Word abonnee

Uit helden

De gele trui van Johan van der Velde

door: Kelly van Tilborg
7 juli 2015

Zeventien Nederlanders droegen in de Tour de France ooit het tricot waar elke wielrenner van droomt: de gele trui. Van hen zijn er nog dertien in leven en poseerden er twaalf voor onze camera. Vandaag: Johan van der Velde.

12 DECEMBER 1956, 2 DAGEN IN HET GEEL

“Als een van de zeventien Nederlanders heb ik de eer gehad om de gele trui te mogen dragen. Dat was tijdens mijn laatste Tour de France, in 1986. Aan het einde van de eerste week klopte ik Joël Pelier in de sprint en pakte ik de gele trui. Dat was in de etappe tussen Evreux en Villers-sur-Mer en ik heb toen twee dagen in het geel gereden.

Het dragen van dat shirt was een droom, echt fantastisch, een van de hoogtepunten uit mijn carrière. Het échte hoogtepunt heb ik ook meegemaakt tijdens de Tour. Dat was in 1982, toen ik als derde eindigde in het klassement. Het is in het verleden maar twee Nederlanders gelukt om de Tour te winnen. Daar slaagde ik niet in, maar ik stond wel mooi op het podium in Parijs. Dat blijft voor mij heel bijzonder.

De gele trui heeft een mooi plaatsje gekregen op zolder. Ik heb hem ingelijst, net als mijn andere truien. Als ik op zolder kom, geeft me dat nog steeds een mooi gevoel. De impact van de gele trui viel destijds wel mee, maar omdat ik in 1986 de enige Nederlander was die echt iets had gepresteerd tijdens de Tour, werd ik wel voor allerlei dingen uitgenodigd. Het land stond niet compleet op z’n kop, maar het was wel heel bijzonder.”

Delen: