Word abonnee

Uit helden

Ter Mors: ‘Ik ben blij dat mijn vader rust heeft’

door: Barbara Barend
6 februari 2015

Jorien ter Mors werd vorig jaar in Sochi olympisch kampioen op de 1500 meter. Dit seizoen komt de schaatsster van Team Clafis niet in actie, door ‘overreaching.’ Daardoor had ze wel tijd om op uitnodiging van Helden naar het Rijksmuseum te komen voor een rondleiding.

Meer rust nemen en afleiding zoeken, het zijn cruciale onderdelen van de nieuwe doelen van Jorien ter Mors. Het pre-olympisch seizoen was een loodzwaar jaar voor de schaatsster die in de zomer voor de Spelen afscheid moest nemen van haar vader. “Mijn drive om door te gaan, om goud te winnen, werd daarna alleen maar groter. Ik wilde juist doorgaan en succes behalen, voor mijn vader. Dat goud, het hoogst haalbare, heb ik gehaald. Het boekje is uit.” 

Tekst gaat verder onder de foto

“Nu ben ik aan een nieuw boek begonnen, met nieuwe doelen. Doelen die ik voor mezelf stel. Natuurlijk zit mijn vader nog in mijn herinneringen, daar zal hij altijd blijven, maar verder sta ik er heel nuchter in. Hij is heel lang ziek geweest. Het klinkt misschien gek, maar ik ben blij dat hij is overleden. Dat hij rust heeft. Ik heb het afgesloten en de wereld gaat verder. Ook voor mij. Ik ben dit jaar veel nieuwe dingen aan het ontdekken. Zoals musea bezoeken. Ook in het buitenland wil ik dat gaan doen. En dan niet even snel een bezoek brengen, maar rustig de tijd ervoor nemen, er echt van genieten. Vroeger deed ik met mijn ouders nooit dit soort dingen, voor mij is dit weer iets nieuws.” 

Wil jij ook jouw schaatsheld in het Rijks ontmoeten? Dat kan! Laat ons weten met welke schaatser jij graag een dag door het Rijksmuseum loopt en wij maken het, samen met KPN, mogelijk!

Het hele verhaal met Jorien ter Mors is te lezen in de nieuwe Helden, die nu in de winkels ligt. Het magazine is ook via de website te bestellen en het hele interview is ook te lezen via Blendle.

Delen: