Word abonnee

Tennis

Michaëlla Krajicek: ‘Het had beter gekund, maar ik heb er vrede mee’

Marcel Krijger

Tennis

Michaëlla Krajicek: ‘Het had beter gekund, maar ik heb er vrede mee’

door: Jasper Boks
20 mei 2019
7 tot 12 minuten lezen

Michaëlla Krajicek (30) staat voor een kruispunt in haar leven. Gaat ze door met tennis? Of is het tijd om een andere weg in te slaan? In aanloop naar Wimbledon, daar waar ze in 2007 op haar achttiende in de kwartfinale stond, gaan we bij haar langs in Praag voor een gesprek over haar carrière, de zware periode die ze privé achter de rug heeft en de toekomst.

Een racket en tennisballen maken steeds vaker plaats voor een kwast en verftubes. En met succes, want Michaëlla Krajicek heeft al meerdere schilderijen verkocht. De keuken van haar appartement, gesitueerd op de vierde verdieping van een groot, statig negentiende-eeuws gebouw, wordt binnenkort geplaatst. Tot die tijd dient die als atelier. Er staan tal van fleurige schilderijen die klaar zijn voor verzending. “Tekenen en schilderen heb ik altijd leuk gevonden, maar ik heb nooit de kans gehad om er veel tijd aan te besteden door al dat getennis en gereis.

Mijn vader kan heel goed tekenen, maar had het denk ik ook niet zo leuk gevonden als ik me daar een paar jaar geleden op had gefocust. Twee jaar geleden ben ik begonnen met schilderen, het is voor mij een fijne manier om de zinnen te verzetten. Ik heb geen enkele les gevolgd, schilder wat in me opkomt. Als ik het een naam moet geven wat ik doe, laat ik het dan maar abstract art noemen. Ik vind het nog steeds grappig en bijzonder dat er mensen zijn die het mooi vinden wat ik doe en er geld voor willen betalen,” zegt Misa lachend, terwijl hondje Thor aandacht vraagt door te blaffen en tegen haar kuiten aan te lopen.

Haar ‘artiestennaam’ op Instagram en andere social media luidt: Girl Who Loves To Paint. “Weet je wat ik lastig vind en vond? Welk bedrag ik nou voor een schilderij moet vragen.” Ze begint over het jaarlijkse gala van de door haar halfbroer opgerichte Krajicek Foundation, waar vorig jaar een schilderij van haar werd geveild voor het goede doel. “Richard wilde graag dat ik erbij was toen het werd geveild. Ik moest bijna kotsen, zo zenuwachtig was ik. Ik dacht: straks zeggen mensen dat een kind nog beter kan schilderen.”

Uiteindelijk werd er 3500 euro voor haar schilderij betaald. En dit jaar wordt er elke maand een schilderij van haar geveild voor een goed doel, #LetsMakeA- DifferenceTogether. “Het is een heel andere spanning dan een wedstrijd winnen. Het mooie met kunst is: niet iedereen kan en hoeft het mooi te vinden. Ik heb nu alweer twee mensen die willen dat ik een schilderij voor ze maak. Wow, denk ik dan. Dat mensen iets mooi vinden waar ik mijn gevoel in heb gelegd vind ik heel bijzonder, dat maakt me gelukkig.”

Psycholoog

Op de tafel in haar appartement liggen boeken, waaronder biografieën van tennissters Maria Sharapova, Monica Seles en Jelena Dokic. Maar bewijzen dat dit het huis is van een actieve tennisster zijn zo snel niet gevonden. Er is geen tennistas, -racket of -kleding te zien. “Ik ben vanmorgen nog wel even op de tennisclub geweest, maar heb de laatste tijd een beetje afstand genomen van het tennis,” vertelt ze. “Begin januari heb ik nog een toernooi in Hongkong gespeeld, maar ik merkte toen dat ik mentaal op was. Ik had de vliegtickets en het hotel voor het volgende toernooi al geboekt, maar onderweg naar het vliegtuig begon ik te huilen.

Ik heb alles gecanceld en heb besloten tijd voor mezelf te nemen. Wat dingen moest ik op een rijtje zetten.” Fysiek heeft ze de nodige tegenslagen gehad, haar zesde operatie aan haar rechterknie dateert van vorig jaar april. Maar het is vooral privé dat ze een moeilijke periode achter de rug heeft. “Zeg maar gewoon een kuttijd!” zegt Michaëlla. “Ik droomde er altijd van om te trouwen. Die droom kwam uit. Maar voor m’n dertigste was ik alweer gescheiden…”

In 2013 leerde ze de Duitse oud-proftennisser Martin Emmrich kennen. Hij was even haar coach, ze speelden samen een keer gemengd dubbel op Wimbledon en in 2014 ging hij op het center court van Rosmalen door zijn knieën. In juli 2015 trouwden ze. In het appartement dat ze betrokken, was al rekening gehouden met een kinderkamer. De mededeling eind 2017 dat hij het huwelijk wilde beëindigen, viel Michaëlla rauw op haar dak. In juni 2018 was de scheiding definitief.

‘De bedoeling was dat ik in 2018 zou stoppen met tennis met het idee om een gezinnetje te beginnen. Dat zat zo in m’n hoofd’

“Ik heb het heel moeilijk gehad. Ik sliep en at bijna niet, was helemaal kapot en ik begreep er niets van. We hadden het appartement laten verbouwen. De bedoeling was dat ik in 2018 zou stoppen met tennis met het idee om een gezinnetje te beginnen. Dat zat zo in m’n hoofd. Toen hij eind 2017 ineens vertelde dat hij bij me weg wilde, deed dat erg veel pijn. Zoveel verdriet had ik nog nooit gehad.” Ze raakte in een depressie. Michaëlla was op zoek naar antwoorden, maar kreeg die niet. “Ik twijfelde vreselijk aan mezelf. Kwam ook doordat mijn ex mij allemaal verwijten maakte. ‘Je hebt dit en je hebt dat fout gedaan, daarom is het klaar,’ zei hij. Ik heb maandenlang gedacht dat het dus allemaal aan mij lag.

Tekst gaat verder onder de foto

Micaëlla Krajicek

Ik dacht: wat als ik dit nou anders had gedaan? Of: waarom heb ik toen zo tegen hem gedaan?” Had je nog fut om je bed uit te komen? “Ik heb zo goed en zo kwaad als het ging geprobeerd de dagen door te komen. Een vriendin zei onlangs nog: ‘Jij lacht altijd, dus iedereen denkt dat jij altijd gelukkig bent.’ Blijkbaar kwam ik op veel mensen ook zo over, terwijl ik zo ongelukkig was. Ik heb hulp gezocht bij een psycholoog. Zij was mijn houvast in die zes tot acht maanden dat ik me zo ellendig voelde. Ik heb heel wat afgepraat en gehuild bij haar. En Thor was er als fijne afleiding. Ik wandelde iets van vier keer per dag met hem. Heerlijk om in die rotperiode even met hem naar buiten te gaan.”

Helden Magazine editie 47

Het eerste gedeelte van het verhaal van Michaëlla Krajicek komt voort uit Helden Magazine nummer 47, waar Lieke Martens samen met Ronald Koeman de cover siert. Helden Magazine editie 47 is een dubbeldik jubileumnummer. Helden bestaat 10 jaar en in dit nummer blikken wij onder andere vooruit op het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. De OranjeLeeuwinnen veroverden twee jaar terug de Europese titel én de harten van alle Nederlanders. In de WK special komen nog meer speelsters als Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema en Jill Roord en bondscoach Sarina Wiegman aan het woord.

Verder ging Frits Barend langs in Esbjerg bij Rafael van der Vaart & Estavana Polman en vertellen Sjinkie & Fenna Knegt voor het eerst samen over de dag dat de shorttracker zware brandwonden opliep. Een editie met heel veel inspirerende sportverhalen, waar helaas de turnterreur helaas nog steeds geen verleden tijd is. Dylan Groenwegen de nieuwe topsprinter van het peleton is en Steven Kruijswijk de fietsende familieman. Marit Bouwmeester opnieuw haar zinnen heeft gezet op Olympisch goud en Inge de Bruijn ging na haar zwemcarrière op zoek naar zichzelf.

Krijg jij geen genoeg van alle inspirerende sportverhalen? Kies het abonnement dat bij jou past én wordt abonnee. Zo ontvang je telkens de nieuwste edities op je deurmat, voordat het sportblad in de supermarkten te vinden is. Wil je een Helden Magazine cadeau doen? Het is ook mogelijk om een abonnement cadeau te doen, deze abonnementen lopen automatisch af. Daarnaast zijn de recentste exemplaren ook gemakkelijk te bestellen via onze webshop.

Delen: