Word abonnee

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Wim Jonk

ANP

Voetbal

Ode aan Johan Cruijff: Wim Jonk

door: Barbara Barend, Frits Barend & Jasper Boks
22 juni 2017
16 tot 21 minuten lezen

Johan Cruijff zou op 25 april zeventig jaar zijn geworden. John Rep, Ronald Koeman en Wim Jonk staan stil bij de beste voetballer uit de Nederlandse geschiedenis, die op 24 maart vorig jaar overleed.

Mijn mooiste herinneringen aan Johan zijn de geweldige gesprekken die we voerden over voetbal. Een middag was zo voorbij. Hij was zo inspirerend. Als Johan belde, zonderde ik me altijd even af, want ik moest altijd goed naar Johan kunnen luisteren.

Vlak voor z’n dood begon hij ineens allemaal dingen over vroeger te vertellen. Na het gesprek had ik het er met m’n vrouw Gina over en zij zei: ‘Hij is dingen aan jou aan het doorgeven, Johan wil nog dat jij specifieke dingen van hem weet.’ Dat raakte me, het voelde alsof hij al afscheid aan het nemen was. Johan zag in mij een goede trainer, hij wilde dat ik uiteindelijk Ajax 1 zou gaan trainen. Johan gaf me een aantal dingen mee waar ik als hoofdtrainer op zou moeten letten. Los van de speelwijze. Hij gaf aan dat het belangrijk is op tijd te zien wat voor dingen er spelen in een spelersgroep. Hij kwam met voorbeelden van wat hij bij Barcelona had gedaan. Op tijd verversen, hoewel het nog heel goed ging. Ja, wat ik het meeste mis nu Johan er niet meer is, zijn die schitterende gesprekken die we voerden. Na zo’n gesprek dacht ik vaak: wat is voetbal toch mooi. De eerste keer dat ik Johan sprak was in 1987. Bobby Haarms zei: ‘Johan gaat je morgen bellen om één uur.’ Bobby was m’n oude trainer bij Volendam en was net teruggehaald door Cruijff. De volgende dag zat ik te wachten op het telefoontje. Ik was acht tijdens het WK van 1974, zat gebiologeerd voor de tv naar de wedstrijden te kijken en raakte geïnspireerd door Cruijff en ineens zou mijn voorbeeld me bellen, dat was wat. Johan belde en zei: ‘Ik heb je een paar keer zien spelen. Het is natuurlijk logisch dat je volgend jaar gewoon bij Ajax speelt.’ Nergens tekenen, dat was kort door de bocht z’n boodschap. Over geld werd niet gesproken. Ik was op dat moment speler van Volendam, was parttime voetballer. Ik had een karig loon als voetballer en was daarnaast schilder. Op dat moment had ik een moeilijke periode bij Volendam, de ploeg ging anders spelen onder Jan Brouwer en daardoor kwam ik op de bank terecht, terwijl ik een jaar eerder als aanvallende middenvelder nog topscorer was met 23 goals en een belangrijk aandeel had gehad in de promotie naar de eredivisie. Toch belde Johan.

Het volledige verhaal lezen? Dat kan via Blendle door op onderstaande knop te klikken. Je kunt het magazine ook in de winkel halen óf online bestellen! 

Delen: