Word abonnee

Uit helden

Hollandse Nieuwe: Sam Oomen

door: Marlies van Cleeff
24 februari 2016

De carrière van wielrenner Sam Oomen (20) staat nog maar in de kinderschoenen, maar hij heeft zijn weg naar de top al helemaal uitgestippeld. Daarin kijkt hij vooral naar Tom Dumoulin, zijn grote voorbeeld en inspiratiebron.

“Ik riep op mijn twaalfde al dat ik profwielrenner wilde worden. Dat is nu gelukt,” vertelt Sam Oomen, dit jaar overgestapt van het Rabobank Development Team naar Giant-Alpecin.

“Parijs-Tours voor beloften winnen, vond ik heel gaaf. Iedereen kende me als een klimmer, toen won ik ineens een vlakke wedstrijd. Het was mijn laatste koers als belofte voor Rabo, een mooi afscheid.

In 2016 begin ik onderaan de ladder en moet ik me opnieuw bewijzen. Mensen hebben me al gewaarschuwd dat het World Tour-niveau zo verschrikkelijk hoog is. Ik moet me mentaal voorbereiden op een flinke overgang.

De professionele wielerwereld is keihard, om wedstrijden te winnen moet je egocentrisch en een lul kunnen zijn. Ik weet niet of ik dat kan leren, maar moet er wel meer bewust mee bezig zijn. Ik ga in ieder geval het uiterste uit mezelf halen, wil de Champs-Élysées halen, de Olympische Spelen en de WK's rijden. Ik ben goed in klimmen, afzien en pijn lijden. Maar ik heb ook een goede tijdrit, dus dan word je automatisch een ronderenner.

'Wat Tom laat zien, wil ik later ook'

Giant heeft een mooi plan voor me uitgestippeld. Je spiegelt je toch aan andere jonge talenten, zoals Tom Dumoulin. Tom is een voorbeeld voor me. In de Tour vallen, vervolgens weer keihard gaan trainen en in september er staan tijdens de Vuelta. Zó knap hoe hij met die druk omgaat. En hij is ook nog jong. Tom heeft mij geïnspireerd en gemotiveerd, wat hij laat zien, wil ik later ook.En ik hoop ooit ook een bron van inspiratie te zijn voor anderen.

In sommige wedstrijden zal ik Toms knecht worden; denk dat ik hem wel kan ondersteunen in de bergen. Maar Giant wil m dit jaar nog niet de grote rondes laten rijden, ik moet het rustig opbouwen.

Vorig jaar kwam Tom naast me rijden op het WK. Toen hadden we het over zijn eerste profjaar. In de bevoorrading van Luik-Bastenaken-Luik moest hij afstappen omdat het zo hard ging. Toen heb ik gezegd: als ik in 2016 koersen als Luik-Bastenaken-Luik weet uit te rijden, ben ik tevreden.”

Het verhaal van Sam kun je lezen in de Nieuwe Helden. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: