Word abonnee

Uit helden

Vaders & voetbaldochters

door: Marlies van Cleeff
15 maart 2017

Het EK vrouwenvoetbal wordt dit jaar vanaf 16 juli in Nederland gehouden. We gingen langs bij vier Oranje Leeuwinnen en hun trotse vaders. 

Tekst: Marlies van Cleeff
Foto's: Lars van den Brink

Tekst gaat verder onder de foto

Schermafbeelding 2017-03-15 om 11.59.13

Chris van de Donk met dochter Daniëlle (25), international en middenvelder van Arsenal.

“Ik zou wel in haar achterzak willen zitten en alles meemaken wat zij meemaakt,” zegt Chris van de Donk. “Ik heb er zelf altijd van gedroomd om profvoetballer te worden, maar was niet goed genoeg. Alhoewel, ik kon redelijk zaalvoetballen.”
Danielle, lachend: “Ik wist het. Dat komt altijd weer ter sprake.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Schermafbeelding 2017-03-15 om 13.45.06

Hans van den Berg en dochter Mandy (26), aanvoerster van het Nederlands elftal en verdediger van Reading.

Mandy: “Ik was vroeger helemaal niet bezig met het Nederlands elftal. Mijn ouders zeiden gewoon: ga lekker voetballen. Op mijn negende speelde ik een keer voor het district, en toen selecteerden ze me voor de jeugdelftallen van de KNVB.”
Hans: “Maar Mandy was nooit de beste. Van de 22 die er mee mochten, was ze altijd nummer 21. Maar ze kreeg altijd weer de oproep. Dor haar wilskracht heeft ze het gehaald.”

Tekst gaat verder onder de foto

Schermafbeelding 2017-03-15 om 13.45.37

René Roord en dochter Jill (19), international en middenvelder van FC Twente.

Jill: “Ik heb er profijt van dat mijn vader profvoetballer is geweest. Hij trainde me vroeger en vanaf dat ik voetbal analyseren we mijn wedstrijden.”
René: “Ik ben gezond kritisch. We leggen de lat steeds hoger. Maar ik heb ook tegen haar gezegd dat als ze vindt dat ik me er te veel mee bemoei, ze dat moet zeggen. Uit eigen ervaring weet ik dat het vervelend kan zijn. Mijn vader was vroeger nogal kritisch.”

Tekst gaat verder onder de foto

Schermafbeelding 2017-03-15 om 13.45.19

Hans Spitse en dochter Sherida (26), international en middenvelder van FC Twente.

“Papa bracht me altijd naar de trainingen in de jeugd van oranje. Op briefjes stond de routebeschrijving. Het was stressen om op tijd te komen,” zegt Sherida.
Hans: “Ik werkte bij de gemeente en moest vrij nemen om haar van hot naar her te brengen. Ze wilde zo graag, dat doe je gewoon. Maar we hadden nooit verwacht dat ze het Nederlands elftal zou halen en profvoetbalster zou worden.”

Het complete verhaal met de vaders en voetbaldochters is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkel ligt, maar natuurlijk ook op Blendle.

Delen: