Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Jan Janssen

door: Kelly van Tilborg
8 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Jan Janssen.

19 MEI 1940, 2 DAGEN IN HET GEEL

“Het was 21 juli 1968, die dag zal ik nooit meer vergeten. In de tijdrit op de laatste dag reed Herman van Springel, mijn grootste tegenstander, in het geel. Vooraf had ik het parcours samen met ploegleider Ab Geldermans heel goed verkend en alles wat ik zag, sloeg ik op. Ik moest en zou de Tour winnen. Uiteindelijk reed ik Van Springel helemaal zoek in de tijdrit en won ik de gele trui én dus de Tour de France. Het hele land stond op z’n kop! Jan Janssen uit Nootdorp die de Tour won… Na een dag in 1966 mocht ik daarom het geel ook dragen bij de start van deTour in 1969.

Er is bijna geen dag in mijn leven waarop ik niet denk aan die mooie dag in 1968. Die gele trui is de mooiste trui die er is en de Tour is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Als je die wint; dat gevoel is bijna niet te omschrijven. Ik wil niet zeggen dat je carrière volmaakt is als je de Tour de France hebt gereden, maar ik vind wel dat als je als renner geen Tour hebt gereden, je eigenlijk geen wielrenner bent.

'Ik heb vroeger natuurlijk ook veel zwarte sneeuw gezien' 

Door de generatie van toen word ik nog vaak aangesproken op mijn overwinning. Dat vind ik zo mooi, mensen die het zelf hebben meegemaakt en bij wie die overwinning nog steeds op het netvlies staat. Zelf zal ik ook altijd aan de Tour de France verbonden zijn, ik blijf voor altijd de eerste Nederlandse Tourwinnaar. Jan Janssen, ha, het kan ook bijna niet Hollandser.

Afgelopen maand ben ik 75 jaar geworden, maar daarmee zit ik pas op de helft, hoor. Ik heb een heel moeilijke tijd achter de rug. Er werd kanker bij mij geconstateerd en ik heb behoorlijk moeten afzien, maar ik heb vroeger natuurlijk ook veel zwarte sneeuw gezien. Als de dokter tegen je zegt dat ze je met chemo gaan behandelen dan zak je toch door de stoel. Gelukkig zeiden ze tegen me dat ze me voor honderd procent beter gingen maken en daar heb ik mezelf aan vastgehouden. Het gaat nu weer de goede kant op met me. Ik heb mezelf er doorheen geknokt, met veel doorzettingsvermogen en wilskracht, zoals ik ook op de fiets zat.”

Delen: