Word abonnee

Voetbal

De dag dat alles misging…

Manon van der Zwaal

Voetbal

De dag dat alles misging…

door: Rob Willemse
23 maart 2020
2 tot 7 minuten lezen

‘ Het Heizeldrama is een dure les geweest’

De Europa Cup 1-finale tussen Juventus en Liverpool op 29 mei 1985 eindigde in 1-0 voor de Italianen. Maar meer nog ging die finale de historie in als het Heizeldrama. In het stadion in Brussel kwamen 39 mensen om het leven en raakten honderden fans gewond. Een jaar eerder was in Rome rond de finale tussen AS Roma en Liverpool de Engelse aanhang geprovoceerd. In Brussel kwam het antwoord van de Liverpoolfans, die zich vooraf in de kroegen rond het stadion vol hadden laten lopen. Ook degenen zonder toegangskaart hadden een plekje in een overvol vak gevonden. In het daarnaast gelegen neutrale vak waren veel Italianen beland, wat ook al niet de bedoeling was. Een bestorming door de Engelsen volgde, waarna een muurtje bezweek doordat vluchtende Juve-fans in blinde paniek tegen die stenen afscheiding werden geperst. Mensen stikten, struikelden en werden vertrapt.

Toen duidelijk was dat er doden waren gevallen, meldde Juventus-voorzitter Boniperti niet te willen spelen. Maar de Belgische organisatie en de UEFA vreesden bij afgelasting voor een nog veel grotere chaos buiten het stadion. Anderhalf uur na het geplande aanvangstijdstip liepen toch twee elftallen het veld op. NOS-commentator Theo Reitsma deed verslag. Nu, 35 jaar later, blikt hij terug.

Helden Magazine

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: