Word abonnee

Column

’38 Jaar en hij heeft hem’

door: Jasper Boks
1 september 2015

1 september 1985
Joop Zoetemelk werd vandaag dertig jaar geleden wereldkampioen. Dat deed hij op zijn 38ste. Geen Nederlander deed hem het daarna nog na.

Een mooi palmares had hij natuurlijk al. Joop Zoetemelk had in 1968 olympisch goud gewonnen op de 100 kilometer ploegentijdrit tijdens de Spelen in Mexico, hij won de Tour de l’Avenir, won in 1980 de Tour de France waarin hij ook nog eens zes maal tweede werd en hij was in 1979 de beste in de Vuelta.

Hij had in 1975 Hennie Kuiper wereldkampioen zien worden, in 1978 viel die eer Gerrie Knetemann ten beurt en een jaar later werd Jan Raas de beste van de wereld. Zoetemelk, het laatste lid van de Grote Vier van het Nederlandse wielrennen in de jaren zeventig en tachtig leek er vrede mee te moeten hebben dat een regenboogtrui ontbrak in zijn kast. Bij de WK was hij drie maal vijfde en drie keer vierde geweest, maar telkens was er iemand anders net iets beter of slimmer geweest.

Bij de WK van 1985 in het Italiaanse Giavera del Montello gold Zoetemelk niet als favoriet voor de titel, hoewel hij wel voorbereidingskoers Veenendaal-Veenendaal had gewonnen. Niet zo gek, Zoetemelk zat in de herfst van zijn loopbaan. Hij was 38 jaar en negen maanden toen hij van start ging bij zijn vijftiende WK op de weg.

Hij wist dat het goed zat toen hij de laatste bocht door kwam en de streep voor hem zag op minder dan driehonderd meter

Moreno Argentin gold als de grote favoriet om in eigen land de titel te pakken. De Italiaan heeft er ook veel voor over om de regenboogtrui te pakken. Zoetemelk onthult in zijn biografie Een open boek dat hij de in Italië rijdende Johan van der Velde twee ton in guldens heeft geboden als de Nederlander in de finale de sprint voor hem aantrekt, mocht het zover komen.

Argentin kwam met Van der Velde in de kopgroep, die bestond uit veertien renners. In die groep reden drie mannen in het oranje: naast Van der Velde waren dat Gerard Veldscholten en Zoetemelk. Eén voor één probeerden renners te ontsnappen. Op het laatste klimmetje probeerde Stephen Roche het. Daarna demarreerde Kim Andersen tot twee keer toe, maar allebei de keren werd hij meteen teruggehaald. Greg Lemond en Argentin rekenden zich al een beetje rijk, als snelste mannen van de groep.

Met iets minder dan twee kilometer voor de streep ging nummer 103 er aan de linkerkant van de weg vandoor. Het was Zoetemelk. Metertje voor metertje ging hij ervan door. In de achtervolgende groep stoorden Van der Velde en Veldscholten goed en van de andere renners wilde niemand zich opofferen om Zoetemelk terug te halen.


 

De goede tijdrijder Zoetemelk keek steeds onder zijn rechter arm door naar de groep achter hem. Hij wist dat het goed zat toen hij de laatste bocht door kwam en de streep voor hem zag op minder dan driehonderd meter. De armen gingen in de lucht, terwijl achter hem Lemond de sprint won van de groep voor Argentin. In die groep kwam ook Van der Velde met de armen in de lucht over de streep.

‘38 Jaar en hij heeft hem,’ riep Mart Smeets toen Joop Zoetemelk over de streep kwam.

'Het wordt hoog tijd dat Joop uit de boeken wordt gereden, te beginnen door Tom Dumoulin in de Vuelta'

Zoetemelk werd de oudste wereldkampioen op de weg en is dat nog altijd. Vandaag dertig jaar geleden werd hij het en hij is nog altijd de laatste Nederlander die het flikte, zoals hij ook nog altijd de laatste Nederlandse Tourwinnaar is.

Zoetemelk is trouwens ook de laatste winnaar van de Vuelta, 36 jaar geleden. Het wordt hoog tijd dat Joop uit de boeken wordt gereden, te beginnen door Tom Dumoulin in de Vuelta.

De wereldtitel was overigens niet het laatste wapenfeit van Zoetemelk. In 1987 won hij op zijn veertigste nog de Amstel Gold Race.

Delen: