Word abonnee

Uit helden

Voorwoord Barbara: Verdriet

door: Barbara Barend
30 januari 2017

'Alles is anders,' zo luidt de kop boven het verhaal van Tonny Vilhena. Hij doelt met die uitspraak op het overlijden van zijn moeder en dat sinds die tijd niets in zijn leven nog hetzelfde is.

Bij deze uitspraak moet ik ook meteen denken aan Christijn Groeneveld. Twee jaar geleden knalde hij tegen de boarding bij een training in Inzell met onder andere een gedeeltelijke dwarslaesie tot gevolg. In één klap was alles anders.

Beide verhalen gaan over verdriet, heel verschillende vormen van verdriet, dat wel. Tonny en zijn familie zitten nog midden in het rouwproces. Tijdens het interview zaten zijn vader, zus en hij onbedaarlijk te huilen, voor het eerst, omdat ze er eigenlijk nog niet met elkaar over hebben kunnen praten.

Tegenover ons zat een jongen, in de bloei van zijn leven, die met zijn club Feyenoord op de eerste plaats staat en sinds een jaar international is. Toch was het vooral verdriet dat in zijn ogen te lezen was. Er gaat geen moment voorbij dat hij niet aan zijn moeder denkt. Alleen voetbal en zijn kleine broertje brengen afleiding. Mooi was het om te horen hoe zijn team hem heeft gesteund en nog steeds steunt. Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst kwamen op de dag van het overlijden van zijn moeder al bij hem thuis. Op de begrafenis waren onder andere de bondscoach, de hele Feyenoord-selectie en staf en Memphis Depay aanwezig. Allemaal om Tonny en zijn familie te steunen.

Kort na het overlijden van Tonny's moeder leed Feyenoord zijn eerste nederlaag in de eredivisie dit seizoen, uit bij Go Ahead. Ineens moest ik denken aan Phillip Cocu. Drie dagen nadat hij zijn spelers had verteld dat er een tumor bij hem moest worden verwijderd en hij enige tijd afwezig was, verloor PSV. Gek genoeg vind ik dat wel iets moois hebben, dat voetballers ook worstelen met verdriet. Zij zijn immers ook maar 'gewoon' mensen.

Het leven gaat door. Daarom zijn het positivisme en de humor van Christijn Groeneveld zo ontzettend inspirerend. Het is te gek om hem te volgen in zijn nieuwe carrière. 'christijngroeneveld' op Instagram is zeer de moeite waard.
 Natuurlijk ben ik ook trots op alle andere mooie verhalen. Ons thema is 'wereldburgers', met inspirerende verhalen en prachtige fotoshoots van de Ethiopisch-Nederlandse Sifan Hassan, de Nederlands-Marokkaanse Feyenoorder Karim El Amhadi, de Duits-Libanese Amin Younes van Ajax, de Nederlands-Iraanse Reza Ghoochannejhad van Heerenveen en niet te vergeten de Kampense Jaap Stam bij Reading in Engeland en eigenlijk ook wereldburger Toy Vilhena, de vader van Tonny.

En als laatste zijn wij natuurlijk heel blij met de eerste 'Helden-baby' die in 2017 geboren gaat worden. Opa en matchmaker Frits is zeer in zijn nopjes met de kleine meid die er als alles goed gaat, gaat komen, dit keer niet van zijn eigen dochters, maar van 'zijn' Estavana. Wij wensen u veel leesplezier.

Liefs Barbara

Delen: