Word abonnee

Uit helden

Papendalganger: Jasper Diefenbach

door: Marlies van Cleeff
20 oktober 2016

Veel Nederlandse sporters gebruiken Papendal als thuisbasis. Helden gaat langs bij de Papendalgangers. In deel 12: de 28-jarige Jasper Diefenbach, die bezig is aan zijn ‘tweede’ volleybalcarrière. De aanvoerder van Oranje wil het Nederlandse mannenvolleybal weer op de kaart zetten

Door Marlies van Cleeff

Ik ben het meest trots op…
“Mijn comeback in het topvolleybal. ‘Je bent te klein,’ kreeg ik altijd te horen. Ik was acht toen ik begon met volleyballen en heb tot mijn vijfentwintigste in Nederland gespeeld. Mijn debuut in de eredivisie maakte ik bij HvA, het talententeam van onze huidige bondscoach Gido Vermeulen, maar ik had de droom om naar een club in het buitenland te gaan. Via managers heb ik alles geprobeerd, het lukte niet. Waarschijnlijk vanwege mijn lengte. Ik ben 1,95, maar sommige gasten op mijn positie zijn 2,17. Een kop groter dan ik. Ik was 23 toen ik mijn debuut bij Oranje maakte. Ik draaide een zomer mee, maar werd vervolgens niet meer opgeroepen. De concurrentie was groot. Gasten met veel ervaring in het buitenland stonden op mijn positie als middenman, zoals Rob Bontje en Wytze Kooistra.

'We gaan er nog een keer vol voor, dacht ik'

Ondertussen had ik ook mijn studie econometrie afgerond en vond een baan als interne consultant bij een scheepsbouwer. Maar vierentwintig uur werken in de week en twintig uur volleyballen was lastig te combineren. Ik was om halfvier klaar in Kinderdijk en reed dan naar de training bij mijn club in Tilburg. Onderweg had ik al een paar Marsen uit de automaat getrokken, omdat ik wist: over een half uur val ik om. Het had niks met topsport te maken. Op mijn werk werd ik opgescheept met de simpele opdrachten, omdat ik niet tot laat kon doorwerken en mijn volleybalcarrière was ook net niks. Op dat moment werd ik benaderd door een club in België, geen hoogvlieger, maar er zat een ambitieuze coach. We gaan er nog een keer vol voor, dacht ik, deze kans was te mooi om te laten liggen. Ik heb me het schompes getraind, dwong vervolgens een contract af bij Asse-Lennik, een topclub in België, en daarna bij Montpellier in Frankrijk. In januari had ik al drie aanbiedingen op zak voor dit seizoen, ik koos voor Nantes. In de tussentijd raakte ik ook weer in beeld bij Oranje. Nu ben ik aanvoerder. Zo zie je: het kan verkeren.”

Het complete verhaal met Papendalganger Jasper Diefenbach is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: