Word abonnee

Helden in het nieuws

Opdam: ‘Het kwam hard aan’

door: Jasper Boks
14 mei 2014

Zit ik erbij of zit ik er niet bij. Het was gisteren duimen geblazen voor de voetballers die kans maakten op een plek in de dertigkoppige selectie van bondscoach Louis van Gaal. Sommigen kregen een fikse kater te verwerken. Mannen als Gregory van der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Davy Klaassen en Marco van Ginkel weten dat ze er niet bij zullen zijn in Brazilië. Oud-voetballer Barry Opdam weet hoe zij zich voelen, hij maakte dat in 2006 mee voor het WK in Duitsland.

“Toen ik te horen kreeg dat ik er niet bij zat, heb ik dat verwerkt met mijn vriendin. Zij wist natuurlijk meteen hoe laat het was,” zegt Barry Opdam. “We hebben er samen goed over gesproken, het kwam hard aan. Van mijn collega’s hoorde ik niet zo veel, je verwerkt zoiets toch met je naasten.”

Opdam debuteerde in 2005 op 29-jarige leeftijd in het Nederlands elftal. De verdediger van destijds AZ was belangrijk geweest voor bondscoach Marco van Basten tijdens de kwalificatiereeks op weg naar het WK in Duitsland. Hij was na zijn debuut telkens basisspeler. Toch viel hij in 2006 op het laatste moment af.

“Dat WK was voor mij een unieke kans om een groot toernooi mee te maken, ik kwam pas op latere leeftijd bij Oranje. De spanning voordat de selectie bekend werd gemaakt was groot en dat zal nu niet anders zijn geweest. Een WK in Brazilië, dat is natuurlijk een geweldige ervaring. Als je kunt zeggen dat je daar bij bent geweest; dat is geweldig voor een voetballer.”

' Tijdens dat WK was er natuurlijk een paar keer de confrontatie'

Opdam weet hoe de spelers die zijn afgevallen zich voelen. “Hoewel het natuurlijk niet leuk was, bleef ik wel een voetbaldier. Ik wilde toch naar het WK kijken. De jaren ervoor had ik de EK’s en WK’s ook altijd gezellig met vrienden gevolgd. Tijdens dat WK was er natuurlijk een paar keer de confrontatie, dat door mijn hoofd schoot: ik had daar ook kunnen staan, wat als, wat als, wat als. Maar goed, ik kon er ook niets meer aan doen. Het was jammer.”

Een eindtoernooi met Oranje was hem niet gegund, Opdam kwam uiteindelijk tot acht interlands, waarin hij één keer scoorde. In 2012 stopte de nu 38-jarige verdediger, die voor AZ, Red Bull Salzburg en FC Volendam uitkwam, met betaald voetbal. “Ik speel nu nog in een vriendenelftal, speel in het tiende van FC Lisse. En ik train de jeugd van Volendam met veel voldoening. Ik probeer mijn ervaringen over te brengen op de jongens en dat bevalt me heel goed.”

Delen: