Word abonnee

Uit helden

Federer: ‘Heb de intentie om tot 2017 te spelen’

door: Jasper Boks
24 maart 2016

Roger Federer leeft in twee werelden. Hij is al jaren koning op de tennisbaan. Daarnaast is hij een toegewijde echtgenoot en vader van twee tweelingen. Door blessures werd er veel geschreven over een mogelijk afscheid, maar de toptennisser keert vanaf deze week terug op de baan tijdens de Miami Open, zo kondigde hij op ludieke wijze aan op twitter. In de nieuwe Helden vertelt hij over hoe hij tennis en het vaderschap combineert. 

������������������������������ @MiamiOpen

— Roger Federer (@rogerfederer) March 17, 2016

In juli 2009 werd hij vader van dochters Myla Rose en Charlene Riva, in mei 2014 beviel zijn vrouw Mirka van zoons Leo en Lenny.
Is het lastiger om hongerig te blijven als tennisser sinds je papa bent?
“Voordat we de meiden kregen, dacht ik dat alles zou veranderen, dat ik elke dag om zes uur ’s ochtends mijn bed uit zou moeten. Dat ik daarna snel twee uurtjes kon trainen, van acht tot tien, om snel weer naar huis te gaan om Mirka te helpen. Dat wordt rennen dacht ik, maar zo is het niet gegaan. Alles is goed georganiseerd. Onze jongens zijn een jaar oud en blijken ook keurig in mijn tennisleven te passen. En ik heb naast het tennis sowieso nog heel veel tijd om met mijn dochters en zoons door te brengen. Ze gaan ook met me mee de wereld over, dus ik zie ze waarschijnlijk vaker dan menig vader zijn kinderen ziet. Mijn honger is niet afgenomen door het vaderschap. Die kan verdwijnen om andere redenen; door te veel toernooien te spelen, als ik geblesseerd raak of het reizen me gaat opbreken. Er kan een moment komen dat het vuur dooft en ik liever thuis wil zijn. Het is telkens weer een test als ik een tijdje thuis ben geweest en naar het vliegveld rijd. Tot nu toe voel ik nog steeds de opwinding dat ik weer een toernooi ga spelen.”

'Het pakken van de koffers is een beetje een probleem met vier kinderen'

Tijdens de World Tour Finals van 2014 werd hij voor het eerst echt aan het denken gezet. Toen hij zijn dochters elke keer in tranen zag als hij de deur achter zich dicht wilde trekken of zelfs maar een kop koffie ging halen, dacht hij: is het nog wel goed wat ik doe? Maar een paar dagen later was de oudste tweeling weer rustig. “Gelukkig vinden de kinderen het reizen leuk en mijn vrouw vindt het ook niet erg. Alleen het pakken van de koffers is een beetje een probleem met vier kinderen. Maar het lukt ons wonderbaarlijk keer op keer. En als we een keer wat vergeten is dat ook geen probleem.”
Ook een nanny en lerares gaan tegenwoordig mee de wereld over. Je neemt een flinke entourage met je mee naar toernooien.
“Zeker.”
Je hebt in het verleden gezegd dat een van de redenen dat je doorging met tennissen was dat je graag wilde dat jouw dochters je zouden zien tennissen.
“Het was de wens van Mirka dat mijn dochters mij nog zouden zien tennissen, inderdaad. En dat is gelukt.”
Hoe zit dat met je zoons van één? Gaan zij papa ook nog in actie zien als proftennisser?
“Ik hoop het, dan moet ik het nog wel een paar jaar volhouden. Ik vind het mooi dat mijn dochters heel erg enthousiast zijn als ze mij zien spelen. De training vinden ze minder leuk. Maar als ik in een stadion speel, met de muziek en alle fans op de tribune die klappen en dan weer stil zijn, dat vinden ze geweldig. En ik vind het heerlijk om ze om me heen te hebben, dat ze ook een kijkje kunnen nemen in mijn wereld. Ik leef in twee werelden. De helft van mijn leven, zeventien jaar, ben ik al tennisprof. Het is mooi dat we dat met z’n allen mee kunnen maken.”
Is het vervelend om telkens de vraag te moeten beantwoorden wanneer je stopt?
“Nee hoor. Soms zou ik zelf ook wel willen weten wanneer ik stop, kan ik dingen gaan plannen. Ik laat het vooralsnog open. Als ik met mijn conditietrainer aan de slag ben, doe ik dat met de intentie om in 2017 nog te spelen. Hij heeft me ook gevraagd om een seintje te geven als ik het besluit heb genomen te gaan stoppen, dan gaat hij mijn training op een andere manier invullen. Dat gesprek hebben we nog niet gevoerd.”

Het hele interview met Roger Federer kun je lezen in de nieuwe Helden, dat nu in de winkel ligt. Ook via Blendle, klik hier.

Delen: