Word abonnee

Uit helden

Het dilemma van zeilster Carolijn Brouwer

door: Marlies van Cleeff
6 juni 2017

Een dilemma. Carolijn Brouwer (43) is al zes jaar moeder van Kyle, maar ze heeft ook nog altijd die grote passie: oceaanzeilen. Voor de derde keer gaat ze deelnemen aan een van de meest extreme zeilwedstrijden rond de wereld: de Volvo Ocean Race. Metershoge golven, een chronisch slaaptekort en grote gevaren staan vanaf oktober dit jaar op haar te wachten. “Ik kon dit niet weigeren.” 

Voor de derde keer gaat Carolijn Brouwer deelnemen aan de Volvo Ocean Race. Het leukste van de vorige Volvo Ocean Race vond zij toch het aankomen in de haven: “Zag ik Kyle do­lenthousiast op de steiger staan. De rest van de wereld bestond niet meer, ik zag alleen het ge­zicht van m’n mannetje.

Zonder onze toenmalige nanny Anita Hoekstra hadden we het nooit kunnen doen, want Darren zat middenin een olympische campagne voor de Spelen van 2016. Anita heeft er niet alleen voor gezorgd dat Kyle gelukkig was, maar ook mijn hele leven georganiseerd. Ik heb me nooit zorgen hoeven maken om hem. Kyle werd gedrild door Anita. ‘Over twee dagen gaat mama weer weg,’ vertelde ze hem. Kyle was altijd vrolijk, gaf kusjes: ‘Wel winnen hè, mama!’ Er is nooit een moment geweest dat hij met tranen op de kant stond. Dat zou het voor mij moeilijk hebben gemaakt om te vertrekken. Ik kon alles loslaten, want ik wist dat hij liefde en aandacht kreeg. Weliswaar niet van mij, maar van papa en Anita. Ik had wel een gelamineerd fotoboekje gekregen van Anita en droeg dat bij me. Maar ik heb er nooit in gekeken. Het feit dat ik wist dat het in m’n zak zat, was al genoeg.”

'Hoewel Kyle heel jong was, heeft hij wel veel van de race van toen meegekregen'

“Er waren meer moeders aan boord, we begrepen elkaar. Wekelijks kreeg ik een update per e­mail, dus ik was op de hoogte van wat zich in z’n leven afspeelde. Soms waren die updates heel grappig. Zo schreef Darren eens dat Kyle was opgesloten in de auto. Darren had de sleutel van de auto op de voorstoel achtergelaten en de deur dicht gedaan met Kyle in zijn kinderstoeltje. Hij heeft toen aan Kyle van tweeënhalf duidelijk gemaakt dat hij uit zijn stoeltje moest kruipen, de sleutel moest pakken en op het knopje moest drukken. Dat heeft een half uur geduurd, maar uiteindelijk deed Kyle dat. Darren had bijna een baksteen door de ruit gegooid. Dat soort verhalen waren leuk om te horen toen ik midden op zee zat. Hoewel Kyle heel jong was, heeft hij wel veel van de race van toen meegekregen. Kyle kent de namen van de plaatsen waar we aankwamen en weer vertrokken, relateert dat aan speelgoed wat hij daar destijds heeft gekregen.

Het complete verhaal is te lezen in de nieuwe Helden die nu in de winkels ligt, maar natuurlijk ook op Blendle. 

Delen: