Mijn gedachten gingen al snel naar Yuri van Gelder toen de Nederlandse turnmannen zich voor het eerst als team kwalificeerden voor de Spelen. De ringenspecialist zat thuis. Zal hij in augustus ook thuis zitten als in Rio de Spelen worden gehouden?
Yuri zette het Nederlandse mannenturnen internationaal op de kaart. Dat was voordat Epke leerde vliegen. Hij stond tien jaar geleden te boek als Lord of the Rings, werd in 2005 wereldkampioen op zijn favoriete toestel, won ook nog zilver en brons bij WK’s en was driemaal de beste van Europa.
Maar Yuri kwam desondanks nog nooit uit op de Spelen. In 2008 ontbrak hij in Peking omdat hij bij het WK van 2007 zilver had gewonnen op ringen… Alleen de wereldkampioen per toestel mocht destijds naar de Spelen. Het Algemeen Dagblad begon een handtekeningenactie om zo te proberen Yuri alsnog aan een olympisch ticket te helpen. Er werden destijds nog net geen Kamervragen over gesteld.
Yuri zag in Peking mannen medailles winnen op zijn toestel met scores die hij met twee vingers in zijn neus had gehaald. Strijdvaardig gaf hij aan dat het dan maar in 2012 moest gebeuren.
Maar in de zomer van 2009 liep Yuri tijdens de NK tegen de lamp: cocaïne. Hij bekende de drug al een tijd te gebruiken, verloor zijn baan bij Defensie, ging in therapie en door het stof. Hij kreeg een schorsing van een jaar, maar het IOC bepaalde dat hij sowieso niet welkom was op de eerstvolgende Spelen.
Die regel werd in oktober 2011 verworpen door het internationale sporttribunaal CAS. De deur richting de Spelen van Londen stond weer open. Als Yuri een medaille won bij de WK van 2011 mocht hij naar de Spelen. Een foutje bij de landing kwam hem duur te staan. Geen medaille. Geen olympisch ticket.
Yuri slaagt er maar niet in om een medaille te winnen sinds hij die turner is met dat stempeltje
Opnieuw liet Yuri zich niet kennen. Vol goede moed ging hij werken richting Rio. Nee, hij heerste niet langer op de ringen als voorheen. Hij maakt nog altijd deel uit van de wereldtop, bij belangrijke internationale wedstrijden is hij een zekerheidje in de finale, maar hij slaagt er steeds maar niet in om een medaille te winnen bij EK’s en WK’s sinds hij die turner is met dat stempeltje. Zelf zegt hij het niet en natuurlijk is de concurrentie van grote klasse, maar het lijkt wel of de juryleden hem door zijn verleden steevast het nadeel van de twijfel geven bij het toekennen van de scores.
Bij de WK in Glasgow van vorig jaar lukt het opnieuw niet om het podium te halen. Een individueel olympisch ticket ging aan zijn neus voorbij. Maar er was nog die achterdeur. Het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Rio.
Die kans werd gegrepen, maar Yuri zat dus thuis. Niet geselecteerd voor de landenwedstrijd. Hij excelleert op ringen, maar op de andere vijf toestellen kon hij weinig bijdrage aan de teamscore. Dus zat hij niet bij de zes gymnasten die het teamticket moesten binnenslepen.
Yuri liet weten desondanks te hebben gejuicht in de woonkamer. Hij was zelfs geëmotioneerd. Na dertien jaar mag hij eindelijk naar de Spelen. Denkt Yuri. ‘Duizend procent zeker’ liet hij zelfs optekenen.
De mannenploeg die het deze zomer in Rio moet doen, bestaat slechts uit vijf turners; één minder dan bij het OKT dus. Maar de landenwedstrijd geldt tegelijkertijd als kans op kwalificatie voor de toestelfinales.
En daar zit hem de kans voor Yuri. Aangezien een medaille in de olympische landenwedstrijd er niet in zal zitten, is de kans op Nederlandse plakken in die toestelfinales er wél. Remember Epke in Londen. De turners die de grootste kans hebben om een toestelfinale te halen, maken automatisch de grootste kans om toegelaten te worden tot het team dat afreist naar Rio.
Als Epke begint aan zijn derde olympische toernooi, mag Yuri op zijn 33e debuteren op de Spelen
Dit kan niet meer mis, zou je zeggen. Als Epke begint aan zijn derde olympische toernooi, mag Yuri op zijn 33ste debuteren op de Spelen. Toch? ‘Ze staan er allemaal hartstikke goed voor. Ze hebben afgelopen weekend een onwijs goede prestatie geleverd. Yuri was daar niet bij, omdat hij – uitkomend op slechts één onderdeel – minder relevant was voor het team. Maar in het kader van medaillekansen – die nu gaan tellen – zou het goed kunnen dat hij er nu wel bij zit. Maar ook hij moet zich tijdens de kwalificatiemomenten bewijzen met zijn scores,’ was te lezen als reactie van de KNGU bij Omroep Brabant.
Een slag om de arm dus. Olympische kwalificatiemomenten, daar zijn ze weer. En die zijn Yuri niet gunstig gezind geweest. Op 25 juni, bij de NK, en 9 juli wordt de ploeg samengesteld. Het zal toch niet zo zijn dat het weer mis gaat? Natuurlijk verdienen al die turners een ticket naar Rio, maar gezien zijn geschiedenis – en uiteraard zijn kwaliteiten – zou het toch terecht zijn dat Yuri van Gelder in elk geval één keer in zijn leven zijn kunsten mag vertonen op de Spelen?