Word abonnee

Column

Haase leeft in een horrorfilm

door: Jasper Boks
29 juni 2016

Punt voor punt moet je spelen, dat is de denkwijze die toptennissers zich moeten zien eigen te maken. Je mag niet treuren om een gemiste volley en ook niet te lang blij zijn om een fenomenale backhand langs de lijn. Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. En hoe doe je dat in vredesnaam als je naast de baan sores aan je hoofd hebt? Probeer daar dan maar eens níet aan te denken als je tussen de games op je stoeltje zit.

Robin Haase vertelde in een openhartig interview met de Volkskrant dat hij sinds 24 maart dit jaar grote moeite heeft om telkens zijn verstand weer op nul te zetten. Of eigenlijk was dat al twintig dagen eerder gebeurd. Op 4 maart werd zakenman Koen Everink door zijn dochtertje dood aangetroffen in zijn keuken. Vermoord.

'In Indian Wells wilde Haase schitteren voor zijn vermoorde maatje'

Haase en hij waren close. Die band was ontstaan na alle commotie rond zijn mishandeling door Badr Hari in de Amsterdam Arena tijdens dancefeest Sensation. Everink had zijn bedrijf verkocht en was de tennissers achterna gaan reizen als groot fan. Zo was hij in contact geraakt met Haase en zijn coach Mark de J. Samen gingen Haase en Everink in december naar het Sportgala in de RAI. En in januari was de zakenman erbij tijdens de Australian Open, om ballen te rapen tijdens trainingen en dingetjes te regelen naast de baan voor de Nederlandse tennissers.

Een dag na zijn dood stapte Haase in het vliegtuig richting Amerika. De begrafenis liet hij lopen, want Everink had liever gehad dat hij op de baan stond, zo redeneerde Haase. In Indian Wells wilde hij schitteren voor zijn vermoorde maatje, zoals hij tijdens datzelfde toernooi een jaar eerder topper Stan Wawrinka had verslagen tot enorme blijdschap van Everink. De zus en moeder van Haase gingen in zijn naam naar de uitvaart.

'Er waren verdenkingen dat coach Mark de J. was betrokken bij de dood van Everink. De horrorfilm werd voor Haase nog slechter dan hij al was'

Hij kon niet stunten in Indian Wells, verloor in de tweede ronde. Natuurlijk waren zijn gedachten steeds bij Everink. Voor het toernooi in Miami trok hij zich geblesseerd terug. Samen met zijn coach reisde hij terug naar Nederland. Op Schiphol werd hij na aankomst op 24 maart meteen weggeleid door een agent. Haase dacht aan een nieuw verhoor, maar hij kreeg te horen dat zijn coach werd aangehouden. Er waren verdenkingen dat Mark de J. was betrokken bij de dood van Everink. Niet veel later werd hij door het Openbaar Ministerie officieel verdacht van moord of doodslag. De horrorfilm werd voor Haase nog slechter dan hij al was. In zijn hoofd begon het nog erger te malen dan het al deed. Zijn vriend mogelijk gedood door zijn coach? Dat viel op geen enkele manier voor hem te rijmen.

Haase moest daarna weer ‘gewoon’ naar toernooien. Tennis is zijn werk. Hij vertrok naar die toernooien zonder coach. En iedereen in het tennis wist natuurlijk van zijn situatie, dat was als een lopend vuurtje gegaan. Sommige collega’s maakten er zelfs grappen over, vertelde hij in de Volkskrant. Liepen ze met een wijde boog om hem heen, of werd tijdens het eten in het spelersrestaurant opzichtig een mes bij hem weggehaald. Hij werd zelfs vlak voor een wedstrijd een keer begroet met: ‘Hé killer!’ Het raakte hem diep. Net als sommige opmerkingen op social media, zoals de opmerking van een malloot of hij zijn 29ste verjaardag op 6 april ging vieren met zijn coach…

'Zogenaamde 'tennisfans' hebben het al een tijd op Haase voorzien, ook ver voor de moord op Everink'

Zogenaamde ‘tennisfans’ hebben het al een tijd op hem voorzien, ook ver voor de moord op Everink. Hij krijgt geregeld de naarste opmerkingen naar zijn hoofd, heeft hij me enkele keren verteld. Wat het is? Wellicht dat Haase, toch al jaren de vaandeldrager van het Nederlandse tennis, automatisch de kop van jut moet zijn als de prestaties bij het mannentennis tegenvallen, zeker in vergelijking tot de voorgaande generaties. Heeft het ermee te maken dat hij half-Duits is? Misschien is het zijn houding die sommigen tegen de borst stuit.

Haase weet al sinds de eerste keer dat ik hem ontmoette, zeventien was hij destijds, dondersgoed waar hij mee bezig is. Destijds maakte ik voor Sportweek een portret van de nieuwe generatie, die verder bestond uit Igor Sijsling, Antal van der Duim en Thiemo de Bakker.

​Van die vier maakte Haase veruit de meest volwassen indruk. Hij liet toen al niets aan het toeval over, was serieuzer met zijn sport bezig dan de anderen. Toen hij prof werd, bood hij meteen Dennis Schenk, zijn coach bij de bond, een contract aan. Zijn eerste, zuur verdiende euro’s investeerde hij meteen. Geen wonder dat hij snel doorbrak, waar de anderen de grootste moeite hadden hun weg te vinden in het grote-mannen-tennis.

'Veel anderen zouden na bijna anderhalf jaar zonder inkomsten de nodige twijfels hebben gehad, Haase niet'

Botte pech viel hem ten deel toen hij in 2008 last van zijn knie kreeg. Een chronisch, aangeboren probleem. Liefst veertien maanden stond hij stil. Hij liet zich er niet door van de wijs brengen, hoewel hij wist dat hij fysiek voor de rest van zijn carrière een probleem zou houden. Hij voerde het niet aan als excuus, besloot juist naast Schenk nog een fulltime fysiotherapeut aan zijn begeleidingsstaf toe te voegen. Veel anderen zouden na bijna anderhalf jaar zonder inkomsten de nodige twijfels hebben gehad, Haase niet. Hij was vastberaden om het maximale uit zijn mogelijkheden te halen.

​En dat deed hij de afgelopen jaren. Hij maakte het de wereldtoppers geregeld moeilijk, won in 2011 en 2012 het ATP-toernooi van Kitzbühel, bereikte in 2012 zijn hoogste ranking van 33 en kwam uit voor Nederland tijdens de Spelen in Londen.

'Op het vlak waarop Haase hulp kan gebruiken, kan bijna niemand hem helpen'

Na de knieproblemen is hem dit jaar, op zijn 29ste, weer iets overkomen wat, buiten zijn schuld om, grote invloed heeft op zijn carrière en leven. Zijn vader ging en oud-prof Kristie Boogert gaat met hem mee naar de toernooien voor de nodige begeleiding. Maar op het vlak waarop Haase hulp kan gebruiken, kan bijna niemand hem helpen. Welke sporter heeft meegemaakt wat hij afgelopen tijd heeft moeten doorstaan? Niemand. In het verleden kon hij twee games verliezen als hij niet lekker in zijn vel zat, sinds april verliest hij meteen een hele set. Dan is hij ineens helemaal weg van het tennis, spoken er allerlei gedachten door zijn hoofd. ‘Als je speelt, moet je glas leeg zijn. Mijn glas is al bijna vol voor ik aan een partij begin,’ vertelde hij in de Volkskrant.

​Het is dus absoluut geen toeval dat hij sinds april veertig plaatsen op de wereldranglijst zakte, van 57 naar 98. Maandag stond hij op Wimbledon in de eerste ronde tegen de Argentijn Diego Schwarzman, ook de man tegenover wie hij in Indian Wells als eerste stond na de dood van Everink. Het ‘toeval’ wilde dat op dezelfde dag zijn coach voor het eerst voor de rechter stond. Haase had de hele dag zijn telefoon uitgezet, zodat hij niet nog meer afgeleid zou worden dan toch al het geval was.

'Ik heb echt te doen met Robin Haase, hoop dat het hem goed gaat. Hij kan wel wat support gebruiken in deze moeilijke tijd. Van iedereen'

In de partij zag iedereen precies wat hij bedoelde met dat volle glas dat hij mee de baan opneemt. De ene set stond hij er, de andere was hij weg. Het werd een vijfsetter, maar Haase wist te winnen.

Onlangs werd bekend dat Haase ook een nieuwe coach heeft gevonden. Vanaf de US Open, eind augustus, is Raymond Knaap zijn vaste begeleider. Wellicht duurt het nog een tijdje, maar hopelijk krijgt hij uiteindelijk weer wat rust in zijn hoofd, kan hij deze situatie voor zichzelf een plek geven en weer punt voor punt gaan spelen. ‘Zolang de zaak loopt, kan ik het moeilijker afsluiten. Mijn hele leven staat op zijn kop. Nu denk ik: het maakt me niet meer uit hoe het afloopt. Als deze horrorfilm maar stopt. Maar ik weet dat het een illusie is,’ zo sloot hij het interview in de Volkskrant af.

Ik heb echt te doen met Robin Haase, hoop dat het hem goed gaat. Hij kan wel wat support gebruiken in deze moeilijke tijd. Van iedereen.

Delen: