Word abonnee

Helden in het nieuws

Danny Blind: ‘Het is de allerlaatste kans’

door: Marlies van Cleeff
12 oktober 2015

Zoeken naar de juiste woorden hoeft Danny Blind niet in de persconferentie daags voor de cruciale wedstrijd tegen Tsjechië. De situatie is duidelijk. “Je weet dat er gewonnen moet worden, het is de allerlaatste kans. Er is maar één scenario.”

Mocht dat lukken, dan bereikt Oranje dinsdagavond alleen de play-offs van het EK-kwalificatietoernooi voor het eindtoernooi in Frankrijk als Turkije voor eigen publiek van IJsland verliest. “Hoe reëel dat is?”, vraagt Blind zich openlijk af in de perszaal van de Amsterdam ArenA, “ik geloof in een nederlaag van de Turken.”

'Ik wil hem fit genoeg zien voor een hele wedstrijd'

De nuchtere bondscoach spreekt duidelijke taal. Spanning is nauwelijks van zijn gezicht af te lezen. Van de discussie rondom de invalbeurt van Robin van Persie om aan zijn honderdste interland te komen wil Blind niks weten. Of het oneerbiedig was om hem in de laatste paar minuten te brengen? “Nee, hij was er blij mee.” Ook het akkefietje tussen Van Persie en Depay wordt duidelijk afgedaan als “overdreven.” Zelf verschilde de bondscoach van mening met de spits over zijn fitheid. “Hij speelt pijnvrij, maar ik wil hem fit genoeg zien voor een hele wedstrijd. De positie achter de spits vraagt veel, daarom heb ik hem niet opgesteld. In principe is hij fit genoeg voor de wedstrijd van morgen, maar ik zal een keuze moeten maken.”

Over de basisopstelling tegen Tsjechië werd niet veel duidelijk, al kondigde Blind wel aan weinig veranderingen door te gaan voeren. Jeroen Zoet zal hoogstwaarschijnlijk onder de lat staan als vervanger van de geblesseerde Jasper Cillessen en Tim Krul.

'Van Dijk manifesteert zich goed'

Vermoedelijk blijft ook de verdediging ongewijzigd. Het goede optreden van Virgil van Dijk tegen Kazachstan had Blind niet verrast: “We hebben hem tijdens alle wedstrijden in de Premier League gevolgd. En in de laatste paar duels speelde hij uitstekend. Van Dijk manifesteert zich goed.”

Ook in de afsluitende training oogt Blind ontspannen en stuurt de 23-aanwezige, fitte Oranje-internationals aan waar nodig. Hopelijk kan het Nederlands elftal wat van zijn vroegere heldenstatus terugwinnen door in ieder geval te winnen van Tsjechië. Morgenavond rond de klok van 22:30 weten we het. 

Delen: