Word abonnee

Uit helden

De Jong: ‘Geen vergoeding, dat is dan maar zo’

door: Barbara Barend
18 augustus 2014

Bob de Jong heeft in New Balance een nieuwe schaatsploeg gevonden. De olympisch kampioen en winnaar van zeven keer goud op het WK afstanden verdient echter geen cent met het schaatsen, verklapt hij tegen Helden.

Na het opheffen van de BAM-ploeg en de breuk met coach Jillert Anema was het vinden van een nieuwe ploeg voor de 37-jarige Bob de Jong een lastig karwei, olympisch goud, zilver, brons en zeven maal goud op het WK afstanden ten spijt. Uiteindelijk vond hij onderdak bij Team New Balance, waar hij het marathonschaatsen combineert met de lange baan. De Jong kan het hele jaar beschikken over benodigde faciliteiten, maar verdient geen cent met het schaatsen, verklapt hij tegen Helden. Zelfs geen reiskostenvergoeding. Zijn hypotheek en levensonderhoud betaalt hij van zijn spaargeld.

“Op sporttechnisch gebied is alles afgedekt. Ik kan genoeg trainingskampen draaien, er is een trainer, een fysiotherapeut, de kleding wordt geregeld, er is begeleiding bij kampioenschappen en World Cups; dat scheelt al zoveel in je zorgen. Ik had zoiets van: dit moet ik gewoon doen. Dat er geen vergoedingen tegenover staan omdat het budget nog niet toereikend is, dat is dan maar zo. Ik heb het er graag voor over omdat ik, zoals ik net al zei, het gevoel heb dat er nog wat moois in zit,” zegt hij tegen Barbara Barend.

Om toch nog wat met het schaatsen te kunnen verdienen, is hij op zoek naar sponsors. Schaatsers mogen vanaf dit seizoen namelijk op het pak van hun ploeg twee andere logo's dragen en op het internationale pak één. Er is dus ruimte voor persoonlijke sponsoring en De Jong kijkt druk om zich heen naar bedrijven die bij hem passen en waar hij ook daadwerkelijk iets voor kan betekenen.

Het hele interview met Bob de Jong is te lezen in de nieuwe Helden Magazine, die nu in de winkels ligt

Delen: