeggen.”

En wat als Chelsea zich nu zou melden, zou je dan gaan?

Davy: “Nee, zeker niet!”

In de nieuwe Helden Magazine, die nu in de winkels ligt, staat een interview met Frank de Boer, Davy Klaassen en Jairo Riedewald. Het magazine is ook te bestellen via de website. Het hele interview is ook via Blendle te lezen.

Delen: