Word abonnee

Helden in het nieuws

Atteveld: ‘Nederland is echt veel sterker’

door: Barbara Barend
10 oktober 2014

Het Nederlands elftal speelt vanavond tegen Kazachstan. We weten weinig over het land. Daarom belde Helden Online met Raymond Atteveld. De oud-trainer van onder meer Roda JC en ADO Den Haag werkt nu voor de jeugdopleiding van FC Keirat Almaty, de koploper in Kazachstan, waar hij verantwoordelijk is voor de spelers van 14 tot 19 jaar.

Over de interland is Atteveld duidelijk:
“Die wedstrijd wordt een heel lastig verhaal. Voor Kazachstan. De nationale ploeg is gewoon matig. Het clubniveau is hoger, omdat we buitenlanders kunnen halen. Ik geloof niet dat een international van Kazachstan in een andere Europese competitie speelt.”

“Een speler, Islamkhan, heeft misschien de potentie om elders in Europa te spelen. Hij is een van de grootste talenten van Kazachstan, heeft even onder contract gestaan bij het Russische Krasnodar en speelt nu bij ons. Hij is een type als de Belg Steve de Ridder (vorig seizoen FC Utrecht).”

“Klein, behendig, handenbinder en altijd aan het sjouwen. Kazachstan weet ook wel dat het veel minder is dan Nederland, maar zal zich niet zo maar laten slachten. Het zal heel verdedigend gaan spelen en bij een counter hopen op een ingeving van bijvoorbeeld Islamkhan. Maar normaal gesproken is Nederland echt veel sterker.”

'Het ontbreekt ons hier aan niets'

Atteveld is niet de enige Nederlander bij FC Keirat. Hij zit er samen met Patrick van Leeuwen en Erik van der Meer, oud-verdediger van oa FC Utrecht. Van Leeuwen ging ooit als hoofd opleidingen mee met Henk van Stee naar Shakhtar Donetsk. “Daar werd hij door de president van FC Keirat weggeplukt. Patrick is nu hier hoofd opleidingen en wij zijn er door hem bijgehaald.”

“Erik doet de jongste jeugd en ik de oudere jeugd. De president van de club wil dat wij hier een structuur neerzetten en op een Nederlandse manier spelers opleiden. Hij heeft grote plannen met de club. Het ontbreekt ons werkelijk aan niets. Er liggen prachtige grasvelden, er zijn geweldige indoor faciliteiten en er komt een internaat voor de jeugdspelers. Daarnaast komen er nog twee faciliteiten voor de jongste jeugd en voor de senioren.”

'De Rolls Royces vliegen je bij wijze van spreken om de oren'

Kazachstan is een vroegere Aziatische deelrepubliek van de Sovjet Unie. Het tijdsverschil is vier uur en het is ruim zes uur vliegen vanuit Nederland. Wij Nederlanders kennen het van de hoog gelegen Medeo schaatsbaan van Alma Ata waar in de vorige eeuw veel wereldrecords werden gereden.

Atteveld: 'De baan is er nog steeds. Verder is Almaty een geweldig mooie stad, ligt prachtig ingeklemd tussen gebergten. Ik ga zelf regelmatig de natuur in, omdat die echt adembenemend mooi is. De wegen zijn hier ook prima. Je zou het niet verwachten, maar het is hier gewoon goed geregeld. En aan geld geen gebrek. De Rolls Royces vliegen je bij wijze van spreken om de oren en het geld wordt dus ook in voetbal geïnvesteerd. Het clubniveau gaat mondjesmaat omhoog.”

'Natuurlijk mis ik mijn kinderen ontzettend en verder mis ik drop en stroopwafels'

Nederland speelt vanavond met drie spitsen en vier verdedigers. Was Kazachstan de uitgelezen mogelijkheid om Klaas-Jan Huntelaar een keer naast van Robin van Persie in de spits te zetten?

“Ik heb die discussie gevolgd en tegen Kazachstan had je dat zeker kunnen proberen. Als je met twee centrale spitsen van dat kaliber speelt en dan nog snelheid op de flanken met Arjen Robben en Jermain Lens, dan zou Kazachstan zich denk ik geen raad weten. Maar hoe ze ook spelen, Nederland is sowieso vele malen beter.”

Atteveld kijkt de wedstrijd op tv met een boel Nederlanders. “Je hebt hier best wat Nederlandse bedrijven. De KLM heeft hier ook een kantoor. Ik ben ook lid van de Nederlandse club. De wedstrijden van Oranje kijken we meestal samen. Je zoekt elkaar toch een beetje op, de Nederlandse gezelligheid is toch fijn. Verder mis ik Nederland gelukkig niet heel erg.”

“Natuurlijk mis ik mijn kinderen ontzettend en verder mis ik drop en stroopwafels. Dus als iemand binnenkort deze kant op komt, dan graag nog hier wat van meenemen. Wat de toekomst brengt, weet ik nog niet. In principe zijn we hier alleen om de structuur binnen de nationale bond op poten te zetten en willen ze het daarna met lokale mensen gaan invullen. Maar natuurlijk ga ik ook graag terug naar Nederland. Als een Nederlandse club zich meldt, dan kom ik zeker praten.”

Delen: