Word abonnee

Uit helden

Olympische Helden: Eljero Elia

door: Marlies van Cleeff
30 juli 2016

De Spelen in Rio, daar draait het om op sportgebied deze zomer. Wij vroegen Nederlandse internationals uit de eredivisie een ode te brengen aan hun olympische helden. Zo kijkt Feyenoorder Eljerio Elia op de Spelen vooral naar Usain Bolt.

“USAIN BOLT is de snelste man op aarde, dat is toch gaaf!” Eljero Elia kijkt graag naar de prestaties van de Jamaicaanse sprinter: de eerste atleet die tijdens twee opeenvolgende Spelen (Peking 2008 en Londen 2012) zowel op de 100, de 200 meter én de 4×100 meter zegevierde, wereldkampioen en wereldrecordhouder is.

“En als persoon is Usain Bolt ook nog eens heel cool. Hij is altijd zichzelf en aan het genieten van wat hij doet. Zo probeer ik ook in het leven en in de sport te staan. Ik weet nog goed dat ik de olympische finales op de 100 en 200 meter in Londen op televisie zag. Hoe Usain alleen al aan de start verscheen, met zo’n sterke uitstraling. Usain wist van tevoren dat hij ging winnen, dat zag je aan hem af. Prachtig hoe hij het met overmacht waarmaakte.

'Usain is bijna twee meter lang en heeft bovenbenen waar je u tegen zegt. Het totaalplaatje klopt'

Ik zou Usain graag eens willen spreken. Het eerste dat ik dan van hem zou willen weten? Hoe het komt dat hij zó snel is! Ik heb zelf nog nooit gemeten hoe hard ik de 100 meter loop, maar in ieder geval niet in negenenhalve seconde, ha. Bij sprinters als Usain Bolt gaat het erom: wie heeft de meeste power, het grootste loopvermogen en de langste en sterkste benen om die korte afstand zo snel mogelijk af te leggen. Usain is bijna twee meter lang en heeft bovenbenen waar je u tegen zegt. Het totaalplaatje klopt. Bovendien is hij een enorme voetbalfan, supporter van Manchester United. Maar als ik de mogelijkheid zou hebben een dag met hem op pad te gaan, zou ik hem eerst meenemen naar Feyenoord. Ik weet ­zeker dat Usain ook enorm van de Kuip zou genieten.

Ook buiten de Spelen om volg ik zijn leven op Instagram en Twitter. Hij is nu hard aan het trainen voor Rio. Daar gaat hij zeker weer een record verbreken en goud pakken.”

Delen: