Word abonnee

Voetbal

Kerstin Casperij: ‘Van bloemetjesplukker tot sterspeler’

David Meulenbeld

Voetbal

Kerstin Casperij: ‘Van bloemetjesplukker tot sterspeler’

door: Jasper Boks & Marlies van Cleeff
30 mei 2023
6 tot 11 minuten lezen

Kerstin Casparij (22) is een tweebenige back en maakt deel uit van een nieuwe lichting Oranjevrouwen. Ze maakte na het EK van vorig jaar een transfer naar Manchester City. We nodigden Kerstin uit in het Rijksmuseum voor de serie Leeuwinnen in het Rijks en stonden stil bij Winterlandschap met schaatsers van Hendrick Avercamp.

Winterlandschap met schaatsers is het bekendste werk van Hendrick Avercamp,” zegt rondleidster Romy Muste, terwijl Kerstin Casparij gefotografeerd wordt voor het winterse tafereel uit 1608. Ze vervolgt: “Honderden mensen zijn op het ijs te vinden; de meesten voor het vermaak, anderen zijn uit noodzaak aan het werk. Je ziet kinderen spelen, mensen die zijn uitgegleden en zelfs dieren wagen een poging op het bevroren water.

Ook zijn er ‘ondeugende’ tafereeltjes te vinden, zoals een vrijend stel en iemand die een grote boodschap doet onder een gekantelde boot. En kraaien en een hondje doen zich tegoed aan het karkas van een doodgevroren paard.” Kerstin kijkt ernaar en zegt: “Het is een soort Waar is Wally?-boek, je blijft er maar naar kijken.”

Bagageband

Jij komt uit Heerenveen. Had het gekund dat wij jou niet als topvoetbalster, maar als topschaatsster hadden geïnterviewd?
Lachend: “Ik ben inderdaad opgegroeid met schaatsen. Wij schaatsten altijd op de bevroren slootjes rondom ons huis. Ik zat in de klas met schaatsster Michelle de Jong en laat mijn tattoos zetten door voormalig shorttracker Dylan Hoogerwerf. Maar mijn ouders zijn oud-judoka’s, ik ben ook op de judomat begonnen. Op een dag kwam ik thuis en riep: ik wil voetballen. Ik heb het eerst nog allebei gedaan, tot ik het niet meer kon combineren. Ik koos voor voetbal en heb nooit meer achteromgekeken.”

Op voetbalgebied groeide jij zo’n beetje op met Daphne van Domselaar, keepster en ploeggenoot bij de Oranjevrouwen en voormalig ploeggenoot bij FC Twente.
“Wij zijn heel goede vriendinnen, kennen elkaar vanuit de regioteams en daarna waren we twee guppy’s bij Oranje onder 15. In die tijd had je twee CTO-talententeams, die van Eindhoven en Amsterdam. De meeste meiden zaten bij zo’n team en kenden elkaar. Daphne en ik zaten niet bij een CTO en trokken daardoor vanzelf naar elkaar toe. Later kwamen we erachter dat wij veel op elkaar lijken wat interesses en karakter betreft.”

Lachend: “Daphne voelt bijna als mijn, iets meer meisjesachtige, zus. In mijn laatste jaar bij FC Twente bedachten we bijnamen voor elkaar: ik was geen Kerstin meer, maar Annefleur en Daphne was Elenore. Puike redding Elenore, riep ik dan over het veld.”

Daphne en jij braken vorig jaar door bij de Oranjevrouwen. Jij maakte jouw debuut op 22 oktober 2021 tegen Cyprus.
“Ik mocht invallen voor Daniëlle van de Donk. Ik was trots en blij, het was ook nog eens prachtig weer. Maar ik was er vrij nuchter onder, hoor.”

Tijdens het EK van vorig jaar in Engeland stonden Daphne en jij voor het eerst in de schijnwerpers. Hoe heb je dat ervaren?
“Voor het team was het geen hoogtepunt, maar voor ons was het wel een heel mooie ervaring, omdat het ons eerste eindtoernooi was. Na het EK wist iedereen wie Daphne was, zij viel heel erg op doordat ze Sari van Veenendaal moest vervangen die geblesseerd raakte en het ook nog eens heel goed deed. Ik stond wat minder in de schijnwerpers.”

Je kwam erin in de poulewedstrijd tegen Portugal en stond in de basis in de kwartfinale tegen Frankrijk die jullie met 1-0 verloren na verlenging.
“Verliezen met 1-0 van Frankrijk in de extra tijd is geen schande. Er waren meiden die covid hadden gehad en er waren veel wisselingen in het team. Uiteindelijk is het altijd balen als je eruit vliegt. Ondanks het resultaat is het wel een heel mooie ervaring geweest.”

Veel meiden die in 2017 Europees kampioen werden met Oranje trekken nog steeds de kar. Denk aan Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk, Lieke Martens en Jackie Groenen. Hoe kijk jij daarnaar?
“Het zou mooi zijn als het stokje binnenkort wordt overgedragen. Ik denk dat het een natuurlijk proces is en je het daar niet aan de lunchtafel over hoeft te hebben. Het moet vanzelf gaan, maar het is ook niet iets dat binnen een jaar gebeurt. Voor ons is het heel fijn dat die speelsters er nog zijn. Zij brengen hun ervaring over op ons.”

Waar was jij zes jaar geleden toen Oranje Europees kampioen werd?
“Ik was met mijn familie op vakantie op Fuerteventura. Het was prachtig weer en wij zaten binnen de openingswedstrijd te kijken. Ze wonnen met 1-0 van Noorwegen, een heel grote tegenstander. Ik riep: ik denk dat Oranje Europees kampioen gaat worden. Op de dag van de finale vlogen wij terug. Wij landden op Schiphol en ik zag dat ze voor stonden.

Toen bleek dat Nederland gewonnen had, stonden we bij de bagageband. Heel Schiphol was aan het juichen. Toen kwam bij mij het besef: mensen kijken echt naar vrouwenvoetbal en zijn oprecht blij.”

Keek jij in die tijd specifiek naar een speelster?
“Ik was in die tijd nog middenvelder en keek naar Daniëlle van de Donk, ik was een beetje zo’n zelfde type speelster.”

Hoe raar is het dat je, zes jaar nadat je als meisje bij de bagageband stond, nu met haar samenspeelt?
“Het is een cliché, maar het is snel gegaan. En het is mooi om te zien dat Daniëlle en die andere oudere meiden nog steeds zo goed presteren.”

Hoe heb jij het vrouwenvoetbal zien veranderen in zes jaar tijd?
“Het niveau is veel hoger geworden. Sinds 2017 is er veel meer interesse voor het vrouwenvoetbal en zijn er investeerders bijgekomen. De faciliteiten voor de eerste teams zijn enorm verbeterd, maar ook voor de jeugd. Het is nu een heel andere wereld. De gedachte dat het vrouwenvoetbal zich alleen maar blijft ontwikkelen, is fijn. Ik ben benieuwd hoe het er over zes jaar uitziet.”

Helden Magazine editie 67

Het eerste gedeelte van het verhaal van Kerstin Casperij komt voort uit Helden Magazine nummer 67, het Sportzomerboek, waar Mathieu van der Poel de cover siert samen met Sifan Hassan, Quilindschy Hartman, Lieke Martens & Jackie Groenen.

De 67ste editie van Helden is een dubbeldik Sportzomerboek, waarin er volop aandacht is voor de Tour de France voor mannen en vrouwen, het WK voetbal, en het landskampioenschap van Feyenoord.

Verder in Helden 67 uitgebreide interviews met: alleskunner Sifan Hassan in aanloop naar de WK atletiek, baanwielrenner Roy van den Berg, hockeysters Sanne Koolen en Pien Sanders, zwemster Marrit Steenbergen is sterker dan ooit, wielrenster Demi Vollering, Kiran Badloe over de metamorfose van windsurfer naar foiler, Botic van de Zandschulp op weg naar de absolute tennistop, coureur en analist Giedo van der Garde over Nyck de Vries en Jos en Max Verstappen, en nog veel meer inspirerende verhalen. Wil je het hele nummer lezen? Bestel Helden Magazine editie 67!

Wil je geen inspirerende sportverhalen missen van onze Nederlandse sporthelden? Abonneer je nu snel en ontvang de Helden Magazine op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Blijf daarnaast op de hoogte van het recentste sportnieuws en leuke winacties door je aan te melden op onze nieuwsbrief en volg ons op onze social mediakanalen.

Delen: